ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: κυνηγητό κατά πραξικοπηματιών

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: κυνηγητό κατά πραξικοπηματιών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/07/2016, 02:31
ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 900 πτήσεις, διεθνείς και τοπικές, ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο στόχευσαν οι πραξικοπηματίες.


Ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν στόχος των πραξικοπηματιών: ελικόπτερα επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει χτες βράδυ σε παραθαλάσσιο θέρετρο, το Αιγαίο. Τουλάχιστον ένας αστυνομικός έχασε εκεί τη ζωή του.



Επίσημα στοιχεία μέχρι τώρα:

161 στρατιώτες, αστυνομικοί και πολίτες νεκροί

104 πραξικοπηματίες νεκροί

1.140 τραυματίες

2.839 στρατιωτικοί υπό κράτηση


Δύο τούρκοι στρατηγοί, ο πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστρατηγός Μετίν Ιγιντλί, καταζητούνται με την κατηγορία της "προδοσίας", μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού. 


Ο αριθμός των συλληφθέντων κοντεύει τις 3.000 σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση του τούρκου πρωθυπουργού.


Το AP αναφέρει ότι το πραξικόπημα συνετρίβη. Στους 194 φτάνουν οι νεκροί σύμφωνα με το πρακτορείο


Ο αρχηγός του στρατού δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ότι "η Τουρκία ξεπέρασε την απόπειρα προδοσίας". Δηλώνει επίσης ότι "ήταν ιστορική η συνεργασία του λαού και του κράτους". Η πρώτη πρωινή εικόνα από τις τουρκικές πόλεις, κυρίως Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα είναι ήρεμη. Οι στρατιώτες είναι σχεδόν άφαντοι, αστυνομικοί κάθονται πάνω στα τανκς, όπως μεταδίδει το Al Jazeera


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τα ξημερώματα ότι η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος η οποία εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ήταν μια πράξη εσχάτης προδοσίας και διεμήνυσε ότι οι υπεύθυνοι για αυτή θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.

Η Τουρκία δεν είναι πια η παλιά Τουρκία, είπε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος θα είναι ένας λόγος για να υπάρξει κάθαρση στις τάξεις του στρατού.


Κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, σημειώθηκε επίθεση και κατά των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.


Πληροφορίες για 1.000 τραυματίες κατά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία μεταδίδει το CNN.


Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ορκισμένος εχθρός του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε «κατηγορηματικά», από τις ΗΠΑ όπου κατοικεί, την απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία από στασιαστές στρατιώτες.


Συνολικά 754 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών στην Τουρκία, η οποία φαίνεται πως έχει κατασταλεί σήμερα το πρωί, αλλά κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κατ' εντολην του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά.


Για τουλάχιστον 42 νεκρούς στην διάρκεια της νύχτας κάνει λόγο εισαγγελέας της Άγκυρας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press. Από αυτούς οι 17 είναι αστυνομικοί υπάλληλοι.


Στρατιώτες ανέλαβαν τον έλεγχο του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης λίγο μετά την προσγείωση και το διάγγελμα που απηύθυνε από εκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα.

Το κρατικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε πάντως ότι το αεροδρόμιο επιστρέφει στην κανονικότητά του και από τις 6.00 το πρωί ξεκινούν κανονικά οι πτήσεις.


Ο Ερντογάν ανακτά σταδιακά τον έλεγχο έναντι στην απόπειρα πραξικοπήματος. Φαντάροι των μονάδων που συμμετείχαν στην απόπειρα παραδίνονται και συλλαμβάνονται. ο Φελουλάχ Γκιουλέν φέρεται ως υποκινητής των συνταγματαρχών  που προσπάθησαν να πάρουν την εξουσία.


Πληροφορίες  για νεκρούς αστυνομικούς στο αστυνομικό κτίριο που βομβαρδίστηκε, στην Άγκυρα.


Το φιλοκουρδικό, αριστερό κόμμα HDP, παρότι διώκεται σκληρά και αντιδημοκρατικά από την κυβέρνηση Ερντογάν, τάσσεται κατά του πραξικοπήματος.


Το κρατικό κανάλι TRT1 μετέδωσε ότι η κυκλοφορία στην Τουρκία έχει απαγορευθεί, ενώ ο στρατός θα ετοιμάσει νέο Σύνταγμα με προσανατολισμό στη δημοκρατία και στο κοσμικό κράτος. Επίσης μετέδωσε ότι «Η χώρα διοικείται από το "Συμβούλιο Ειρήνης", που εγγυείται την ασφάλεια των πολιτών».


Στην ανακοίνωσή του, ο τουρκικός στρατός ανέφερε πως κατέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη. Όλες οι εξωτερικές σχέσεις της χώρας θα συνεχιστούν, ενώ το κράτος δικαίου παραμένει προτεραιότητα, αναφέρει ο τουρκικός στρατός σε ανακοίνωσή του. Επίσης ο στρατός έχει καταλάβει την κρατική τηλεόραση.


Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε εικόνες από άρματα μάχης στην είσοδο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ. Πληροφορίες αναφέρουν πως σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ στρατού και αστυνομίας στην Πόλη ενώ φαίνεται πως έχουν αιχμαλωτισθεί οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων από τους πραξικοπηματίες. Επίσης έχει καταληφθεί η κρατική τηλεόραση.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην χώρα, δηλώνοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επιλύσουν την κατάσταση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως ένα πραξικόπημα αλλά αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων.

Πρόσθεσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν στην Άγκυρα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ο οποίος μετέδωσε πως στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Παράλληλα, όπως μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, η γέφυρα του Βοσπόρου και η γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν αργά σήμερα, χωρίς να αναφερθεί η αιτία.

Μετά τις πληροφορίες περί χαμηλών πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών στην 'Αγκυρα και το κλείσιμο της κυκλοφορίας στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν, μεταδίδει την πληροφορία ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στην 'Αγκυρα.

Τα τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν εικόνες στις οποίες φαίνεται η στρατοχωροφυλακή να έχει διακόψει την κίνηση στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, από την Ασιατική προς την Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Οι εικόνες δείχνουν τανκς πάνω στις δύο γέφυρες.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν επίσης την πληροφορία ότι στην 'Αγκυρα πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μαχμούτ Τανάλ σε μήνυμά του στο «twitter» αναφέρει ότι αεροσκάφη πετούν πάνω από την εθνοσυνέλευση κι ότι επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΕΡΙ-ΛΑΒΡΟΦ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και πολιτική συνέχεια στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Τουρκία και τα όποια πολιτικά ζητήματα υπάρχουν να διευθετηθούν εντός του πλαισίου του Συντάγματος της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας προέτρεψε τους γάλλους υπηκόους στην Τουρκία να μην κυκλοφορούν στους δρόμους εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο Κε ντ' Ορσέ.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ενημερωθεί απο τον Διοικητή της ΕΥΠ για τις εξελίξεις στην Τουρκία και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, του ζήτησε να ενημερώσει και τον αρχηγό της  αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας νκαι τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.


Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού κ. Νίκου Τόσκα για τις εξελίξεις στην Τουρκία. Ο κ. Τόσκας είναι σε επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμένο.


Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Με δική του πρωτοβουλία επικοινώνησε το βράδυ με τον διοικητή της ΕΥΠ και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία.


Aegean: Ακύρωση πτήσεων προς/ από Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη το Σάββατο 16 Ιουλίου 2016.


Η ΕΡΤ μεταδίδει ότι έχει ενεργοποιηθεί ο θάλαμος επιχειρήσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης ότι ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.


Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία από την στιγμή που εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα. Στο Γενικό Επιτελείο, σύμφωνα με το ΡΙΚ, έγινε σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού 'Αμυνας , Χριστόφορου Φωκαΐδη, ενώ ενημερώθηκε και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στη Μογγολία. Αρμόδια πηγή ανέφερε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία Λευκωσίας - Αθήνας.


Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διέκοψε το ταξίδι του στη Μογγολία και επιστρέφει άμεσα στην Ελλάδα, λόγω των έκτακτων εξελίξεων στην Τουρκία, όπως επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης με ψυχραιμία εκτιμώντας όλα τα δεδομένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κοτζιάς έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα, εδώ και καιρό, την Τουρκία ως μία νευρική δύναμη, όπως επίσης έχει διατυπώσει την εκτίμηση ότι έχει αναβαθμιστεί ο τουρκικός στρατός λόγω των πολλαπλών μετώπων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.


Σε επιφυλακή τέθηκαν οι αστυνομικές υπηρεσίες με εντολή του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, στην παραμεθόρια περιοχή του Έβρου, στα νησιά και στα αεροδρόμια – στις εισόδους της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, η επιφυλακή διατάχθηκε για παν ενδεχόμενο δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι όμορη χώρα με την Τουρκία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου ο αναπληρωτής υπουργός και οι επιτελείς της ΕΛΑΣ παρακολουθούν τις εξελίξεις.


Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη Συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα στην Τουρκία και τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει εντός της ημέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπινάλ Γιλντιρίμ.

Όλγα Γεροβασίλη: Υπήρξε μήνυμα διπλωματικών συμβούλων Ελλάδας – Τουρκίας. Μεταφέραμε μήνυμα στήριξης της νόμιμα εκλεγμένης κυβερνήσεως. Αύριο θα υπάρξει επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με Ερντογάν και Γιλντιρίμ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΡΙΟΣ ΤΥΠΟΣ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
terres
Στην διάρκεια τoυ πραξικοπήματος στην Τουρκία κατέβηκαν πολίτες στον δρόμο για να σταματήσουν τους διαδηλωτές. Σε μια γεφυρα ξαφνικά οι φαντάροι πυροβόλησαν και έβλεπες διαδηλωτές να φωνάζουν "ωχ με έφαγαν!" Και έβλεπες μετά πολίτες να πεφτουν κάτω νεκροί από τις σφαίρες. Φαγωθηκαν γιατί θέλησαν να παραμείνει ο Ερντογαν. Τελικά το πραξικόπημα απέτυχε με τον Ερντογάν να βγαίνει από το αεροπλάνο σε ζωντανή σύνδεση. Αργότερα προχώρησε σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back