Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διόδια: πρόβλημα για την κυβέρνηση

Εικόνα του άρθρου Διόδια: πρόβλημα για την κυβέρνηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/09/2017, 17:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την επόμενη εβδομάδα, σε δύο περιπτώσεις (στο νομό Ιωαννίνων τουλάχιστον), τα διόδια θα αποτελέσουν αντικείμενο κινητοποιήσεων. Το ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση στα διόδια της Ιόνιας στο Τέροβο, ενώ την Τρίτη, η ΑΡΠΗ καλεί σε σύσκεψη στη στοά Σάρκα με αίτημα την κατάργηση των διοδίων. Αν κοντά σε αυτά μπει και η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ, με δεδομένη ωστόσο το όψιμο μόνο ενδιαφέρον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει μερίδιο ευθύνης για τα ακριβά διόδια στους οδικούς άξονες, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό ζήτημα: τα διόδια, ειδικά μετά το άνοιγμα της Ιόνιας οδού και με την πρόβλεψη για 38 συνολικά σταθμούς, μετωπικούς και πλευρικούς στην υπό παραχώρηση Εγνατία, είναι πανάκριβα και το ταξίδι δύσκολο πλέον για μια μέση οικογένεια.

Το ΚΚΕ, πιστό στην τακτική του για μονοκομματικές παρεμβάσεις τις οποίες ελέγχει απόλυτα πολιτικά, καλεί σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, στις 17.00 στα διόδια Τερόβου. «Η συγκυβέρνηση που και για τα διόδια παρέδωσε μαθήματα λαϊκής εξαπάτησης, υποκρινόμενη ότι τάχα θα τα καταργούσε, τώρα καλεί τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πληρώνουν για την διαδρομή Αθήνα - Ιωάννινα το τίμημα των 37,25€ και άλλα τόσα για την επιστροφή δηλ. 74,5 € συνολικά μόνο για τα διόδια. Ουσιαστικά τους απαγορεύει να κινούνται στην Ιόνια οδό αλλά και στους άλλους οδικούς άξονες όπως η Εγνατία κλπ. Τα διόδια που έχουν μπει σε λειτουργία σε όλη την Περιφέρεια των Ιωαννίνων, φυλακίζουν στα σπίτια τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Σε λίγο θα φτάσουν τα διόδια έξω από τις πόρτες των σπιτιών μας. Είναι απαράδεκτο και εξοργιστικό» τονίζει η ΤΕ Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας.

Το ταξίδι στην Ιόνια, κοστίζει σχεδόν 0,09 ευρώ το χιλιόμετρο (συμπεριλαμβανομένης της γέφυρας Ρίου και χωρίς τυχόν εκπτώσεις που προσφέρουν οι εταιρίες που διαχειρίζονται τους οδικούς άξονες). Ένα μεγάλο «στοίχημα» για την εφαρμογή του «αναλογικού συστήματος» σε όλους τους οδικούς άξονες είναι με ποια… αναλογία θα χρεώνεται ο οδηγός, καθότι ειδικά στην περίπτωση της Εγνατίας, υπάρχει προειδοποίηση ότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το τωρινό.

Ειδικά όμως ο νομός Ιωαννίνων, ετοιμάζεται να… αποκλειστεί από τρεις σταθμούς, με συνολικό κόστος 6,9 ευρώ μέχρι στιγμής, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό το ακριβές αντίτιμο που θα πληρώνουν οι οδηγοί στα διόδια  στο Δροσοχώρι (ενδέχεται να είναι μικρότερο από 2,4 ευρώ). Η Περιφέρεια Ηπείρου θα προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα και το μέλλον αναμένεται τουλάχιστον ενδιαφέρον, καθότι η διαχείριση των δρόμων από ιδιώτες (ή η αύξηση διοδίων για την προσέλκυσή τους), δεν φαίνεται ιδιαίτερα συμφέρουσα για τους οδηγούς…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3