Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δίκη Γιακουμάκη, μέρα 3η: «Δεν άκουσα, δεν θυμάμαι»

Εικόνα του άρθρου Δίκη Γιακουμάκη, μέρα 3η: «Δεν άκουσα, δεν θυμάμαι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/10/2016, 19:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από τις 9 το πρωί σήμερα ξεκίνησε η «δίκη Γιακουμάκη», η οποία ερευνά το ενδεχόμενο πειθαρχικών ευθυνών για τη διεύθυνση της σχολής και για τον πρώην βουλευτή Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Η δίκη ξεκίνησε με ένταση μεταξύ της προέδρου του Εφετείου και το συνηγόρου του πρώην διευθυντή της σχολής, Αλέξη Κούγια, ο οποίος αρχικά ζήτησε την εξαίρεση της προέδρου, μετά όμως τη διακοπή ανακάλεσε το αίτημά του λέγοντας ότι «ενήργησε αυθόρμητα». Η σχεδόν υποβόσκουσα ένταση μεταξύ της έδρας και του κ. Κούγια, είναι ορατή από τη δεύτερη μέρα της διαδικασίας.

Βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής μέρας πάντως, ήταν οι καταθέσεις των συγκατοίκων του αδικοχαμένου Γιακουμάκη, αφού μετακινήθηκε σε άλλο δωμάτιο της εστίας. Κοινό γενικά χαρακτηριστικό των καταθέσεών τους ήταν η διστακτικότητα και ειδικά στην περίπτωση του δεύτερου συγκατοίκου, η αδυναμία να ανακαλέσει ακριβώς τα γεγονότα, ακόμα και όπως τα είχε περιγράψει στην αρχική του κατάθεση. Κάποιες φορές μάλιστα, η ίδια η πρόεδρος διάβασε κομμάτια από την αρχική του κατάθεση, ζητώντας από το μάρτυρα να επιβεβαιώσει χρονολογίες και ακρίβεια.

Σε αυτή τη διστακτικότητα και την αδυναμία, τις περισσότερες φορές, των μαρτύρων να βεβαιώσουν ότι υπήρξαν αυτόπτες των περιστατικών που καταγγέλλονται ότι έγιναν εις βάρος του Γιακουμάκη από την «ομάδα των Κρητικών», πάτησε η υπεράσπιση και κυρίως ο κ. Κούγιας, με συνεχείς ερωτήσεις (κάθε κατάθεση κρατούσε περίπου 1 έως 1,5 ώρα). Επαναλαμβάνοντας την ερώτηση εάν οι μάρτυρες ήταν αυτόπτες, με ιδιαίτερη έμφαση (εξαντλητική κάποιες φορές), παρουσιάζοντάς τους ακόμα και πρόχειρα σχεδιαγράμματα της εστίας όπου διέμεναν οι σπουδαστές της Γαλακτοκομικής, επιχείρησε να αποδείξει ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια απτή απόδειξη ή κάποιος αυτόπτης μάρτυρας για τις επιθέσεις στον Γιακουμάκη. Όλα αυτά πάντα με το πολύ προσωπικό του ύφος, που θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως αιχμηρό, ενίοτε.

Ένα σημείο που προκάλεσε μια έμμεση αντιπαράθεση, είναι ο ισχυρισμός του κ. Κούγια για τον πρώτο μάρτυρα της δίκης (αυτός τον οποίο ο ίδιος δεν εξέτασε, καθότι δεν ήταν παρών στο δικαστήριο την πρώτη μέρα), ότι δεν ήρθε στην Ελλάδα από μόνος του, αλλά ότι τα έξοδά του τα πλήρωσαν άλλοι και συγκεκριμένα, ο ιδιωτικός ερευνητής κ. Τσούκαλης. Λίγη ώρα αργότερα, ο ιδιωτικός ερευνητής κ. Βρόσγος απαντούσε μπροστά στις κάμερες ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι πρόκειται για «κακοήθειες».   

Πίσω στην ακροαματική διαδικασία, ο ένας εκ των συγκατοίκων του Γιακουμάκη περιέγραψε τη σχέση των «5 Κρητικών» με τους υπόλοιπους σπουδαστές, λέγοντας ότι και ο ίδιος δεν ήθελε πολλά-πολλά μαζί τους, «γιατί μας κορόιδευαν και δεν μας υπολόγιζαν». Χαρακτήρισε πάντως «αρχηγό» της ομάδας έναν συγκεκριμένο σπουδαστή, λέγοντας μάλιστα ότι είχε παρέμβει στον πρώην, πλέον, διευθυντή της σχολής για να μην τιμωρηθούν σπουδαστές που είχαν υποπέσει σε παραπτώματα.

Τελευταία μάρτυρας της σημερινής ημέρας ήταν η εργολάβος που είχε αναλάβει τη φύλαξη της σχολής. Αυτή, απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεις για το αν άκουσε ή είδε ή ακόμα αν καταγράφηκαν στο σχετικό τετράδιο, τα περιστατικά που καταγγέλλονται, με τα καψώνια εις βάρος του Γιακουμάκη. Απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι δεν είχε αντιληφθεί τίποτε. Περιέγραψε τη σύσκεψη που έγινε με συμμετοχή των δύο κατηγορούμενων, ενώ τόνισε ότι αμφότεροι ενδιαφέρθηκαν για την υπόθεση.

Δύο σημεία από τις καταθέσεις, ήταν εκείνα που «πάγωσαν» το ακροατήριο σήμερα. Το ένα, από τον ένα συγκάτοικο του Γιακουμάκη, ότι ο 20χρονος συμμετείχε με τη θέλησή του στις «πλάκες» (δηλαδή τα συχνά βάναυσα καψώνια). Το άλλο η κατάθεση της εργολάβου φύλαξης, η οποία ανέφερε συνομιλία με τη μητέρα του Γιακουμάκη, όπου αυτή συμβούλευσε το νεαρό να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά και να κάνει «παρέα με τους πατριώτες» του.

Η δίκη διακόπηκε για την ερχόμενη Δευτέρα, στις 9 το πρωί. Φαίνεται όμως ότι η διαδικασία θα τραβήξει αρκετά, καθώς ήδη, την ερχόμενη Δευτέρα δύο από τους συνηγόρους δεν θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, στο δικαστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back