Τέταρτη μέρα ήταν η σημερινή για τη «δίκη Γιακουμάκη», με την υπόθεση της παρέμβασης του πρώην βουλευτή Χρήστου Μαρκογιαννάκη να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και με τον πρώην πρόεδρο του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Σέρκο Χαρουτουνιάν να καταθέτει για τις ενέργειες του οργανισμού. Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις 9 το πρωί και τελείωσε στις 3 το απόγευμα, με μόλις τρεις μάρτυρες να καταθέτουν. Όπως και τις προηγούμενες μέρες, η υπέρασπιση -και ιδίως ο Αλέξης Κούγιας (συνήγορος του πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής)- ακολούθησε την τακτική των εξαντλητικών ερωτήσεων, στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι δεν υπήρχε παράβαση καθήκοντος για τον πρώην διευθυντή της Σχολής και την υπεύθυνη της Εστίας.
Σήμερα, κατέθεσαν δύο εργαζόμενοι στη Σχολή: η διοικητική υπάλληλος (με διάφορα καθήκοντα) Βικτωρία Παδιού και η καθηγήτρια Φωτεινή Σιούλα. Το γνωστό μοτίβο ότι «δεν άκουσα, δεν θυμάμαι» για τις καταγγελλόμενες επιθέσεις στον σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη, επαναλήφθηκε. Η κ. Σιούλα έκανε αναφορά στην ενημέρωση που είχαν οι καθηγητές από τον διευθυντή ότι κάποιοι «πειράζουν τον Βαγγέλη», χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσει αυτό το «πείραγμα». Όπως είπε λίγο αργότερα, έμαθε ότι του άλλαξαν δωμάτιο (κατά το πρώτο έτος σπουδών του άτυχου σπουδαστή).
Το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής διαδικασίας αφιερώθηκε πάντως στην... ανατομία της επιβολής μιας ποινής και στην παρέμβαση Μαρκογιαννάκη, η οποία έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του πειθαρχικού σώματος της σχολής για την επιβολή ποινής σε τρεις σπουδαστές από την περίφημη «ομάδα των Κρητικών» .
Καθοριστική σε αυτό το σημείο ήταν η κατάθεση της κ. Παδιού, η οποία έχει πολλαπλά καθήκοντα στη σχολή: γραμματέας, λογίστρια, οικονομικός υπόλογος. Ήταν επίσης παρούσα (ως γραμματέας) στη συνεδρίαση του πειθαρχικού για την επιβολή ποινής στους τρεις Κρητικούς επειδή χάραξαν τα ονόματα των χωριών τους σε έναν τοίχο. Η κ. Παδιού ανέφερε ότι ο πρώην διευθυντής είχε εισηγηθεί την αποβολή για μια εβδομάδα από την Εστία των τριών σπουδαστών για το περιστατικό. Σε αυτό το σημείο εξετάστηκε κατά πόσο το τηλεφώνημα που έγινε από τον κ. Μαρκογιαννάκη, τον οποίο κατονόμασε, επηρέασε το είδος της ποινής που τελικά επιβλήθηκε στους τρεις -τριήμερη αποβολή από τα μαθήματα και αποκατάσταση της ζημιάς. Σύμφωνα με την κατάθεση, όλα ξεκίνησαν από ένα τηλέφωνο που σήκωσε η κ. Παδιού, αφού είχε γίνει η εισήγηση του πρώην διευθυντή. «Μου συστήθηκε ως 'η Μαρία από τη γραμματεία της Βουλής' και μου ζήτησε να μιλήσει με τον διευθυντή με τον οποίο τη σύνδεσα» ανέφερε. Η ίδια, λίγο νωρίτερα, είχε επισημάνει ότι ήταν σύνηθες φαινόμενο να καλούν από γραφεία πολιτικών και δημάρχων ιδίως κατά την περίοδο της αξιολόγησης των αιτήσεων των υποψήφιων σπουδαστών. «Η Μαρία από τη γραμματεία της Βουλής» μίλησε με τον πρώην διευθυντή, ο οποίος κατά την έξοδό του από το γραφείο ανέφερε στους υπόλοιπους ότι «πήραν εκ μέρους του Μαρκογιαννάκη και ζήτησαν να μην αποβληθούν από την Εστία οι σπουδαστές». Όπως υποστήριξε η ίδια, η ποινή άλλαξε όχι λόγω της παρέμβασης αλλά επειδή οι δύο από τους τρεις ήταν ανήλικοι και ετίθετο ζήτημα, τουλάχιστον για τον έναν, τον οποίο δεν μπορούσαν να παραλάβουν οι γονείς του.
Στο θέμα της ανηλικότητας, όπως ήταν αναμενόμενο, οι συνήγοροι του κ. Μαρκογιαννάκη, Κώστας Τζούμας και Αντώνης Φούσας (στην πρώτη του εμφάνιση στη δίκη αυτή), επέμειναν. Μάλιστα, οι δύο τους υποστήριξαν ότι ακόμα και η ποινή της τριήμερης αποβολής από τα μαθήματα ήταν ιδιαίτερα αυστηρή. Έφεραν δε ως αποδείξεις το ποινολόγιο των τελευταίων ετών, το οποίο, όπως είπαν, είναι γεμάτο κυρίως με επιπλήξεις, ακόμα και για πιο σοβαρά περιστατικά από το επίμαχο.
Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΓΟ
Πρώτος μάρτυρας στη σημερινή μέρα ήταν πάντως ο Σέρκο Χαρουτουνιάν, ο οποίος μίλησε για τις μέρες εξαφάνισης του Βαγγέλη Γιακουμάκη και για τη διοικητική εξέταση του Οργανισμού, η οποία κατέληξε μεταξύ άλλων στην απομάκρυνση του πρώην διευθυντή μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης και στην αποστολή του σχετικού πορίσματος στον εισαγγελέα και στην Αστυνομία. Στο πόρισμα αυτό σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι το προσωπικό της Γαλακτοκομικής Σχολής γνώριζε για περιστατικά βίας κατά του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο κ. Κούγιας αμφισβήτησε τον τρόπο διενέργειας της διοικητικής εξέτασης ενώ παράλληλα άφησε αιχμές για το ότι δεν ήταν ένορκη διοικητική εξέταση.
Ο κ. Χαρουτουνιάν, από την πλευρά του, αναφερόμενος στο πρόσωπο του πρώην διευθυντή, ανέφερε ότι «ήταν από τους καλύτερους διευθυντές», σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ίδιος νιώθει θιγμένος επειδή όταν μετέβη στα Γιάννενα, δύο μέρες μετά την εξαφάνιση του Γιακουμάκη, «ενώ ψάχναμε για όλα τα ενδεχόμενα, δεν μου ειπώθηκε τίποτα για ενδοσχολική βία». Ο συνήγορος του πρώην διευθυντή κ. Κούγιας κατέθεσε, σε αυτό το σημείο, αίτημα για κλήση των τριών προσώπων που συνέταξαν το πόρισμα του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», ενώ, εκτός της δικαστικής αίθουσας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κλήση ως μαρτύρων της δημοσιογράφου Αγγελικής Νικολούλη και του ντετέκτιβ Γιώργου Τσούκαλη.
Η δίκη διακόπηκε για τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στις 9 το πρωί.