Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δίκη Γιακουμάκη, μέρα 5η: «δεν έχετε πει ολοκληρωμένη πρόταση, πέντε μέρες τώρα»…

Εικόνα του άρθρου Δίκη Γιακουμάκη, μέρα 5η: «δεν έχετε πει ολοκληρωμένη πρόταση, πέντε μέρες τώρα»…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/11/2016, 18:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όλο και πιο επίπονη γίνεται η διαδικασία της «δίκης Γιακουμάκη» στο τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων. Σήμερα, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, εξετάστηκαν μόλις 3 μάρτυρες, με τους 2 πρώτους να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδικασίας. Δεν είναι μόνο χρονικό όμως το ζήτημα, αλλά και ποιοτικό. Οι καταθέσεις συνεχίζουν να περιορίζονται στο «δεν ξέρω», στο «κάτι άκουσα αλλά προσωπικά δεν είδα» και στο «δεν θυμάμαι». 

Κάπως έτσι προέκυψε και η αντίδραση της προέδρου γύρω στη 1 το μεσημέρι, όταν είπε «δεν έχετε πει ολοκληρωμένη πρόταση, πέντε μέρες τώρα». Οι στιγμές έντασης δεν έλειψαν σήμερα από το ακροατήριο. Ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη διέκοψε στιγμιαία την κατάθεση μάρτυρα λέγοντας «όλο για τιμωρίες, για το παιδί μου που το ‘χασα δεν ενδιαφέρεστε», σε περιστατικό που δεν είχε συνέχεια. Λίγο αργότερα όμως, ένας άγνωστος από το ακροατήριο αναφώνησε «δεν ντρέπεστε» ενόσω αγόρευε ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας. Για περίπου πέντε λεπτά, ο κ. Κούγιας απειλούσε με μήνυση όποιον και όποια τον… πλησίαζε, ενώ αναζητούσε το «δράστη» και ενώ η πρόεδρος του ζητούσε να ηρεμήσει και να επανέλθει στα έδρανα των συνηγόρων. Ο κ. Κούγιας κατέθεσε δήλωση στη διαδικασία, στην οποία επανέλαβε τη βούλησή του να μηνύσει τον άγνωστο που παρενέβη, αλλά και δύο αστυνομικούς της φρουράς των δικαστηρίων.  

Η διαδικασία σήμερα ξεκίνησε με… διακοπή. Αυτό συνέβη γιατί η εισαγγελέας της έδρας προσκόμισε ένα έγγραφο εκτός δικογραφίας, το οποίο περιέχει περιστατικά που καταγράφηκαν στο βιβλίο συμβάντων των φυλάκων της σχολής. Ο κ. Κούγιας ζήτησε να μην ενταχθεί το έγγραφο στη δίκη, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «ανήθικο δικαστικά, καθώς, όπως τονίζει, συνιστά παρέμβαση της πολιτικής αγωγής, ενώ πολιτική αγωγή στη δίκη, δεν υπάρχει. «Φωτογράφισε» μάλιστα ως υπεύθυνο το δικηγόρο του ΕΛΓΟ κ. Αθανασόπουλο γι αυτή την παρέμβαση. Το δικαστήριο αποδέχθηκε τελικά το έγγραφο, επιφυλασσόμενο για την ανάγνωσή του στην πορεία της δίκης.

«ΠΙΣΤΕΨΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΛΑΚΕΣ»

Ο βασικός σημερινός μάρτυρας ήταν ο καθηγητής, στην περίοδο 2012-2013, Ηλίας Σιώζος. Στις 3 ώρες κατάθεσής του, τα πιο ενδιαφέροντα σημεία είναι αυτά της ποινής που επιβλήθηκε σε σπουδαστές από την Κρήτη γιατί χάραξαν μια… Κρήτη στον τοίχο της σχολής. Ο κ. Σιώζος ήταν μέλος του πειθαρχικού που επέβαλε την ποινή αποβολής τριών ημερών από την εστία. Από αυτή, γλίτωσε ένας εκ των σπουδαστών που ήταν ανήλικος, προκειμένου «να μην μπουν σε ταλαιπωρία οι δικοί του». Αργότερα πάντως, οι συνήγοροι κατέθεσαν έγγραφο σύμφωνα με το οποίο και άλλος σπουδαστής ήταν ανήλικος, τότε.

Επίσης, ο κ. Σιώζος περιέγραψε το περιστατικό παρέμβασης του τρίτου κατηγορούμενου, Χρίστου Μαρκογιαννάκη, πρώην βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος τηλεφώνησε υπέρ του ενός από τους τιμωρημένους. Το τηλέφωνο έγινε μάλιστα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για το θέμα, στη Γαλακτοκομική και για να πάρει το τηλέφωνο, ο διευθυντής της (σήμερα κατηγορούμενος), έφυγε από το γραφείο για λίγη ώρα. Ο κ. Σιώζος έμαθε αργότερα, σύμφωνα με όσα είπε, ότι στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο πρώην βουλευτής της ΝΔ (σημειωτέον, δεν έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο κατά τη διαδικασία). Ο μάρτυρας πάντως δεν μπόρεσε και αυτός να ενισχύσει το κομμάτι της αναζήτησης αυτοπτών, για περιστατικά εις βάρος του Γιακουμάκη. «Στο μάθημα ήταν όλοι ήσυχοι» τόνισε. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι όντως, πίστεψε πως επρόκειτο για πλάκες όσα άκουγε ότι γινόντουσαν εις βάρος του Γιακουμάκη, γιατί «ήταν μια παρέα», όπως είπε.

Ο επόμενος μάρτυρας, φύλακας της σχολής, κ. Τζώρτζης, ήταν ο πιο κοντινός σε «αυτόπτη», τουλάχιστον για περιστατικό που έχει καταγραφεί. Ένα βράδυ του Φεβρουαρίου του ’14 λοιπόν, άκουσε «θορύβους, σαν από σπρώξιμο» από δωμάτιο της εστίας. Πήγε εκεί, χτύπησε την πόρτα, η οποία ήταν κλειδωμένη και ζήτησε από τα παιδιά να του ανοίξουν. Λίγο αργότερα, του άνοιξαν και είδε ότι στο δωμάτιο βρίσκονταν «4-5 άτομα που έπαιζαν playstation». Ο Γιακουμάκης δεν ήταν εκεί, αλλά ήταν το δωμάτιο όπου έμενε. Ο κ. Τζώρτζης είπε επίσης ότι ο διευθυντής της σχολής είχε επιστήσει την προσοχή, για τυχόν περιστατικά σε βάρος του Γιακουμάκη, αλλά και ότι άλλος σπουδαστής, του είχε πει ότι τον Γιακουμάκη «τον πειράζανε».

Ο κ. Κούγιας ζήτησε να προβληθεί στο δικαστήριο το βίντεο με επίθεση στον Γιακουμάκη, περιστατικό που έχει ήδη προβληθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς. Μετά την κατάθεση του τρίτου σημερινού μάρτυρα, ενός τυροκόμου, ο οποίος κινήθηκε περίπου στο ίδιο μήκος κύματος με τις προηγούμενες καταθέσεις, η δίκη διακόπηκε για τις 22 Νοεμβρίου.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back