Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διαχείριση απορριμμάτων: Επήλθε ηρεμία

Εικόνα του άρθρου Διαχείριση απορριμμάτων: Επήλθε ηρεμία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2022, 21:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από περίοδο απειλών, προειδοποιήσεων, άτσαλων πολιτικών ελιγμών που επέφεραν περαιτέρω καθυστέρηση στη διαχείριση των απορριμμάτων, στο «μέτωπο» αυτό φαίνεται να επέρχεται μια ηρεμία.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης δείχνει να έχει απομακρυνθεί από τον δρόμο της συγκρουσιακής πολιτικής που είχε ακολουθήσει έναντι της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου και ο ΦοΔΣΑ, με την ισχύ που του έδωσε πια η τροπολογία του καλοκαιριού και παρά τους σκληρούς χαρακτηρισμούς που του έχει αποδώσει ο κ. Καχριμάνης, δείχνει πρόθυμος σε μια συναινετική πολιτική.  

Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, ο περιφερειάρχης επέρριψε τις ευθύνες για τις εντάσεις των τελευταίων ετών, στην πρώην αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη.

Όλα αυτά έγιναν κατά τη σημερινή σύσκεψη της περιφερειακής αρχής με δημάρχους και τη διοίκηση του ΦοΔΣΑ στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). «Αποφασίσαμε ομόφωνα για τους ΣΜΑ να βρούμε λύσεις…» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Καχριμάνης, λέγοντας ότι θα γίνει και συζήτηση με το υπουργείο Ανάπτυξης. Μέσα στο καλοκαίρι, ο κ. Καχριμάνης προσπάθησε να ξεπεράσει τον… «σκόπελο» του ΦοΔΣΑ επιμένοντας στην υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου με κάθε Δήμο ξεχωριστά. Δήμοι, όπως της Ζίτσας, του Ζαγορίου, του Μετσόβου και της Ηγουμενίτσας πήραν σχετικές αποφάσεις στην Οικονομική Επιτροπή. Οι αποφάσεις αυτές, όμως, ακυρώθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας την περασμένη εβδομάδα, με το σκεπτικό ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε τέτοιες προγραμματικές συμβάσεις κατά μόνας.

H δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ φαίνεται πως θα προχωρήσει από κοινού, με Περιφέρεια Ηπείρου και ΦοΔΣΑ.

Όσο για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης,  ο κ. Καχριμάνης επέμεινε ότι η Περιφέρεια «θα δώσει τη χρήση για κάποια  θέματα που είναι στην αρμοδιότητά της στον ΦοΔΣΑ, όχι το εργοστάσιο, το οποίο  έχει παραχωρηθεί για 25 χρόνια στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης που το δουλεύει». Επανέλαβε δε ότι «ως Περιφέρεια θέλουμε να αποδεσμευτούμε από τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες και χωρίς βάρη των δημοτών».

Προς το παρόν τα πράγματα δείχνουν ήρεμα και φαίνονται να κινούνται σε ένα υπηρεσιακό επίπεδο.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν αρκετοί δήμαρχοι ή εκπρόσωποι δημάρχων, αλλά όχι όλοι. Μεταξύ των παρόντων, ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, Μετσόβου Κ. Τζαφέας, oι αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Γιώργος Αρλέτος και Βαγγέλης Πήχας κ.ά. Από τη διοίκηση του ΦοΔΣΑ, το παρών έδωσαν ο πρόεδρος και δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής και ο αντιπρόεδρος και δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back