Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αυγουστιάτικες συμφωνίες σε «πολεμικό» κλίμα

Εικόνα του άρθρου Αυγουστιάτικες συμφωνίες σε «πολεμικό» κλίμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/08/2022, 18:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ήρθε να εγκρίνει τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων για τη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Πωγώνι και Μέτσοβο.

Πριν λίγο καιρό προηγήθηκε και η έγκριση σύναψης ανάλογης προγραμματικής σύμβασης για τον ΣΜΑ Ζίτσας.

Η περιφερειακή αρχή συνεχίζει την… αυτόνομη πολιτική της στο θέμα των ΣΜΑ, απαραίτητου κρίκου στη διαχείριση των απορριμμάτων, παραβλέποντας την πρόσφατη τροπολογία που ορίζει αρμόδιο τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου. Είναι γεγονός ότι οι ΣΜΑ έπρεπε να έχουν λειτουργήσει εδώ και χρόνια και παράλληλα με την έναρξη λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Η Περιφέρεια Ηπείρου είχε αναλάβει την κατασκευή των υποδομών αυτών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, όπως και τον εξοπλισμό τους.

O περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σε σημερινές του δηλώσεις επανέλαβε τα γνωστά: Ότι δεν υπήρχε ανταπόκριση από τον ΦοΔΣΑ, ότι «έχει υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο για την εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία», ότι η Περιφέρεια Ηπείρου «θέλει να αποδεσμευτεί μετά την εξάμηνη λειτουργία και να παραδώσει τους ΣΜΑ στον ΦοΔΣΑ» και ότι η ίδια «πληρώνει τα τέλη κυκλοφορίας για όλα τα αυτοκίνητα και το κόστος των καυσίμων», ότι ο «ΦοΔΣΑ δεν έχει κατασκευάσει ακόμα τον ΣΜΑ Πρέβεζας (σ.σ. τον μόνο που είχε αναλάβει ο Φορέας)».

«Δεν  έχουμε το δικαίωμα να συζητάμε για τη συζήτηση, αλλά πρέπει άμεσα να έχουμε λύσεις. Έτσι έχουν έρθει οι δήμαρχοι για να προχωρήσουμε στη δοκιμαστική λειτουργία. Από κει και πέρα θα  πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς προτείναμε στο ΦοΔΣΑ να συμμετάσχει στην προγραμματική σύμβαση, αλλά δεν θέλησε να συμμετάσχει» είπε. Και ένας από τους δημάρχους που έχουν αποδεχτεί αυτό το μοντέλο, είναι ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο οποίος επανέλαβε τα περί ανάγκης συνεργασίας των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης», χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως «μέση φωνή» στη διαμάχη μεταξύ Περιφέρειας και ΦοΔΣΑ

«Δεν διανοείται σήμερα, με μηδενικό το κόστος λειτουργίας, να καλύπτεται όλο από την Περιφέρεια, να λέμε ότι δεν θέλουμε και ότι θα αναλάβουμε με δικές μας πρωτοβουλίες» είπε.

Μια άλλη διάσταση, αρκετά σοβαρή, δίνει στην όλη υπόθεση η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ) με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα, με αφορμή την έγκριση σύναψης προγραμματικών συμβάσεων για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Η παράταξη κάνει λόγο για «ακροβατισμούς» και για «κίνδυνο δαπανηρών καθυστερήσεων στην λειτουργία των ΣΜΑ ως αποτέλεσμα του ‘πολέμου’ μεταξύ περιφέρειας και ΦοΔΣΑ (πόλεμος που τροφοδοτείται από  επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς)» όπως σημειώνεται.

Συγκεκριμένα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει ότι οι Δήμοι που αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια Ηπείρου, «δεν έχουν λάβει έγκριση νομιμότητας των αποφάσεών τους από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια τη στιγμή που φαίνεται ότι παραβιάζονται άρθρα της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και του ΦοΔΣΑ για την υλοποίηση κατασκευής των ΣΜΑ, δηλ. το άρθρο 10 ότι μπορεί μόνο μέσω ΦοΔΣΑ να δοθεί προσωπικό στην Περιφέρεια (φορέας υλοποίησης) για να διευκολυνθεί η εφαρμογή της προγραμματικής σύμβασης και το άρθρο 11 το οποίο απαγορεύει την υποκατάσταση της Περιφέρειας Ηπείρου από τρίτο (πχ. Δήμοι) και όταν αυτό συμβεί αυτόματα λύεται η προγραμματική σύμβαση με υπαιτιότητα του φορέα υλοποίησης (Περιφέρεια Ηπείρου)».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», της οποίας εκπρόσωπος έδωσε το παρών στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής χωρίς δικαίωμα ψήφου, επισημαίνει ότι οι Δήμοι που δέχτηκαν να διαθέσουν προσωπικό στο πλαίσιο των προγραμματικών συμβάσεων, «δεν το έχουνε και θα αποψιλώσουνε άλλες υπηρεσίες τους ιδιωτικοποιώντας τη λειτουργία τους». Σε αυτό το σημείο κάνει λόγο και για άρνηση συμμετοχής της αναδόχου εταιρίας, Enact-Καούσης, παράδοσης του εξοπλισμού - «κάτι που μπορεί να προκαλέσει επιπλέον εμπλοκές».

Προσθέτει επίσης ότι τον Μάιο του 2022 ο ΦοΔΣΑ αποφάσισε να κάνει αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ για την κάλυψη των αναγκών της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ (αποδεχόμενος την αντίληψη της Περιφέρειας Ηπείρου για δοκιμαστική λειτουργία βάσει του  ΥΓΟΣ). «Η επιμονή της περιφερειακής αρχής να συνεχίσει τη δοκιμαστική λειτουργία μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους, έχοντας ως ‘καλεσμένο’ τον ΦΔΣΔΑ, ναρκοθέτησε και αυτήν την απόπειρα» τονίζει. Τέλος προ(σ)καλεί την περιφερειακή αρχή «η οποία επικαλείται ότι προστατεύει τους Ηπειρώτες από ‘σκοτεινές δυνάμεις’ τις οποίες εξυπηρετεί το ΔΣ του ΦοΔΣΑ», να μιλήσει με ονοματεπώνυμα και στοιχεία.

*Oι δηλώσεις του περιφερειάρχη και του δημάρχου Πωγωνίου έγιναν στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για μια πολιτιστική εκδήλωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back