Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δήμος Β. Τζουμέρκων: Ένας εκθεσιακός χώρος στην Πλάκα

Εικόνα του άρθρου Δήμος Β. Τζουμέρκων: Ένας εκθεσιακός χώρος στην Πλάκα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/07/2018, 21:27
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το κυρίως έργο για την αποκατάσταση της Γέφυρας Πλάκας περιμένει πια ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, με τον δήμαρχο Γιάννη Σεντελέ να εκφράζει την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της α’ φάσης των εργασιών αλλά και για τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Ο χρόνος που πέρασε από την κατάρρευση του γεφυριού, είναι πολύ μικρός για ένα τέτοιο επίτευγμα. Για πρώτη φορά, στην Ελλάδα τουλάχιστον, έχουμε αναστήλωση ενός τέτοιου μνημείου του μεγέθους της γέφυρας της Πλάκας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και νομίζω ότι όλοι μαζί θα το χαρούμε του χρόνου το φθινόπωρο, όταν θα δούμε το γεφύρι να στεφανώνει τον Άραχθο», δήλωσε ο κ. Σεντελές.

Η δημοτική αρχή Βορείων Τζουμέρκων σκέφτεται ήδη την επόμενη μέρα και την αξιοποίηση της όλης πρωτόγνωρης επιστημονικής εργασίας που έχει γίνει και θα γίνει για την αποκατάσταση του γεφυριού.

Ο κ. Σεντελές έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός θεματικού εκθεσιακού χώρου στην περιοχή της Πλάκας και ενός μουσείου για την τέχνη των μαστόρων της πέτρας. Ο θεματικός εκθεσιακός χώρος είναι μια σκέψη που υπάρχει στην επιτροπή παρακολούθησης του έργου εδώ και πολύ καιρό. Όπως είπε και ο δήμαρχος, η σκέψη είναι ο μεταλλότυπος που θα τοποθετηθεί για την αναστήλωση, στη συνέχεια να παραμείνει σε εξωτερικό χώρο και πάνω σε αυτόν να τοποθετηθούν τα πεσμένα κομμάτια του γεφυριού που έχουν ανασυρθεί από τον Άραχθο και τα οποία δεν θα χρησιμοποιηθούν στο «νέο» γεφύρι. Ενισχυτικά, θα λειτουργεί και ένας κλειστός χώρος με βίντεο και ντοκουμέντα για τη διαδρομή της αποκατάστασης της Γέφυρας Πλάκας.

Σε ό,τι αφορά τη μαστορική τέχνη, ο Δήμος έχει αναθέσει σε ειδική ερευνήτρια να καταγράψει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, είτε βιβλιογραφικά είτε με μαρτυρίες παλιών μαστόρων. Ο κ. Σεντελές υπενθύμισε δε ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στην Πλάκα το εργαστήριο πέτρινης δόμησης, με πρωτοβουλία της ομάδας αρχιτεκτόνων «Μπουλούκι».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back