ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Δεν υπάρχουν στοιχεία υπεράντλησης…»

Εικόνα του άρθρου «Δεν υπάρχουν στοιχεία υπεράντλησης…»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/04/2022, 23:59
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δίνει πλήρη κάλυψη στις βιομηχανίες εμφιάλωσης για την υπεράντληση στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων» καταθέτει η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης είχε πάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  το θέμα της εκτέλεσης νέων γεωτρήσεων και της αύξησης των απολήψεων από υφιστάμενες γεωτρήσεις μετά από… τροποποιητικές αποφάσεις του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου.

Διαβάστε: Διαχείριση υδάτων: Ανοίγει ξανά η υπόθεση

«Με βάση τα πιο πρόσφατα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών που υιοθέτησε η Ελλάδα, το υπόγειο υδατικό σύστημα Μιτσικελίου-Βελλά βρίσκεται σε καλή ποσοτική κατάσταση και δεν υπάρχουν στοιχεία υπεράντλησης» αναφέρει ο αρμόδιος επίτροπος V. Sinkevicius στην απάντησή του, την οποία το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «προκλητική».

Το ΚΚΕ προσθέτει δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποσιωπά» τα όσα προβλέπονται στο ισχύον Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών περί απαγόρευσης νέων γεωτρήσεων και ότι «κάνει πως δεν βλέπει τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η υπεράντληση των βιομηχανιών αυτών από το υποσύστημα Μιτσικελίου».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γενικότερα, παραπέμπει στις κοινοτικές οδηγίες περί λήψης μέτρων από τα κράτη μέλη για την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας και κυρίως της ποιότητας του πόσιμου νερού. «Η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων αποτελεί πρωτίστως ευθύνη των κρατών μελών» σημειώνεται επιπρόσθετα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back