ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διαχείριση υδάτων: ανοίγει ξανά η υπόθεση

Εικόνα του άρθρου Διαχείριση υδάτων: ανοίγει ξανά η υπόθεση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2022, 13:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων επανέρχεται στην επικαιρότητα. Πριν από έναν χρόνο, έγινε γνωστό ότι μέσω τροποιητικών αποφάσεων του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου επιτρέπεται πια η εκτέλεση νέων γεωτρήσεων και η αύξηση των απολήψεων από υφιστάμενες γεωτρήσεις στο Υπόγειο Υδατικό Υποσύστημα Μιτσικελίου.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τροποποίηση του Μέτρου με κωδικό αριθμό Μ05Σ0803 του ΣΔΛΑΠ. Στο Μέτρο αυτό του ΣΔΛΑΠ αναφέρεται ότι απαγορεύεται η εκτέλεση νέων γεωτρήσεων και η αύξηση των απολήψεων ύδατος στο υδατικό υποσύστημα Μιτσικελίου, με εξαίρεση ειδικές περιπτώσεις (όπως ύδρευση) οι οποίες πρέπει να εξετάζονται από τη Διεύθυνση Υδάτων με την υποβολή τεκμηριωμένης υδρογεωλογικής έκθεσης.

Παρά την κινητικότητα που υπήρχε πέρσι για εξηγήσεις και απαντήσεις, αυτές δεν δόθηκαν ποτέ. Τον Ιούνιο του 2021, μάλιστα, κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή τόσο βουλευτές του ΚΚΕ όσο και ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας. Και οι δύο αυτές ερωτήσεις, με αποδέκτη τον υπουργό Περιβάλλοντος, δεν έχουν απαντηθεί μέχρι σήμερα… Παράλληλα, την ίδια περίοδο, η επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, με ευθύνη της περιφερειακής αρχής, απέφυγε να συζητήσει το θέμα με το επιχείρημα ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα.

Αρκετούς μήνες μετά, η «Λαϊκή Συσπείρωση» (η παράταξη που είχε θέσει το ζήτημα στην επιτροπή) ζητάει να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των υδάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. «Το θέμα της προστασίας του νερού του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και συνολικότερα της διαχείρισης των υδάτων ούτως ή άλλως αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου. Η ‘αποχή από κάθε ενέργεια’ που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Περιφέρειας Ηπείρου κατά τη συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου 2021, γύρω από το θέμα που είχε ζητήσει και τότε η Λαϊκή Συσπείρωση, είναι απαράδεκτη πολιτικά απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα» τονίζει η παράταξη.

Η αφορμή για το εκ νέου αίτημα δόθηκε από την τοποθέτηση-επιστολή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας-Παράρτημα Ηπείρου και Νήσων, στις 25 Ιανουαρίου, προς τον υπουργό, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, τον δήμαρχο Ιωαννίνων και τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου αναφέρει ότι «το αναρτημένο κείμενο τεκμηρίωσης του Μέτρου Μ05Σ0803 (σ.σ. το οποίο δημοσιεύτηκε στον ιστοχώρο του υπουργείου Περιβάλλοντος μετά από μεγάλο διάστημα από την έκδοση της απόφασης του ΦΕΚ του ΣΔΛΑΠ Ηπείρου) αντιτίθεται στον στόχο και παραβιάζει την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων» όπως και ότι η τροποποίηση του Μέτρου έγινε χωρίς να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. «Κατ’ εφαρμογή του αναρτημένου κειμένου τεκμηρίωσης έχει εκδοθεί άδεια χρήσης ύδατος για επαύξηση της αντλούμενης ποσότητας από υφιστάμενη γεώτρηση εταιρίας εμφιάλωσης της περιοχής, ενώ έχει υποβληθεί αίτημα και από άλλη εταιρία εμφιάλωσης…» τονίζεται, με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο να εκφράζει γενικότερα τις ανησυχίες του για πλήρη απελευθέρωση εκτέλεσης νέων γεωτρήσεων και επαύξηση της αντλούμενης ποσότητας από υφιστάμενες γεωτρήσεις υπό προϋποθέσεις.

Τέλος, καταγγέλλει τις ενέργειες οποιουδήποτε υπευθύνου για τη μη σύννομη τροποποίηση του κειμένου τεκμηρίωσης του Μέτρου Μ05Σ0803, όπως αναφέρεται.

Μέσα στον Ιανουάριο επίσης, η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερώτηση για το θέμα του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου και της αλλαγής του Μέτρου που αφορά την προστασία του υπόγειου υδατικού διαμερίσματος Μιτσικελίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back