Λαϊκή Συσπείρωση: «H Περιφέρεια δεν υπερασπίζεται το νερό»

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/06/2021, 17:43

Η Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Ηπείρου με ανακοίνωσή της, κατηγορεί την Περιφέρεια Ηπείρου ότι «δεν θέλει να λύσει τα πραγματικά προβλήματα του λαού, γι αυτό ευθαρσώς δηλώνει ότι ‘απέχει από κάθε ενέργεια’ που αφορά στο σοβαρό θέμα της διαχείρισης των υδάτων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων».

Αφορμή αποτελεί η εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος για το θέμα. Η ΛΑΣΥ τονίζει ότι «είναι πολιτική επιλογή να μην συζητηθεί η διαχείριση των υδάτων που έχει σαν αποτέλεσμα γύρω από το λεκανοπέδιο να εμφιαλώνουν νερό 2 βιομηχανίες, και την ίδια στιγμή, σε εποχή καύσωνα, στο λαό της πόλης να γίνονται συστάσεις για λελογισμένη κατανάλωση νερού ώστε να φτάσει για όλους».

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «όταν διακυβεύονται τα κέρδη των βιομηχάνων η περιφερειακή αρχή αξιοποιεί το μηχανισμό της Περιφέρειας, εμπλέκεται στις αρμοδιότητες των Δήμων, μέχρι και νομική στήριξη παρέχει. Όταν πρόκειται για το συμφέρον του λαού, καλεί σε ‘αποχή από κάθε ενέργεια’ παρά το γεγονός ότι εμπλέκεται άμεσα».

Τονίζει επίσης ότι «μέσα από την τοποθέτησή μας αποδείξαμε ότι η ίδια η επικαιρότητα, οι εκκλήσεις ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ για λελογισμένη χρήση νερού στον καύσωνα, απαντούν στην αναγκαιότητα να σταματήσουν οι ανορύξεις νέων γεωτρήσεων στο λεκανοπέδιο από τις βιομηχανίες εμφιάλωσης και να μπει φρένο στην υπεράντληση» και προσθέτει ότι δεν αμφισβητεί «την ανάγκη για καθαρό νερό που παρέχουν οι εταιρείες εμφιάλωσης αλλά αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες παράγουν κοινωνικό έργο, αφού αυτό γίνεται πεδίο τεράστιας κερδοφορίας και δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες. Οι εταιρείες εμφιάλωσης αγοράζουν με εξωφρενικά χαμηλές –καθορισμένες βάση νόμου- τιμές το νερού και βγάζουν εκατομμύρια κέρδη πουλώντας αυτό που θα έπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό».

Η παράταξη μεταξύ άλλων ζητάει από την Περιφέρεια να εξετάσει τρόπο «να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες για την αδειοδότηση όλων των υπαρχουσών γεωτρήσεων και τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση όλων των μελετών που χρειάζονται για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων για την ύδρευση του λεκανοπεδίου, καθώς επίσης «να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε νέα ανόρυξη γεωτρήσεων από τις εταιρείες εμφιάλωσης» και να «απαιτήσει να μπει σε λειτουργία το σύστημα online παρακολούθησης της άντλησης των εταιρίων εμφιάλωσης για να προστατευθεί ο υδάτινος πόρος από την υπεράντληση».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back