πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία-Αίγυπτος προειδοποιούν για τον εναέριο χώρο Ιράν και Λιβάνου

Εικόνα του άρθρου Βρετανία-Αίγυπτος προειδοποιούν για τον εναέριο χώρο Ιράν και Λιβάνου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/08/2024, 09:33
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία και η Αίγυπτος ζήτησαν την Τετάρτη από τις αεροπορικές εταιρείες τους να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του Ιράν και του Λιβάνου εν μέσω αυξανόμενων φόβων για μια πιθανή ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή μετά τη δολοφονία υψηλόβαθμων μελών των μαχητικών ομάδων Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Η συμβουλή της Βρετανίας προς τις αεροπορικές της εταιρείες να αποφύγουν τον εναέριο χώρο του Λιβάνου ήρθε λίγες ώρες αφότου η Αίγυπτος έδωσε εντολή σε όλες τις αεροπορικές της εταιρείες να αποφύγουν τον εναέριο χώρο του Ιράν για τρεις ώρες νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως αναθεωρούν τα προγράμματά τους για να αποφύγουν τον ιρανικό και λιβανέζικο εναέριο χώρο, ενώ ματαιώνουν επίσης πτήσεις προς το Ισραήλ και τον Λίβανο.

Οι πτήσεις μέσα από εμπόλεμες ζώνες αποτέλεσαν εξέχον ζήτημα ασφάλειας του κλάδου πριν από μια δεκαετία, μετά την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 298 επιβαίνοντες.

Η αμερικανική United Airlines, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πτήσεις της προς το Τελ Αβίβ, οι οποίες είχαν διακοπεί στις 31 Ιουλίου λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, παραμένου σε αναστολή. Η ανταγωνίστριά της Delta Air Lines έχει διακόψει τις πτήσεις της μεταξύ Νέας Υόρκης και Τελ Αβίβ έως τις 31 Αυγούστου.

Οι βρετανικοί αερομεταφορείς δεν πετούν προς το Λίβανο επί του παρόντος, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24.

Η Singapore Airlines σταμάτησε να πετάει μέσω του ιρανικού εναέριου χώρου την περασμένη Παρασκευή και χρησιμοποιεί εναλλακτικές διαδρομές, λέγοντας ότι η ασφάλεια είναι η κορυφαία προτεραιότητά της.

Ομοίως, οι αιγυπτιακές αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη αποφύγει τον εναέριο χώρο του Ιράν. Η νέα οδηγία ισχύει για όλους τους αιγυπτιακούς αερομεταφορείς, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών τσάρτερ και άλλων μικρότερων αεροπορικών εταιρειών.

Η NOTAM της Αιγύπτου, μια ειδοποίηση ασφαλείας που παρέχεται στους πιλότους, ανέφερε ότι η οδηγία θα ισχύσει από τις 04.00 έως τις 07.00 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη.

Το 2020, ιρανικές μονάδες αεράμυνας δήλωσαν ότι κατά λάθος κατέρριψαν την πτήση PS752 των Ουκρανικών Διεθνών Αερογραμμών, σκοτώνοντας και τους 176 επιβαίνοντες, λίγο μετά την απογείωσή της από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης. Εκείνη την εποχή βρίσκονταν σε αυξημένη επιφυλακή λόγω της αυξημένης έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την Κυριακή, οι αρχές της Ιορδανίας ζήτησαν από όλες τις αεροπορικές εταιρείες που προσγειώνονται στα αεροδρόμιά της να μεταφέρουν επιπλέον καύσιμα για 45 λεπτά.

Χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους νωρίτερα φέτος εν μέσω αεροπορικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back