ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου για την απάντηση στο Ιράν

Εικόνα του άρθρου Ισραήλ: Νέα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου για την απάντηση στο Ιράν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2024, 10:21
ΚΟΣΜΟΣ

Η τρίτη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ που είχε οριστεί για χθες Τρίτη, προκειμένου να αποφασίσει για την απάντηση στην πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν, αναβλήθηκε για σήμερα Τετάρτη, καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι επιδίωκαν την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης για να αποτρέψουν το Ισραήλ από μια σημαντική κλιμάκωση.

Ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου Χέρζι Χάλεβι είχε υποσχεθεί ότι η εκτόξευση το βράδυ του Σαββάτου περισσότερων από 300 πυραύλων, πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν προς το ισραηλινό έδαφος «θα αντιμετωπιστεί με απάντηση», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Αν και η επίθεση δεν προκάλεσε θανάτους και μικρές ζημιές χάρη στην αεράμυνα και τα αντίμετρα του Ισραήλ και των συμμάχων του, αύξησε τους φόβους ότι η βία που έχει τις ρίζες της στον εξάμηνο πόλεμο στη Γάζα εξαπλώνεται, με κίνδυνο ανοιχτού πολέμου μεταξύ των μακροχρόνιων αντιπάλων Ιράν και Ισραήλ.

Το Ιράν εξαπέλυσε την επίθεση σε αντίποινα για μια αεροπορική επιδρομή κατά του συγκροτήματος της πρεσβείας του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, η οποία αποδόθηκε στο Ισραήλ, αλλά έχει δηλώσει ότι πλέον θεωρεί το θέμα λήξαν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου το Σαββατοκύριακο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος προστάτης του Ισραήλ, δεν θα συμμετάσχουν σε ένα ισραηλινό αντεπιχείρημα.

Μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους, η Ουάσινγκτον αντ' αυτού προσπάθησε την Τρίτη να σκληρύνει τις οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις κατά του Ιράν σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το Ισραήλ από μαζικά αντίποινα.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τις κυρώσεις. Όλες οι επιλογές για τη διακοπή της «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» του Ιράν βρίσκονται στο τραπέζι και ότι αναμένει να ανακοινωθούν περαιτέρω κυρώσεις κατά του Ιράν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στις Βρυξέλλες μετά από έκτακτη βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δήλωσε ότι ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν την επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν και ότι η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ θα αρχίσει να εργάζεται πάνω στην πρόταση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ είπε στον Νετανιάχου σε τηλεφώνημα την Τρίτη ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και θα επιδεινώσει την ανασφάλεια στην περιοχή, οπότε ήταν «μια στιγμή για να επικρατήσει ψυχραιμία», δήλωσε το γραφείο του Σουνάκ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Μπαγκερί Κανί δήλωσε στην κρατική τηλεόραση το βράδυ της Δευτέρας ότι η απάντηση της Τεχεράνης σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση θα ερχόταν σε «δευτερόλεπτα, καθώς το Ιράν δεν θα περιμένει άλλες 12 ημέρες για να απαντήσει».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι αρνήθηκε τη Δευτέρα να πει αν ο Μπάιντεν είχε παροτρύνει τον Νετανιάχου στις συνομιλίες του το βράδυ του Σαββάτου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην αντίδρασή του στο Ιράν.

Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι απίθανο να επιδιώξει την όξυνση των κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, λόγω των ανησυχιών για μια μεγάλη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την οργή του κορυφαίου αγοραστή, της Κίνας.

Σε μια κλήση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Κίνας και του Ιράν, η Κίνα δήλωσε ότι πιστεύει ότι το Ιράν θα μπορούσε «να χειριστεί την κατάσταση καλά και να γλιτώσει την περιοχή από περαιτέρω αναταραχή», διασφαλίζοντας παράλληλα την κυριαρχία και την αξιοπρέπειά του, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Times of Israel


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back