Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Βουλευτήριο: Ανασκαφές μετά από πολλά χρόνια

Εικόνα του άρθρου Βουλευτήριο: Ανασκαφές μετά από πολλά χρόνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2022, 19:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την άμεση έναρξη ανασκαφικών ερευνών στο βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης ανακοίνωσε χτες η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Οι ανασκαφικές έρευνες ξεκινούν μετά τη χρηματοδότηση της Βουλής, όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα και πριν από δύο εβδομάδες από τον πρόεδρο της Βουλής (και βουλευτή Ιωαννίνων, με καταγωγή από τη Δωδώνη) Κώστα Τασούλα.

Οι ανασκαφικές έρευνες «έχουν στόχο να αποσαφηνίσουν κρίσιμα αρχαιολογικά και αρχιτεκτονικά ζητήματα, για την προετοιμασία μελετών στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημειώδους οικοδομήματος» όπως αναφέρει η Εφορεία. Το ποσό της χρηματοδότησης δεν ανακοινώθηκε.

Το βουλευτήριο εντάσσεται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ιερού, κατά τον πρώιμο 3ο αι. π.Χ. και συνδέεται με τον βασιλιά Πύρρο. Βρίσκεται στη ζώνη με τα οικοδομήματα πολιτικού χαρακτήρα και συνιστά δε ένα ιδιαίτερα σημαίνον μνημείο για την κοινωνικοπολιτική ιστορία της Ηπείρου κατά την αρχαιότητα, ως έδρα συνάθροισης της Συμμαχίας και του Κοινού των Ηπειρωτών.

Το οικοδόμημα ήταν ορθογώνιο, διαστάσεων 43,6x32,5μ. (1.300 τ.μ.), με δύο εισόδους και δωρική στοά στην πρόσοψη. Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων, εσωτερικά, η αίθουσα διαμορφωνόταν σε επίπεδο και κεκλιμένο χώρο για εδώλια, ενώ δύο τουλάχιστον σειρές από τρεις ιωνικούς κίονες η καθεμιά, στήριζαν το στεγασμένο τμήμα. Οι εξωτερικοί τοίχοι ήταν ισχυροί, ενισχύονταν κάθετα με αντηρίδες και σώζονται σε ύψος 4μ.

Οι πρώτες ανασκαφές υλοποιήθηκαν το 1875, από τον Κωνσταντίνο Καραπάνο και στη συνέχεια από τον Δ. Ευαγγελίδη κατά τα έτη 1929 και 1953 και από τον καθηγητή Αρχαιολογίας Σ. Δάκαρη τα έτη 1965-1973. Η τελευταία ανασκαφική διερεύνηση του βουλευτηρίου πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κατά το έτος 2008.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back