Μπορεί η πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας να ήταν δύσκολη για το αρχαίο θέατρο και γενικότερα για τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει. Χάρη στο έργο της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου, που από το 2015 και μετά οδήγησε σταδιακά στην απόδοση κερκίδων στο κοινό.
Χτες, με τον πιο επίσημο τρόπο –με μια εκδήλωση παρουσίασης του αναστηλωτικού έργου και με μια συναυλία, έγινε η απόδοση στο κοινό όλου του κατώτερου τμήματος (εννιά κερκίδες) του κοίλου. Στην ορχήστρα του θεάτρου, βρέθηκαν αρκετά πολιτικά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.
Ο κ. Τασούλας, από το βήμα της ορχήστρας, ανακοίνωσε ότι η Βουλή των Ελλήνων και το υπουργείο Πολιτισμού εγκαινιάζουν μια «λαμπρή συνεργασία». Η Βουλή θα χρηματοδοτήσει το ανασκαφικό έργο στο βουλευτήριο, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το αρχαίο θέατρο. Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Τασούλας ως πρόεδρος της Βουλής και ως βουλευτής των Ιωαννίνων (που στο παρελθόν είχε διατελέσει και υπουργός Πολιτισμού), με καταγωγή από τη Δωδώνη, βάζει τη δική του σφραγίδα στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης. Καθόλου τυχαία, η επιλογή του βουλευτηρίου, με τη σύνδεση να είναι προφανής.
Το βουλευτήριο σχετίζεται με τη λειτουργία του ιερού της Δωδώνης και ως πολιτικού κέντρου και έδρας των πολιτικών σχηματισμών που κατά τους ελληνιστικούς χρόνους διοικούσαν τα ηπειρωτικά έθνη, δηλαδή του κράτους «Άπειρος» ή «Συμμαχία των Ηπειρωτών» και μετά την κατάλυση της βασιλείας, του Κοινού των Ηπειρωτών.
Η απόφαση της Βουλής για χρηματοδότηση ανασκαφών στο βουλευτήριο ήταν ομόφωνη (από όλα τα κόμματα), όπως είπε ο κ. Τασούλας. «Οι Ηπειρώτες από ένα σημείο και μετά δεν ανέθεταν στον Δία να τους λύσει προβλήματα αλλά συνασπίστηκαν και έφτιαξαν τη Βουλή τους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους… Βλέπετε ότι μερικοί από μας όταν λέμε ‘όλοι μαζί’ το εννοούμε» είπε μεταξύ άλλων.
Το ποσό της χρηματοδότησης δεν ανακοινώθηκε.
Στο βουλευτήριο, οι πρώτες ανασκαφές είχαν γίνει το 1875 από τον Κ. Καραπάνο. Η συστηματική έρευνα στο βουλευτήριο ξεκίνησε το 1929 από την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Δ. Ευαγγελίδη. Τις ανασκαφές συνέχισε τη δεκαετία του ’60 ο Σωτήρης Δάκαρης. Τα ευρήματα εκείνων των ανασκαφών οδήγησαν στην ταύτιση-επιβεβαίωση του χώρου με το βουλευτήριο.