ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Aπό τη Βουλή… στο Βουλευτήριο

Εικόνα του άρθρου Aπό τη Βουλή… στο Βουλευτήριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/03/2022, 15:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Βουλή των Ελλήνων με πρωτοβουλία του Προέδρου της, του Κώστα Τασούλα (βουλευτή Ιωαννίνων, με καταγωγή από τη Δωδώνη), προτίθεται να χρηματοδοτήσει εργασίες στο Βουλευτήριο του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης, και για συμβολικούς λόγους.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε χτες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την επίσκεψή της στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης. Η κα Μενδώνη ζήτησε από τις τοπικές αρχαιολογικές υπηρεσίες να εξετάσουν σε ποιο βαθμό μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις, όπως και να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες.

Το βουλευτήριο ήταν ένα από τα σημαντικά δημόσια κτίρια και αποτελούσε την έδρα πολιτικών σχηματισμών κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, όπως της «Συμμαχίας των Ηπειρωτών» και του «Κοινού των Ηπειρωτών».

Το οικοδόμημα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20 μέτρων ανατολικά του θεάτρου. Αποτελούνταν από μια μεγάλη ορθογώνια αίθουσα και μια δωρική στοά στην πρόσοψη.

Τις πρώτες ανασκαφές στο κτίριο έκανε ο Κ. Καραπάνος το 1875. Πιο συστηματικά, μελετήθηκε από τον καθηγητή Δ. Ευαγγελίδη, τη δεκαετία του ’30. Τη δεκαετία του ’70, την ανασκαφή του οικοδομήματος ανέλαβε ο Σωτήρης Δάκαρης. Ήταν αυτός που, λόγω ευρημάτων, ταύτισε αρχικά το οικοδόμημα με το βουλευτήριο. Η επιβεβαίωση ήρθε με την ανεύρεση της πρόσοψης ενεπίγραφου βωµού, αφιερωµένου στο ∆ία Νάιο, τη ∆ιώνη και το ∆ία Βουλέα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back