Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Art Pluriverse II διαδικτυακά

Εικόνα του άρθρου Art Pluriverse II διαδικτυακά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/04/2022, 14:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων παρουσιάζει τη 2η έκδοση του Art Pluriverse, μια σειρά επιστήμης των κοινοτήτων για την άυλη και φυσική κληρονομιά στα Βαλκάνια.

Η έκδοση αυτή στοχεύει στην ανάδειξη της τοπικής γνώσης που συνδέεται με θεραπευτικές παραδόσεις και πρακτικές άυλης κληρονομιάς σχετικές με την παραδοσιακή ιατρική και τη φυτογεωγραφία, προάγοντας την καταγραφή, την ανοικτή πρόσβαση και την αναγνώρισή τους μέσα από την καλλιτεχνική έρευνα και τη δημιουργία κοινοτικών αρχείων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο πρόγραμμα συμμετέχουν κοινότητες που διαφυλάσσουν πρακτικές άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς στην περιοχή των Βαλκανίων, μαζί με καλλιτέχνες και ερευνητές. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μέρη: τις συνέργειες καλλιτεχνών-κοινοτήτων όπου συν-δημιουργούνται σύγχρονα έργα τέχνης στη βάση της καλλιτεχνικής έρευνας, και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργίας ψηφιακών κοινοτικών αρχείων, όπου καταγράφονται τα έργα και τεκμήρια των κοινοτήτων ως ψηφιακή πολιτισμική κληρονομιά.

Ποιοι συνεργάστηκαν; Ο Θεόδωρος Προδρομίδης (καλλιτέχνης) και η Baiba Pruse (ερευνήτρια) με το Πελίτι (κοινότητα), η Ειρήνη Βλαβιανού και η Λαμπρινή Ριζάκη (καλλιτέχνιδες) και η Jelena Mićić (ερευνήτρια) με τους Παλαιοημερολογίτες του Πειραιά (κοινότητα), η Zorica Zafirovska (καλλιτέχνιδα) και η Nina Vurdelja (ερευνήτρια) με την The Green Ark (κοινότητα), ο Νίκος Βογιατζής και η Αντιγόνη Χειλάρη (καλλιτένχες) και η Δήμητρα Τσιαούσκογλου (ερευνήτρια) με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέρα Μέλανα (κοινότητα), η Chiara Dellebra (καλλιτέχνιδα) και η Βερονίκη Κορακίδου με την Green Team Bulgaria (κοινότητα).

Το πρόγραμμα υλοποιείται διαδικτυακά και είναι διαθέσιμο στη σελίδα του οργανισμού bowb.org.

Το Art Pluriverse II πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση του επιστημονικού υπεύθυνου δρ Χρήστου Δερμεντζόπουλου και την επιμέλεια της Μαριάνας Ζήκου, Έλλης Λεβεντάκη και Κατερίνας Ζάχου.

Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων (Biennale of Western Balkans – BoWB) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με βάση τα Ιωάννινα. Αποτελεί μια πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σκοπός του οργανισμού είναι να παρουσιάσει τη σύγχρονη τέχνη και έρευνα που περιέχει πτυχές της πολιτισμικής κληρονομιάς, αναδεικνύοντας επίκαιρα ζητήματα του άυλου πολιτισμού και τις αξίες της κοινότητας, μέσα από συνεργατικούς και εκπαιδευτικούς τρόπους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back