ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

ΑΡΠΗ-ΑΡΠΙ: «Να παραιτηθούν, για να σωθούν τα ποτάμια»

Εικόνα του άρθρου ΑΡΠΗ-ΑΡΠΙ: «Να παραιτηθούν, για να σωθούν τα ποτάμια»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/11/2022, 18:59
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο και Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα εγκαλούν τον περιφερειάρχη και την περιφερειακή αρχή για την καταστροφή στον ποταμό Λούρο, η οποία δικαιολογήθηκε πλημμελώς από την περιφερειακή αρχή.

Οι δύο παρατάξεις, σε εκτενή ανακοίνωση, είναι πολύ αναλυτικές για την πορεία των γεγονότων και τις δηλώσεις του περιφερειάρχη.

«Κανείς δε φανταζόταν το μέγεθος της καταστροφής όταν γνωστοποιήθηκε η καταγγελία του Δήμου Δωδώνης και πολιτών, για διακοπή της ροής στο ποτάμι και εντοπισμού μεγάλων ποσοτήτων νεκρών ψαριών» αναφέρουν και συμπληρώνουν ότι «το ‘φαινόμενο’ της εξαφάνισης του νερού σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων του ποταμού και ο συνδυασμός πολλών παραγόντων, δεν είναι τίποτε άλλο από ανθρωπογενή παρέμβαση, που απαιτεί την αναζήτηση ευθυνών».

Αναφέρονται στο πόρισμα του ΟΦΥΠΕΚΑ και λένε ότι όσα αναφέρει «εκθέτουν τον περιφερειάρχη, αχρηστεύοντας τις όποιες δικαιολογίες και αιτιάσεις του. Ας μη γελιόμαστε όμως, εκθέτουν και την κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων, όπως κάποιου ‘άριστου’ που έσπευσε να ψέξει τον περιφερειάρχη, μιλώντας για ‘μια πόλη που όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δε μιλά’».

«Το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από καταστροφικό, τόσο με την απομάκρυνση του σχετικά αδιαπέραστου υποστρώματος, όσο και με τη σημαντική αλλοίωση του ποτάμιου οικοσυστήματος (απώλεια των ενδιαιτημάτων της υδροχαρούς βλάστησης και της πανίδας του ποταμού, όπως έντομα, μαλάκια, αμφίβια και ιχθυοπανίδα). Σε ξερούς νερόλακκους και στις άκρες του ξεραμένου ρου του ποταμού σαπίζουν πολλά νεκρά ψάρια (Γριβάδια, Στρωσίδια, Ποταμοκέφαλοι, καθώς και μικρότερα σε μέγεθος ψάρια, όπως η Λιάρα και ο Θεσπρωτικός Πελασγός). Το γεγονός ότι δεν καταγράφηκαν νεκρά ψάρια της Ενδημικής Πέστροφας του Λούρου, όπως και από άλλα είδη ψαριών που θεωρούνται ενδημικά όπως η Λουροβελονίτσα ή ο Λουρογωβιός, δεν μπορεί να μας καθησυχάσει. Όχι μόνο γιατί η Ενδημική Πέστροφα βρίσκεται σε περίοδο αναπαραγωγής κι αν υπήρχαν ενδιαιτήματα αναπαραγωγής στην κοίτη, αυτά πλέον δεν υπάρχουν, αλλά κυρίως γιατί δεν είναι γνωστές οι επιπτώσεις μακροπρόθεσμα στη διατήρηση του ενδημικού είδους. Την ίδια ώρα η εκσκαφή σε δύο σημεία, προς αναζήτηση νερού, δείχνει χαμηλότερα τον υδροφόρο ορίζοντα. Δεν μπορούν να μας καθησυχάσουν ούτε οι δυνατές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών» συμπληρώνουν οι παρατάξεις.

Καταγγέλλουν ως «επικίνδυνη» τη διαχείριση της Περιφέρειας Ηπείρου και καταλήγουν: «Εξαφανίστηκε μεγάλο κομμάτι του Λούρου. Αντίστοιχες είναι οι εικόνες και στ’ άλλα ποτάμια. Όπως κι η διαπίστωση ότι χτυπιούνται και αδυνατίζουν τα βάθρα απ’ τα γεφύρια μας. Οι καταρρεύσεις των τελευταίων χρόνων τείνουν να πάρουν τη μορφή επιδημίας με τη συχνότητά τους (…) Μήπως κάποιοι τελικά δεν κάνουν καλή δουλειά κι ας μας ζαλίζουν περί του αντιθέτου, με τη βοήθεια ενός πολυπλόκαμου μηχανισμού που έφτιαξαν; Γιατί μάλλον η μόνη απάντηση είναι μία. Να παραιτηθούν άμεσα, για να γλιτώσουν, όσα δεν έχουν βάλει στο χέρι και στα σχέδιά τους μέχρι σήμερα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back