Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αποτυπώματα 1967-1975», το βιβλίο κόμικς του Κυριάκου Ρόκου

Εικόνα του άρθρου «Αποτυπώματα 1967-1975», το βιβλίο κόμικς του Κυριάκου Ρόκου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/11/2021, 14:26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αποτυπώματα 1967-1975»: το βιβλίο κόμικς του γιαννιώτη γλύπτη Κυριάκου Ρόκου κυκλοφορεί σε νέα έκδοση από τις εκδόσεις «Στερέωμα».

Το βιβλίο κόμικς για τη χούντα των συνταγματαρχών του Κυριάκου Ρόκου εκδόθηκε πρώτη φορά το 1978. Πρόκειται για ένα σχεδιαστικό ημερολόγιο το οποίο άρχισε να άρχισε να δουλεύεται «εν θερμώ» το 1973 στο Παρίσι, σχεδόν ταυτόχρονα με τα γεγονότα της Νομικής, της πρώτης μαζικής φοιτητικής κινητοποίησης στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας.

«Ξεκίνησε με μια διάθεση γελοιοποίησης της τριάδας των επικεφαλής της χουντικής κυβέρνησης συνταγματαρχών, Παπαδόπουλου, Παττακού και Μακαρέζου, αλλά στη συνέχεια, καθώς τα γεγονότα πύκνωναν και βάραιναν με αποκορύφωμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ως έκφραση οργής για τη στέρηση της ελευθερίας που επέβαλε στον ελληνικό λαό μια συμμορία αδίστακτων ακροδεξιών. ‘Όχι όμως μιας οργής που στρεβλώνει την όραση και παραλύει το πνεύμα’, όπως χαρακτηριστικά γράφει στο επίμετρο της έκδοσης ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Κουκουλάς, αλλά μιας οργής 'που γίνεται λόγος και αφήγηση, έστω και με λιγοστές λέξεις ή και χωρίς αυτές, και αποτυπώνεται σε παραισθητικά, ψυχεδελικά, υπερρεαλιστικά ξεσπάσματα στο χαρτί'» αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back