ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Άλσος, πεδίο αντιπαράθεσης

Εικόνα του άρθρου Άλσος, πεδίο αντιπαράθεσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/05/2021, 17:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η παράταξη του δημάρχου Ιωαννίνων «Γιάννενα Νέα Εποχή» και συγκεκριμένα, τα μέλη της Κοινότητας Ιωαννίνων, απαντάνε στην πρόεδρο της Κοινότητας Σοφία Καραπάνου (η οποία εκλέχτηκε με το συνδυασμό της Ενότητας Πολιτών), σχετικά με το Άλσος και την «υιοθεσία» του.

Η παράταξη κατηγορεί την κα Καραπάνου ότι οι απόψεις που εξέφρασε στην ανακοίνωσή της είναι δικές της και όχι του συλλογικού οργάνου, του τοπικού συμβουλίου.

Η κα Καραπάνου ωστόσο υπέγραψε την ανακοίνωση προσωπικά και όχι ως ανακοίνωση του τοπικού συμβουλίου. Το ίδιο κάνουν και τα μέλη της παράταξης του κ. Ελισάφ με την ανακοίνωσή τους, μετατοπίζοντας το θέμα σε πολιτική και όχι θεσμική αντιπαράθεση.

Συγκεκριμένα, διερωτώνται εάν «η ιδιότητα της προέδρου της Κοινότητας Ιωαννιτών υπερισχύει των συλλογικών αποφάσεων του τοπικού συμβουλίου». Θα μπορούσε βέβαια να παρατηρήσει κανείς ότι κάτι αντίστοιχο έχει κάνει σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου η παράταξη Γιάννενα Νέα Εποχή, όταν μειοψηφεί, μεταφέροντας προς απόφαση ζητήματα εκεί που ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έχει δώσει πλειοψηφία, παραποιώντας το αποτέλεσμα των τελευταίων δημοτικών εκλογών.

Στα πιο ουσιώδη, η παράταξη αναφέρει ότι «η πρόεδρος ένα μόλις 24ωρο μετά την ανάγνωση των γραπτών της δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους των τοπικών Μ.Μ.Ε περί αποδοχής της υιοθεσίας όχι μόνο του Άλσους αλλά όλων των πάρκων της πόλης, έκανε στροφή 180 μοιρών και ενημέρωσε τους πολίτες για άρνηση της υιοθεσίας του πάρκου, πράγμα που δεν απορρέει από καμία συλλογική απόφαση του αρμόδιου οργάνου της κοινότητας».

Αντίθετα, τονίζουν ότι το τοπικό συμβούλιο έχει συζητήσει για «δράσεις και δραστηριότητες» στο Άλσος και ότι «στα πλαίσια αυτής της απόφασης πραγματοποιήθηκε ως πρώτη εκδήλωση η δράση της 24ης Μαΐου με αφορμή την ‘Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων’», προσθέτοντας ότι «είναι προφανές ότι η εκ των υστέρων άρνηση της προέδρου γίνεται καθαρά για αντιπολιτευτικούς λόγους».

Η κα Καραπάνου ωστόσο, δεν ανακοίνωσε ότι η κοινότητα αρνείται να «υιοθετήσει» το πάρκο. Διευκρίνισε, μια μέρα μετά την ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, ότι η διαδικασία προϋποθέτει κάποια ζητήματα, τα οποία η κοινότητα δεν μπορεί να επωμιστεί από μόνη της.

Τόνισε δε ότι «αυτό που έγινε σαφές, είναι ότι η Κοινότητα Ιωαννίτων δηλώνει παρούσα και μάλιστα στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στις απαραίτητες εργασίες, δράσεις και πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε όλα τα πάρκα της πόλης μας να είναι καθαρά και προσβάσιμα για όλους».

Επίσης, δήλωσε:  «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το Δήμο Ιωαννιτών κι όλους τους φορείς του τόπου ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους συνδημότες μας να ‘υιοθετήσουν’ όλα τα πάρκα των Ιωαννίνων, φροντίζοντας ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί να ανταποκριθούν με επιτυχία στο ρόλο τον οποίο υποτίθεται ότι πρέπει να διαδραματίζουν μέσα στην κοινωνία μας, ως χώροι περιπάτου, αθλητισμού, ανάπαυσης, πολιτισμού, εκπαίδευσης και μάθησης».

Τα μέλη της παράταξης της συμπολίτευσης (στο δημοτικό συμβούλιο) αναφέρουν επίσης ότι «η υιοθεσία των δημόσιων χώρων είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη» και πως θα στηρίξουν, στο επερχόμενο συμβούλιο, πρόταση για «να αποφασιστεί ή όχι η υιοθεσία του πάρκου και η συνέχιση των δράσεων που σκοπό έχουν να αναδείξουν και να προασπίσουν τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης μας»

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back