Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Επιστήμονες κατά φράγματος στον Αώο

Εικόνα του άρθρου Αλβανία: Επιστήμονες κατά φράγματος στον Αώο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/02/2020, 13:53
ΚΟΣΜΟΣ

Όχι μόνο η αλβανική, αλλά και η διεθνής επιστημονική κοινότητα, αντιστέκονται στο σχέδιο κατασκευής φράγματος στον Αώο ποταμό, κοντά στην πόλη Kalivaç.

Σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στα Τίρανα, στις 15 Φεβρουαρίου, 12 αλβανοί επιστήμονες, έχοντας τη στήριξη άλλων τριών συναδέλφων τους από την Αυστρία και τη Γερμανία, ένωσαν τις φωνές του για τον Αώο.

Η θέση τους υποστηρίζεται και από τη διεθνή κοινότητα: 776  επιστήμονες από 46 χώρες υπέγραψαν το αίτημα να σταματήσει η διαδικασία κατασκευής φράγματος στον Αώο. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης Riverwatch, το αίτημα έχει υπογραφεί από 129 ειδικούς από την Αλβανία, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Την ανησυχία των επιστημόνων ενισχύει η περίληψη της εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας από το πρότζεκτ Kalivaç που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Δείχνει ότι τα επιστημονικά δεδομένα δεν είναι επαρκή: η χρονική περίοδος για την εκτίμηση ήταν πολύ σύντομη (μήνες αντί για 2-3 χρόνια), η διασυνοριακή επίδραση δεν ελήφθη υπόψη, σημαντικά στοιχεία έλειπαν. 

«Η όλη διαδικασία, πολύ φοβάμαι ότι είναι ψεύτικη. Για χρόνια, οι αλβανοί επιστήμονες μαζί με συναδέλφους τους από άλλες χώρες έχουν προσφέρει στήριξη στην περίπτωση του Αώου, αλλά οι αλβανοί πολιτικοί μας έχουν αγνοήσει με επίμονο τρόπο. Ωστόσο συνεχίζουμε να μιλάμε όχι μόνο για τον Αώο, αλλά επίσης για τον σεβασμό των επιστημονικών προτύπων στην Αλβανία για όφελος του ανθρώπου και της φύσης» αναφέρει ο καθηγητής  Aleko Miho από το Πανεπιστήμιο των Τιράνων.

Όλοι οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν την κυβέρνηση αν αυτή αποφασίσει να ξεκινήσει μια σωστή διαδικασία όσον αφορά τη σύγχρονη επιστήμη και τις απαιτήσεις του νόμου. Γι’ αυτό, οι ειδικοί, για μια ακόμη φορά, καλούν τις αρχές να σταματήσουν την παραπλανητική και ψεύτικη διαδικασία όσον αφορά το πρότζεκτ Kalivaç. 

«Ο Αώος αποτελεί μια ανεκτίμητη αξία για την Αλβανία και για όλη την Ευρώπη και επομένως δεν θα εγκαταλείψουμε» επισημαίνουν οι επιστήμονες.


Διαβάστε περισσότερα εδώ


* Φωτογραφία: Nick St. Oegger

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back