Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Αώος που ενώνει και το όνειρο της Αδριατικής Οδού

Εικόνα του άρθρου Ο Αώος που ενώνει και το όνειρο της Αδριατικής Οδού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2022, 20:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη δημιουργία μιας τουριστικής διαδρομής που θα συνδέει την Ελλάδα με την Αλβανία, και συγκεκριμένα τον νομό Ιωαννίνων με τη Νότια Αλβανία (Αργυρόκαστρο, Πρεμετή, Τεπελένι, Δρόπολη κ.λπ.), επιδιώκουν οι ενώσεις ξενοδόχων και τα επιμελητήρια των δύο διασυνοριακών περιοχών.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων αναφέρει ότι συμμετείχε σε συνάντηση με ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες του Αργυροκάστρου, στο περιθώριο της εμπορικής έκθεσης του Επιμελητηρίου Αργυροκάστρου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Η συνάντηση έγινε υπό την αιγίδα των δύο επιμελητηρίων, του υπουργείου Τουρισμού της Αλβανίας και της ελληνίδας πρέσβη στην Αλβανία.

Τι προέκυψε από τη συζήτηση; Ότι τα «δύο ισχυρά όπλα για την άφιξη επισκεπτών στο μέλλον» είναι: η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Τεργέστη-Ντουμπρόβνικ-Τίρανα-Γιάννενα-Καλαμάτα και ο ποταμός Αώος. Ο Αώος είναι το ποτάμι που ενώνει τις δύο περιοχές σε πολλά επίπεδα. 

Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, είναι το μοναδικό ποτάμι ελεύθερης ροής στην Ευρώπη. «Χάρη στις ενέργειες της Παγκόσμιας Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (International Union for Conservation of Nature- IUCN ) και της ευαισθητοποίησης της αλβανικής κυβέρνησης  ο ποταμός Αώος έχει γίνει ‘φυσικό πάρκο’ στην Αλβανία καθ’ όλο το μήκος του και υπάρχει τεράστιο marketing από τους αστέρες του Hollywood ) για να διατηρηθεί, να προστατευθεί και να αναδειχθεί ως  μοναδικό οικοσύστημα του μοναδικού ποταμού ελεύθερης ροής στην Ευρώπη. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες επεξεργάζονται και οδεύουν προς υλοποίηση και από το δικό μας υπουργείο Περιβάλλοντος» αναφέρεται. Σημειωτέον ότι μεγάλο τμήμα του Αώου βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής και εντός του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Προς την κατεύθυνση, αυτή προτάθηκε να γίνει στα τέλη Ιουνίου στα Τίρανα μια παρουσίαση των τουριστικών προϊόντων των δυο περιοχών και του ποταμού Αώου σε εξειδικευμένους δημοσιογράφους, σε ταξιδιωτικούς πράκτορες και στο ευρύ κοινό. Η πρόταση περιλαμβάνει ανάλογη εκδήλωση τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα.

Για τον συντονισμό όλων των δράσεων, προβλέπεται η σύσταση μιας επιτροπής με τη συμμετοχή των επιμελητηρίων, των Δήμων, των Ενώσεων Ξενοδόχων και των Περιφερειών, η οποία θα αναλάβει και την αναζήτηση πόρων και μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Με την προτεινόμενη στρατηγική και δράσεις θα τονωθεί έντονα η αμφίδρομη ροή των επισκεπτών από Αλβανία για Γιάννενα και Ήπειρο και των επισκεπτών από Ελλάδα προς Αλβανία (κυρίως Νότια Αλβανία και Τίρανα). Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Στόχος είναι να διευρυνθούν με κοινά τουριστικά πακέτα και συνέργειες» τονίζεται στην ανακοίνωση. Προστίθεται δε ότι «είναι η πρώτη φορά που μια περιοχή μια χώρας-μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης προτείνει κοινές δράσεις ανάπτυξης του τουρισμού σε μια γειτονική περιοχή μιας τρίτης χώρας που στο μέλλον θα γίνει υπό ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σταθερή βάση».

O πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, σε τοποθέτησή του, ανέφερε: «Είμαστε γείτονες σε μια πολύ όμορφη περιοχή και μας ενώνουν πολλά, είμαστε υποχρεωμένοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θα είναι όχι μόνο αρωγός αλλά και εγγυητής για τις συνεργασίες στην επιχειρηματικότητα αλλά και τον τουρισμό».

Όσον αφορά την Αδριατική Οδό, οι φορείς ευελπιστούν ότι μέσα στην επόμενη επταετία θα είναι έτοιμη…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back