Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ακριβαίνουν (κι άλλο) και τα σκουπίδια

Εικόνα του άρθρου Ακριβαίνουν (κι άλλο) και τα σκουπίδια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/01/2022, 17:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την αναβολή της εφαρμογής του τέλους ταφής απορριμμάτων τουλάχιστον για δύο χρόνια ζητά, όπως ήταν αναμενόμενο, από την κυβέρνηση η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου. Στη σημερινή της συνεδρίαση, οι δήμαρχοι (όσοι ήταν παρόντες, όχι πολλοί) εξέφρασαν τον εύλογο προβληματισμό τους για την ακόμα πιο ακριβή διαχείριση των απορριμμάτων.

Το τέλος ταφής απορριμμάτων έχει θεσπιστεί από το 2012, με το σκεπτικό ότι θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την υλοποίηση του σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων από τους Δήμους. Αρκετές Περιφέρειες, μεταξύ αυτών και Ηπείρου, έχουν κάνει βήματα στον σχεδιασμό αυτόν. Άλλες όχι.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος όμως αποφάσισε να εφαρμόσει ξαφνικά το τέλος ταφής απορριμμάτων σε όλους τους Δήμους οριζοντίως, ανεξαρτήτως της όποιας προόδου έχει γίνει στην επεξεργασία ή στην ανακύκλωση των απορριμμάτων. Η απόφαση αυτή του υπουργείο αιφνιδίασε τους Δήμους που καλούνται πια να υπολογίσουν στα έξοδά τους και αυτό το τέλος.

Ο δήμαρχος Ζηρού και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου Νίκος Καλαντζής ανέφερε ότι βάσει των στοιχείων του 2021, το κόστος για το τέλος ταφής στην Ήπειρο φτάνει στο 1,4 εκατ. ευρώ. Για το 2022 προβλέπεται 20 ευρώ ανά τόνο. Όπως εξήγησε ο κ. Καλαντζής, από τους 140.000 τόνους απορριμμάτων, πέρσι οδηγήθηκε σε ταφή το 50%. Ο κ. Καλαντζής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσουν οι υπόλοιπες υποδομές όπως οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης, τα «Πράσινα Σημεία» και τα βιοαπόβλητα, προκειμένου να περιοριστούν κατά πολύ τα προς ταφή απορρίμματα, παραπέμποντας και στην αυριανή συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ όπου θα συζητηθεί η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος ανέφερε ότι η εντύπωση που είχαν οι Δήμοι, ήταν ότι το τέλος ταφής απορριμμάτων θα αφορούσε μόνο τις περιοχές που δεν υλοποιούν τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων. Και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο επιβάλλεται σε περιοχές που υλοποιούν τον περιφερειακό σχεδιασμό, από τη στιγμή που οι μέθοδοι επεξεργασίας των απορριμμάτων αποτέλεσαν πολιτικές επιλογές.

Ο δήμαρχος Δωδώνης και πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης ανέφερε ότι το τέλος ταφής απορριμμάτων είναι κατεξοχήν θέμα αρμοδιότητας των Δήμων, καθώς οι Δήμοι είναι πρωτογενώς αρμόδιοι για την είσπραξη του τέλους δια των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού και για την απόδοσή του στους ΦοΔΣΑ μέσω της εφαρμογής του κανονισμού τιμολόγησης του τελευταίου. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε και στην παρέμβαση του δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου που πρότεινε να συζητηθεί πρώτα το θέμα στον ΦοΔΣΑ.

Ο κ. Ντακαλέτσης επεσήμανε τη μη υλοποίηση των υποδομών για τη μείωση των απορριμμάτων προς ταφή, όπως και την εξαίρεση από το τέλος ταφής των νησιωτικών Δήμων με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων. «Κάτι τέτοιο αδικεί τους μικρούς και ορεινούς Δήμους, όπως αυτούς της Ηπείρου που κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες βλέπουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, χωρίς μάλιστα οι συγκεκριμένοι Δήμοι να συγκρίνονται ως προς τα έσοδα με τους αντίστοιχους νησιωτικούς που είναι και στην πλειονότητά τους και τουριστικοί» τόνισε.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου επεσήμανε επιπλέον πως από το 2010 και μετά έχει δημιουργηθεί σε βάρος των Δήμων μια νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων που ξεπερνούν το 60% των θεσμοθετημένων πόρων προς τους Δήμους. «Εφόσον είναι επιταγή της Ε.Ε. το τέλος ταφής και εφόσον διατείνεται η κυβέρνηση πως δεν μπορεί να αποφύγει την εφαρμογή του μέτρου, τότε καλυφθούν τα έσοδα αυτά από το κεντρικό κράτος συμψηφιστικά με τους παρακρατηθέντες πόρους» είπε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back