ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο δημοτικό νεκροταφείο η ταφή της 40χρονης

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/06/2016, 20:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όσο και αν ο δήμος Ιωαννιτών προσπαθεί να κρατήσει τις αποστάσεις του από το προσφυγικό ζήτημα, τόσο αυτό υπενθυμίζει την έντονη παρουσία του. Αυτή τη φορά, ο Δήμος κλήθηκε να χειριστεί την υπόθεση ταφής της 40χρονης από τη Συρία που έχασε τη ζωή της από ανακοπή. Η κηδεία της 40χρονηςθα γίνει τελικά αύριο στο νεκροταφείο του Αγίου Νικολάου Κοπάνων σε χώρο που είχε διαμορφωθεί για τους αλλόθρησκους πριν από μερικά χρόνια. Στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε και το μουσουλμανικό νεκροταφείο, αλλά γρήγορα το θέμα έκλεισε. «Υπάρχουν υγειονομικές διατάξεις που δεν μας επιτρέπουν την ταφή στο συγκεκριμένο νεκροταφείο που ήταν ανενεργό για πολλά χρόνια» τονίζει στον «Τύπο» ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας.

Μετά από πολλά χρόνια… αδράνειας, το μουσουλμανικό νεκροταφείο είχε ανοίξει το 2010 για την ταφή ενός Αφγανού, μη νόμιμου μετανάστη, που είχε βρει τραγικό θάνατο κατά την προσπάθειά του να μπει σε πλοίο για την Ιταλία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Ήταν την εποχή που στο λιμάνι είχαν «εγκλωβιστεί» εκατοντάδες μη νόμιμοι μετανάστες. Το 2011 ακολούθησε η ταφή του τελευταίου γιαννιώτη μουσουλμάνου, N. Μετκόβεη, με τον τότε δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο και πολλούς επισήμους να δίνουν το παρών. Το 2012 το δημαρχείο αποφάσισε να μη δώσει άδεια για την ταφή ενός μουσουλμάνου, με καταγωγή από τον Λίβανο, που ζούσε στα Γιάννενα επί πολλές δεκαετίες.Κι αυτό επειδή υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από περίοικους με την επαναλειτουργία του μουσουλμανικού νεκροταφείου, θέτοντας παράλληλα και το ζήτημα των χρήσεων γης. Η τότε δημοτική αρχή αποφάσισε να ορίσει έναν μικρό χώρο στο δημοτικό νεκροταφείο Αγίου Νικολάου Κοπάνων για την ταφή αλλόθρησκων, με την ελπίδα ότι το πρόβλημα θα λυθεί προσωρινά. Παράλληλα, σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις, θα αναζητούσε νέους χώρους για νεκροταφεία ανεξαρτήτως θρησκείας δεδομένης της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο δημοτικό νεκροταφείο. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Κι ενώ ο Δήμος ήλπιζε προφανώς ότι δεν θα ξαναβρισκόταν σύντομα αντιμέτωπος με ένα τέτοιο θέμα, προέκυψε το προσφυγικό ζήτημα. Εκατοντάδες αλλόθρησκοι βρίσκονται πια εντός των διοικητικών του ορίων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back