Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 18-08-2022, 15:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κι όμως επί χρόνια, το δίκτυο δασοπυρόσβεσης στο αισθητικό δάσος των Ιωαννίνων δεν λειτουργούσε. Οι περσινές φωτιές στην Εύβοια αποτέλεσαν το έναυσμα για την κινητοποίηση της πολιτείας, η οποία έχει πια στη διάθεσή της και κάποιες γενναίες χρηματοδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Δεν χρειάστηκε πάντως χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης για να φτιαχτεί το δίκτυο δασοπυρόσβεσης. «Από σήμερα βρίσκεται και πάλι σε πλήρη λειτουργία το δίκτυο δασοπυρόσβεσης του περιαστικού δασυλλίου Ιωαννίνων, μετά την επιτυχημένη τελική δοκιμή από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας σε συνεργασία με το Δασαρχείο και το Πυροσβεστικό Σώμα» αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. Ο κ. Αμυράς είχε επισημάνει τον Μάιο ότι τη μελέτη για την αποκατάσταση του δικτύου είχε αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του κ. Αμυρά, το δίκτυο ήταν ανενεργό για αρκετά χρόνια, παρόλο που οι υδατοδεξαμενές ήταν γεμάτες, καθώς δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στο σύστημα αυτόματης τροφοδοσίας των πυροσβεστικών κρουνών.

Τους τελευταίους μήνες (με την αντιπυρική περίοδο να έχει ξεκινήσει παράλληλα), έγιναν οι μελέτες και οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες σε έξι αντλιοστάσια.

Ο κ. Αμυράς υπενθυμίζει ότι συγχρόνως στα δημόσια αισθητικά δασύλλια των Ιωαννίνων εκτελούνται εργασίες προληπτικών καθαρισμών με συνολικό προϋπολογισμό 100.000 ευρώ, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος προστασίας δασών «Antinero».

Μέχρι σήμερα, όπως σημειώνει, έχει ολοκληρωθεί το 68% των εργασιών, όπως: υλοτόμηση και απομάκρυνση ξερών κωνοφόρων δέντρων, κοπή και απομάκρυνση θαμνώδους και ̟παρεδαφιαίας βλάστησης, συλλογή και απομάκρυνση υπολειμμάτων υλοτομικών εργασιών παρελθόντων ετών, ξερών και σπασμένων κλαδιών, κάθε πιθανής εύφλεκτης ύλης.

«Κάνουμε τα πάντα για την αντιπυρική θωράκιση των δασυλλίων στα Ιωάννινα. Πολύ γρήγορα χάρη στην άψογη συνεργασία του Δασαρχείου, της Περιφέρειας και της Πυροσβεστικής έγιναν οι απαραίτητες επισκευές και τώρα το δίκτυο δασοπυρόσβεσης βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Προστατεύουμε το πράσινο. Προστατεύουμε τις ανθρώπινες ζωές. Αναβαθμίζουμε την ποιότητας ζωής στην πόλη μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Αμυράς.


* Φωτό αρχείου

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα