ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Γιώργος Αμυράς: Από δεντροφύτευση σε δεντροφύτευση

Εικόνα του άρθρου Γιώργος Αμυράς: Από δεντροφύτευση σε δεντροφύτευση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/04/2023, 00:08
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δέντρα και καλλωπιστικούς θάμνους σε τρεις περιοχές των Ιωαννίνων φύτευσαν σήμερα οι δασικές υπηρεσίες της Ηπείρου. Μαζί τους και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς, ο οποίος έκανε κι αυτός δεντροφύτευση.

Δεντροφυτεύσεις έγιναν στο δασύλλιο της Κιάφας με τη συμμετοχή μαθητών του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, στον λόφο της Ελεούσας με τη συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου Ελεούσας και στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αναπήρων Παίδων με τη συμμετοχή των φιλοξενούμενων παιδιών.

Οι σημερινές δράσεις «είχαν ως στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, καθώς τα παιδιά υιοθέτησαν τα δενδρύλλια που φύτεψαν και τους έδωσαν το όνομά τους» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Φυτεύτηκαν δέντρα και καλλωπιστικοί θάμνοι, όπως: κυπαρίσσι, άρια, μουριά, κουτσουπιά, σφένδαμος, φλαμουριά, λιγούστρο, βιβούρνο, πικροδάφνη, δάφνη και αγγελική. Όλα τα είδη είναι γηγενή και προέρχονται από δημόσιο δασικό φυτώριο.

Στην ανακοίνωση δίνονται και κάποια στοιχεία για τα δασύλλια. Το δασύλλιο της Κιάφας έγινε με τεχνητή αναδάσωση κατά τη δεκαετία του 1930. Καταλαμβάνει έκταση 15 στρεμμάτων. Στο δασύλλιο έχουν αντικατασταθεί τα ξύλινα καθίσματα και πριν από καιρό απομακρύνθηκαν τα γέρικα και επικίνδυνα δέντρα. Στη θέση τους φυτεύτηκαν δενδρύλλια.

Στον λόφο Ελεούσας η δενδροφύτευση αποτελεί συνέχεια της αναδάσωσης που πραγματοποιήθηκε το 1992 για την προστασία του διαταραγμένου δασικού εδάφους λόγω υπερβόσκησης. Η σημερινή δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε σε τμήμα έκτασης 300 στρεμμάτων, που προτείνεται για δάσωση από τον Δήμο Ζίτσας. Πρόκειται για δημοτική έκταση κοντά στον οικισμό Ελεούσας, η οποία θα ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, μετά από σχετική μελέτη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3