ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα «άγνωστο» δασύλλιο των Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Ένα «άγνωστο» δασύλλιο των Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2020, 21:50
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το δασύλλιο Ψιλής Γορίτσας δεν είναι και από τα πιο γνωστά μέρη των Ιωαννίνων. Και σίγουρα δεν αποτελεί επισκέψιμο τόπο για τους Γιαννιώτες, με εξαίρεση όσους μένουν στην περιοχή της Δροσιάς-Πεντέλης, αν και  είναι ένας από τους τόπους εκείνους που «εγγυάται» θέα προς κάθε κατεύθυνση.

Το δασύλλιο των 120 στρεμμάτων βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο, η κορυφή του οποίου είναι απογυμνωμένη. Αποτελεί δε, δημοτικό δάσος, με τα πεύκα να επικρατούν. Όπως και το περιαστικό αισθητικό δάσος των Ιωαννίνων, έτσι κι αυτό δεντροφυτεύτηκε κυρίως τη δεκαετία του ’30. Στην κορυφή του λόφου, υπάρχει μια μικρή τσιμεντένια κολόνα του Τριγωνικού Δικτύου της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, αλλά και ένα παλιό πυροβολείο, με μια πρώτη εκτίμηση να το τοποθετεί στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το δασύλλιο αυτό προσπαθεί να το αναδείξει σε χώρο δασικής αναψυχής ο Δήμος Ιωαννιτών. Η προσπάθεια ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα, με τη νυν δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ να προχωρά στη δημοπράτηση ενός έργου με τίτλο «Προστασία, ανάδειξη και διαμόρφωση σε χώρο δασικής αναψυχής του δασυλλίου Γορίτσας στα Ζευγάρια», με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ. Η σχετική απόφαση της δημοπράτησης του έργου πάρθηκε στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής αυτή την εβδομάδα.

Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται, αφορούν καλλιεργητικές και βελτιωτικές υλοτομικές εργασίες και καθαρισμό της βλάστησης, όπως και φυτεύσεις νέων δέντρων (τα τελευταία χρόνια, οι νέες φυτεύσεις, τις οποίες εγκρίνει το Δασαρχείο Ιωαννίνων, αφορούν κυρίως φυλλοβόλα δέντρα). Επίσης, θα δημιουργηθεί νέο μονοπάτι, θα κατασκευαστούν ξύλινα κιόσκια και θα τοποθετηθούν νέα καθιστικά. Το έργο περιλαμβάνει και τη συντήρηση του αντλιοστασίου πυρόσβεσης και των πυροσβεστικών κρουνών.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back