Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 22-06-2022, 13:12
ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To εργαστήριο καλλιτεχνικής έρευνας «Θερινό Μαντείο 2022», που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του υπουργείου Πολιτισμού, έχει φέτος τίτλο «Χορικό: Η πόλις μου». Το «Θερινό Μαντείο» θα γίνει από 14 έως 20 Ιουλίου.

Η φετινή θεματική θα κινηθεί γύρω από τα ερωτήματα που θέτει η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Το εμβληματικό έργο θέτει ερωτήματα για τη λειτουργία της δημοκρατίας και την έννοια της πόλης. Με οδηγό το ανοιχτό πλαίσιο ερμηνειών περί ελευθερίας και άμεσης δημοκρατίας που δίνεται από τον Σοφοκλή, η ομάδα που θα στελεχώσει το «Θερινό Μαντείο 2022» θα περιηγηθεί ανάμεσα στις περιοχές που ορίζει το αρχαίο δράμα: την υποκριτική τέχνη και τη γόνιμη σκέψη στα ζητήματα του καιρού μας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΠΕΘΕ.

Τον βασικό κορμό των εργαστηρίων θα στελεχώσουν η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο ηθοποιός/περφόρμερ Δημήτρης Βάρκας, ο σκηνοθέτης Χάρης Πεχλιβανίδης, η χορογράφος/χορεύτρια Κική Μπάκα και η μουσικός/μέλος του πολυφωνικού συνόλου Πλειάδες, Γεωργία Τέντα.

Οι συνολικά 20 σπουδάστριες/εςθα έχουν την ευκαιρία μέσω των εργαστηρίων να έρθουν σε επαφή με τη χρήση του αρχαίου λόγου ερευνώντας παράλληλα τη μουσικότητα και την κίνηση που ενέχει η ποιητικότητα των αρχαίων χορικών. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν σε υπαίθριους χώρους της πόλης των Ιωαννίνων, φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο στην επιφάνεια την πρωταρχική φύση του αρχαίου δράματος, την άμεση σύνδεση της τραγωδίας με την πόλη.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν θεατρo-παιδαγωγικά εργαστήρια με στόχο να φέρουν σε μια πρώτη επαφή  το παιδί με το μεγαλείο του αρχαίου δράματος. Επίσης εργαστήρια φωνητικής και κίνησης θα προσφερθούν για τους ερασιτέχνες της πόλης ενώ το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση θα συμμετέχει με ειδικό σεμινάριο απευθυνόμενο αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς.

Το «Θερινό Μαντείο» απευθύνεται σε σπουδαστές και απόφοιτους δραματικών σχολών και πανεπιστημιακών θεατρικών τμημάτων. Οι ενδιαφερόμενοι σπουδαστές θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής (https://forms.gle/755UCu3akdssARa17) μέχρι τη Δευτέρα 4 Ιουλίου (κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ). Για την έκβαση της αίτησης θα υπάρξει ενημέρωση με ηλεκτρονικό μήνυμα στις αρχές Ιουλίου. «Η μοναδική προϋπόθεση για την αίτηση συμμετοχής είναι το ομαδικό πνεύμα και η θέληση για πολιτική σκέψη» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΗΠΕΘΕ.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα