Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το θέατρο της Αμβρακίας, τα κτίσματα και οι σωλήνες

Εικόνα του άρθρου Το θέατρο της Αμβρακίας, τα κτίσματα και οι σωλήνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/02/2021, 21:03
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το μικρό θέατρο της Αμβρακίας είναι από τα μικρότερα αρχαία ελληνικά θέατρα, που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα. Βρίσκεται δε εντός του αστικού ιστού της πόλης της Άρτας.

Το θέατρο δεν κατασκευάστηκε σε φυσικό ύψωμα αλλά σε επιχωματωμένο πρανές. Η ανασκαφική έρευνα του θεάτρου ξεκίνησε το 1976 με αφορμή την εκσκαφή θεμελίων για την ανέγερση νέας οικοδομής.

Μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», το αρχαίο θέατρο της Αμβρακίας συμμετέχει στην «πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου».

Στο πλαίσιο της ανάδειξης του θεάτρου, ο Δήμος Αρταίων προχωρά αυτές τις ημέρες στην κατεδάφιση ρυμοτομούμενου κτίσματος κοντά στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος υπενθυμίζει ότι με απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων το 2018 καθορίστηκαν τα τμήματα των ιδιοκτησιών που ρυμοτομούνται. «Στη συνέχεια κατατέθηκαν τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών για τους δικαιούχους, τους οποίους απαλλοτριώθηκε το ακίνητο τους» τονίζεται. Επόμενο βήμα ήταν η δημοπράτηση του έργου της κατεδάφισης των ρυμοτομούμενων ιδιοκτησιών.

«Έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιό μας σε σχέση με τα  επικινδύνως ετοιμόρροπα  εγκαταλελειμμένα κτίρια και η κατεδάφιση του συγκεκριμένου κτιρίου ήταν μια δέσμευσή μας που σήμερα υλοποιείται. Πρόκειται για μια παρέμβαση που αρχικά εξασφαλίζει την ασφάλεια των περιοίκων και των διερχόμενων» τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Μια σημαντική εκκρεμότητα που υφίσταται, είναι η μετατόπιση του δικτύου της αποχέτευσης που περνάει μέσα από το αρχαίο θέατρο. Ο Δήμος Αρταίων υπενθυμίζει ότι το έργο αυτό το έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου. Μετά από διαγωνισμό, είχε προκύψει ανάδοχος, αλλά η εργολαβία διαλύθηκε «με υπαιτιότητα του εργολάβου», όπως αναφέρεται. Στη συνέχεια, το έργο δημοπρατήθηκε εκ νέου από την Περιφέρεια Ηπείρου. «Βρίσκεται στη φάση της τελικής ανάδειξης του αναδόχου» σημειώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back