Την πρώτη φορά που άνοιξε ξανά το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης για παραστάσεις αρχαίου δράματος, ήταν το καλοκαίρι του 2015 επί υπουργίας Νίκου Ξυδάκη. Εκείνο το καλοκαίρι, είχαν δοθεί συμβολικά δύο παραστάσεις, υπό το φως της ημέρας, του έργου του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης».
Το 2017, και παρά το γεγονός των εργασιών αναστήλωσης, το αρχαίο θέατρο φιλοξένησε αρκετές παραστάσεις. Ήταν η χρονιά που «γεννήθηκαν» όχι ένα αλλά δύο φεστιβάλ: το Φεστιβάλ Δωδώνης με διοργανωτή τον Δήμο Δωδώνης και το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Δωδώνης με διοργανωτή το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Τα δύο φεστιβάλ δεν κατάφεραν να «συμπλεύσουν». Μέχρι το 2019, στο αρχαίο θέατρο φιλοξενήθηκαν πολλές παραστάσεις αλλά και συναυλίες.
Το 2019, ήταν η τελευταία χρονιά του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, καθώς η νυν δημοτική αρχή Ιωαννίνων αποφάσισε να μη συνεχίσει το εγχείρημα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Έτσι, το Φεστιβάλ Δωδώνης συνεχίζεται σταθερά και αποκλειστικά.
Υπό τη σκέπη του, κάθε χρονιά, μπαίνουν διάφορες παραγωγές τρίτων. Το φεστιβάλ δεν συμβαίνει μόνο στο αρχαίο θέατρο. Εκδηλώσεις γίνονται και σε άλλα σημεία του αρχαιολογικού χώρου, κυρίως στο στάδιο, ενώ κάποιες συμβαίνουν και στα περίχωρα.
Το φεστιβαλικό «μενού» για το καλοκαίρι αυτό έχει λίγο απ’ όλα: και αρχαίο δράμα και συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών και συναυλίες φιλαρμονικών και… μικρασιατική καταστροφή. Το Φεστιβάλ Δωδώνης, που χαρακτηρίζεται «κορυφαίος θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού» από τον δήμαρχο Χρήστο Ντακαλέτση, ξεκινάει τη διαδρομή του την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιουνίου, στις 21:00, με τη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων Βοστώνης, στο αρχαίο θέατρο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Η συναυλία θα γίνει αμέσως μετά την εκδήλωση για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του κάτω κοίλου του αρχαίου θεάτρου με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παραστάσεις από το Εθνικό Θέατρο, συναυλίες του Γιάννη Χαρούλη και του Ορφέα Περίδη αλλά και «και μια πρωτότυπη καλλιτεχνική δράση που επαναπροσδιορίζει τη σχέση των θεατών με τον αρχαιολογικό χώρο, με τίτλο ‘picnic project’» όπως είπε ο δήμαρχος κ. Ντακαλέτσης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Περισσότερα για αυτή την... πρωτότυπη δράση και τον τρόπο που επαναπροσδιορίζει τη σχέση των θεατών με τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, δεν ειπώθηκαν. Προς το παρόν, τα φεστιβαλικά τεκταινόμενα είναι επιγραμματικά. Επιπλέον, δεν γίνεται αναφορά στην τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί. Αυτό που ειπώθηκε, είναι ότι οι εκδηλώσεις επεκτείνονται φέτος και σε άλλες περιοχές, όπως στη λίμνη Βιρού, στις πηγές του Λούρου στη Βουλιάστα, και στις πηγές του Αχέροντα, στο Σιστρούνι.
Επιγραμματικά λοιπόν, το πρόγραμμα του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης έχει ως εξής:
21 Ιουνίου – Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης: Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης
27 Ιουλίου – Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης: Γιάννης Χαρούλης
30 Ιουλίου – Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης: Εθνικό Θέατρο, Μήδεια του Μποστ
1 Αυγούστου – Πηγές Αχέροντα (Σιστρούνι): Μπάμπης Τσέρτος, Νάντια Καραγιάννη
4 Αυγούστου – Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης: Τα άνθη της καταστροφής, Επετειακή παράσταση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.
5 Αυγούστου – Λίμνη Βιρού (Πηγές Λούρου – Βουλιάστα): Encardia
6 Αυγούστου – Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης: Μήδεια του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια
7 & 8 Αυγούστου – Αρχαίο Στάδιο Δωδώνης: «Picnic Project»
10 Αυγούστου – Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, «Αριστοφάνης-Ηρώνδας: contra tempo»
12 Αυγούστου (Πανσέληνος) – Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης: Ορφέας Περίδης
Όπως προκύπτει δηλαδή, μόνο μέσω του Φεστιβάλ Δωδώνης, στο αρχαίο θέατρο θα γίνουν τρεις παραστάσεις αρχαίου δράματος, μία επετειακή παράσταση και δύο συναυλίες.
«Το Φεστιβάλ Δωδώνης έφτασε, αισίως, στην 6η χρονιά υλοποίησής του. Μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια διαρκούς προσπάθειας για βελτίωση κι ανάπτυξη, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε ποικίλα ζητήματα και προκλήσεις, με αποκορύφωμα τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας, τα οποία μας δυσκόλεψαν αλλά δεν μας νίκησαν» ανέφερε ο κ. Ντακαλέτσης, ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά στον μνημειακό χαρακτήρα της αρχαίας Δωδώνης.
Ο κ. Ντακαλέτσης επέμεινε φεστιβαλικά και χορηγικά, έχοντας στο πλευρό του ένας από τους μεγάλους χορηγούς: την Τράπεζα Ηπείρου, και συγκεκριμένα τον πρόεδρό της Κώστα Ζωνίδη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ιωάννη Βουγιούκα, με τον τελευταίο να υπογραμμίζει την πρωτοβουλία της τράπεζας να στηρίζει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Οι άλλοι δύο μεγάλοι χορηγοί, «Βίκος» και «Energean Oil», έστειλαν χαιρετισμούς.
Ο χαιρετισμός του μεν πρώτου ανέφερε με έμφαση ότι «το Φεστιβάλ Δωδώνης είναι για μας συνώνυμο με τους επιβλητικούς χώρους, τους σπουδαίους καλλιτέχνες και τον ελληνικό πολιτισμό» και ο χαιρετισμός του δεύτερου χορηγού «μίλησε» για την «πλειάδα των προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών και του πνεύματος που έχουν παρελάσει από τις κερκίδες του αρχαίου θεάτρου» και για «μια διοργάνωση που ενισχύει το πολιτιστικό αλλά και το τουριστικό προφίλ της Ηπείρου».
Έξι χρόνια Φεστιβάλ Δωδώνης λοιπόν, το οποίο συνεχίζει να «επενδύει» στη φιλοξενία παραστάσεων και εκδηλώσεων (με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις). Χρειάζεται όμως πολύ δρόμο ακόμα για να βρει την ταυτότητά του και κυρίως για να γίνει σημείο αναφοράς ως φεστιβάλ δημιουργίας και ζύμωσης νέων ιδεών πάνω στην τέχνη και δη στο αρχαίο δράμα. Το ερώτημα είναι: Μπορεί να τα καταφέρει ένας Δήμος, αν πάρει μια τέτοια κατεύθυνση; Αν η απάντηση είναι όχι, τότε οφείλει να βρει συνέργειες.
* Φωτογραφία από εκδήλωση στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης το 2019/Photo credit: Φεστιβάλ Δωδώνης