Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Θα επηρεάσει την Ελλάδα η υπόθεση της AstraZeneca;

Εικόνα του άρθρου Θα επηρεάσει την Ελλάδα η υπόθεση της AstraZeneca;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/01/2021, 11:05
ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες δια του υπουργού Υγείας ότι «επιτεύχθηκε ο στόχος των 200.000 εμβολιασμών» για τον Ιανουάριο.

Τέτοιος στόχος όμως δεν τέθηκε ποτέ ή τουλάχιστον ήταν ένας από τους πολλούς που έσπευσαν να «υιοθετήσουν» διάφοροι αξιωματούχοι το προηγούμενο διάστημα.

Για την ακρίβεια, ο μόνος που τον έθεσε πλαγίως τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ό,τι αφορά την παραλαβή δόσεων, ήταν ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που είχε κάνει λόγο για παραλαβή 429.000 δόσεων εμβολίου μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

Αυτή ήταν μια πολύ πιο ψύχραιμη εκτίμηση από τις καλοκαιρινές του υπουργού Β. Κικίλια, ο οποίος δήλωνε τον περασμένου Αύγουστο ότι τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα θα έχει 700.000 δόσεις του εμβολίου.

Τέλη Δεκεμβρίου, τα ίδια περίπου μεγέθη με τον κ. Πέτσα είχε ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους: 419.250 δόσεις ως τέλη Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι-ες εμβολιασμένοι έχουν λάβει μια δόση. Μόνο 17.726 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Ενδιεκτικά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Θεμιστοκλέους πριν από ένα μήνα, το πλάνο αναφέρε 334.500 δόσεις έως τον Φεβρουάριο και 1.255.800 εκατ. δόσεις στα τέλη Μαρτίου.

Το σχεδιασμό επανέλαβε και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης στις 11 Ιανουαρίου.

Ο κ. Ταραντίλης ωστόσο επέμεινε και στο πλάνο για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέσα στο καλοκαίρι. Παρότι το βήμα εμβολιασμών έχει αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας και τους 20.000 ημερησίως στη χώρα, για να έχουν εμβολιαστεί 7 εκατ. πολίτες το καλοκαίρι θα χρειαστούν διπλάσιοι εμβολιασμοί ημερησίως, καθημερινά, για τους επόμενους έξι μήνες, μέχρι τέλος Ιουλίου. Το σχέδιο δεν είναι μεν ακατόρθωτο, ωστόσο βασίζεται σημαντικά στον προγραμματισμό παραλαβών δόσεων, παράλληλα με την αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων. Σήμερα, στην Ελλάδα λειτουργούν 144 συνολικά, ενώ ο σχεδιασμός είναι για 1.018.

Το μεγάλο «αγκάθι» είναι η υπόθεση της AstraZeneca. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει 400.000 δόσεις στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους (δηλώσεις στις 11 Ιανουαρίου).

Ωστόσο, η εταιρία δείχνει να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στη συμφωνία με την ΕΕ. Ο «πόλεμος» μεταξύ των δύο πλευρών έχει οδηγήσει σε έντονη αντιπαράθεση. Σύμφωνα με τη σχετική τεχνική ενημέρωση λίγο πριν ξεκινήσουν (και διακοπούν αρχικά) οι συνομιλίες με την ΕΕ, υπολογίζεται ότι οι μειώσεις στις παραδόσεις φτάνουν το 75%.

Υποτίθεται βέβαια ότι οι εταιρίες, πριν συνάψουν τις συμφωνίες με την ΕΕ, στις οποίες βασίστηκε ο προγραμματισμός εμβολιασμών στις χώρες της Ένωσης, είχαν περάσει από έλεγχο  προδιαγραφών και ικανότητας παραγωγής. Αυτό απαντούσε τουλάχιστον η διευθύντρια του SANTE κα Γκαλίνα, στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, προ ημερών…

Χτες αργά το βράδυ, η ΕΕ παραδέχθηκε το αδιέξοδο δια της επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό τι μεγέθους πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει η εταιρική ανακολουθία, στη διαδικασία εμβολιασμού στην Ελλάδα. Στη χτεσινή ενημέρωση, ο κ. Κικίλιας παραδέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», και πρόσθεσε ότι «η Ε.Ε οφείλει να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος και να στηρίξει τις ευπαθείς ομάδες των πολιτών ενώ από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις οφείλουν να σεβαστούν το γεγονός ότι τα χρήματα για την ανάπτυξη των εμβολίων προήλθαν από τους φορολογούμενους πολίτες το χωρών».

Επειδή όμως το πραγματικό ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις αναμενόμενες δόσεις, ο κ. Κικίλιας ουσιαστικά επιβεβαίωσε το λογικό, ότι «εξασφαλίζουμε την δεύτερη δόση σε αυτούς που έχουν κάνει την πρώτη».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν ευθύνεται φυσικά για τις καθυστερήσεις, παρότι είναι πολύ μεγάλη η συζήτηση για το πώς ακριβώς καταστρώθηκε και εφαρμόστηκε η πολιτική της ΕΕ για τις αγορές εμβολίων. Ωστόσο, είναι απόλυτα υπεύθυνη για τις εσφαλμένες εντυπώσεις που δημιουργεί, με αλλεπάλληλες «υπεραισιόδοξες» ή και ανεδαφικές δηλώσεις στελεχών της που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά και πολιτικά τη συγκυρία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back