Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Κυβέρνηση: 2 εκατ. δόσεις ως τέλη Μαρτίου

Εικόνα του άρθρου Κυβέρνηση: 2 εκατ. δόσεις ως τέλη Μαρτίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2021, 20:36
ΕΛΛΑΔΑ

Ο γενικός γραμματέας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα παραλαβών των δόσεων εμβολίου, μέχρι το τέλος Μαρτίου, σε πρώτη φάση.

Αναλυτικά, είπε πως η Ελλάδα έχει «εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις» και ότι, ενώ «κάθε χώρα είχε και έχει να μην προχωρήσει στην προμήθεια» όσων δόσεων δικαιούται, ανάλογα με τον πληθυσμό, η Ελλάδα «έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες για όλα τα εμβόλια». Πρακτικά, ο κ. Θεμιστοκλέους, διέψευσε έτσι το δημοσίευμα του Politico που αναφέρει ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, δεν πήρε όλες τις δόσεις στις οποίες είχε δικαίωμα.

Αμέσως μετά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου, θα έχουν παραληφθεί 1.348.425 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, μέχρι τέλος Μαρτίου. Επίσης, είπε ότι «υπάρχει περίπτωση» να παραληφθούν άλλες 1 εκατ. δόσεις από την ίδια εταιρία, με την επιπρόσθετη συμφωνία της με την ΕΕ.

Σημειώνεται πάντως ότι το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα πήρε 1,8 εκατ. δόσεις συνολικά, ενώ θα μπορούσε να έχει πάρει άλλα 2 εκατ. Σχετικά με αυτό, ο κ. Θεμιστοκλέους παρέπεμψε στην κυβερνητική γραμμή, που είναι η ταύτιση με την πολιτική της ΕΕ στο θέμα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε επίσης ότι από το εμβόλιο της Moderna, αναμένονται άλλες 240.000 δόσεις μέχρι τον Μάρτιο. Τέλος, μόλις λάβει έγκριση (αναμένεται εντός Ιανουαρίου) το εμβόλιο της Astra Zeneca, θα παραληφθούν άλλες 400.000 δόσεις στις αρχές Φεβρουαρίου. Πρόσθεσε τέλος ότι στο μεταξύ, αναμένεται και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.

Όλα αυτά, αθροίζονται σε 1.988.425 δόσεις μέχρι τον Μάρτιο. Για να καλυφθεί το πλάνο του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού με ορίζοντα τα μέσα καλοκαιριού, που είπε νωρίτερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ταραντίλης το πρωί της Δευτέρας, θα χρειαστούν πολλαπλάσιοι αριθμοί…

Στην ενημέρωση της Δευτέρας συμμετείχε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας ραντεβού για τα εμβόλια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back