Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Έρχεται πλατφόρμα παραλαβής-χρήσης εμβολίων

Εικόνα του άρθρου Έρχεται πλατφόρμα παραλαβής-χρήσης εμβολίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2021, 20:47
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

To θέμα του «εμβολιαστικού εθνικισμού», οι «παράλληλες συμφωνίες» κρατών της ΕΕ και η ανάγκη για πλήρη διαφάνεια, ήταν το θέμα της συνεδρίασης της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του ευρωκοινοβουλίου.

Οι ερωτήσεις κινήθηκαν λίγο ως πολύ στο πεδίο της επάρκειας εμβολίων, των καθυστερήσεων στις παραδόσεις, αλλά και το αν τελικά υπάρχουν οι ξεχωριστές συμφωνίες κρατών με τις φαρμακευτικές, ώστε να αποκτήσουν ποσότητες εμβολίων εκτός των συμφωνιών που κάνει η Ε.Ε.

Η Σάντρα Γκαλίνα, γενική διευθύντρια της SANTE, της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, απάντησε σε πάνω από 15 ερωτήσεις ευρωβουλευτών.

Η ιταλίδα Γκαλίνα είναι η κύρια διαπραγματευτής από πλευράς ΕΕ για τις συμβάσεις των εμβολίων με τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με αγορές εκτός συμφωνίας της ΕΕ (κάποιοι βουλευτές ανέφεραν τη Γερμανία, αλλά και την Κύπρο), η κα Γκαλίνα διέψευσε: «Δεν έχω δει κάποιο παράλληλο συμβόλαιο».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι όλα τα κράτη-μέλη θα πάρουν τις δόσεις που τους αναλογούν, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν καθυστερήσεις γενικά, εκτός από δύο-τρεις περιπτώσεις». Αρκετοί βουλευτές διατύπωσαν διαφορετικές εκδοχές για γραφειοκρατία, καθυστερήσεις, αλλά και «παράλληλη πολιτική» χωρών όπως η Γερμανία και ζήτησαν περισσότερη διαφάνεια, αλλά και πιο συγκεκριμένες απαντήσεις, από τις εταιρίες, αλλά και κράτη-μέλη.

Το ενδιαφέρον είναι ότι από την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της πλατφόρμα όπου τα κράτη μέλη θα αναρτούν δύο φορές τη βδομάδα, τον αριθμό εμβολίων που παρέλαβαν και χρησιμοποίησαν.

Στη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων θα είναι διαθέσιμες το δεύτερο τέταρτο του 2021, από τον Απρίλιο και μετά δηλαδή, όπως έχει συμφωνηθεί στα υπάρχοντα συμβόλαια.

Επίσης, η στρατηγική για τις ομάδες προτεραιότητας και οι λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό, καθορίζονται από κάθε κράτος ξεχωριστά.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα παραλάβει 2 εκατ. δόσεις μέχρι τον Μάρτιο και σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, «μέχρι τον Ιούνιο, μέσα στο καλοκαίρι να πετύχουμε το πολυπόθητο 70% και την ανοσία».

Επίσης, η κα Γκαλίνα είπε μεταξύ άλλων ότι κάθε εμβόλιο έχει διαφορετικό τρόπο αποθήκευσης και συντήρησης, κάτι που εν πολλοίς μάλλον καθιστά… παρωχημένο τον «πρώτο προγραμματισμό» που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τον περασμένο Νοέμβριο…

Από ελληνικής πλευράς, η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη ρώτησε την κα Γκαλίνα εάν οι υπηρεσίες της ΕΕ μπορούν να εξακριβώσουν εάν οι εταιρίες μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις παραγωγής. Η γενική διευθύντρια απάντησε πως οι εταιρίες, έπρεπε να το αποδείξουν αυτό πριν καν υπογραφούν τα συμβόλαια.

Σχετικά με βοήθεια σε κράτη μη μέλη, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Ρουμανίας για τη Μολδαβία ή και της Ελλάδας για τη Βόρεια Μακεδονία, όπως ανέφεραν σχετικές δηλώσεις τον περασμένο Δεκέμβριο, η κα Γκαλίνα τόνισε:

«Οι δόσεις είναι ιδιοκτησία των κρατών-μελών, εμείς συντονίζουμε τη διαδικασία», προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα συμβάλλει στη βοήθεια μη μελών, σε άλλο επίπεδο.

Τέλος, τόνισε ότι εντός του Ιανουαρίου, αναμένεται η έγκριση για το εμβόλιο της Astra Zeneca, η οποία κατέθεσε σήμερα το σχετικό αίτημα.

(στη φωτό ο προεδρεύων της επιτροπής, Π. Κανφέν)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back