Στην αξιοποίηση έκτασης και κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην Γεωργικού Σταθμού στον Κατσικά Ιωαννίνων θέλει να προχωρήσει η Περιφέρεια Ηπείρου. Προβατοτροφείο, ιπποκομείο, στάβλοι, γραφεία, εργαστήρια, αρμεκτήρια: κτίρια εγκαταλελειμμένα εδώ και 20 χρόνια –δίπλα ακριβώς λειτουργούν η Γαλακτοκομική Σχολή και υπηρεσίες του ΕΛΓΟ «Δήμητρα».
Σε αυτούς τους ερημωμένους χώρους, η Περιφέρεια Ηπείρου θέλει να δημιουργήσει ένα «πάρκο αγροτικής καινοτομίας», το οποίο θα περιλαμβάνει δύο ερευνητικά κέντρα –ένα για τα αρωματικά φυτά και για ένα για τη γενετική βελτίωση των ντόπιων φυλών ζώων- και μια αγορά παραγωγών με τυποποιημένα προϊόντα. Ένα τμήμα της έκτασης προορίζεται για δράσεις του ΚΕΘΕΑ «Ήπειρος», σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.
Για την υλοποίηση του σχεδιασμού, ένα προαπαιτούμενο είναι η παραχώρηση της έκτασης που ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε χτες να καταθέσει σχετικό αίτημα στο υπουργείο, με το οποίο για το συγκεκριμένο θέμα (αν και αρχικά με τη μορφή κτηνοτροφικού πάρκου) υπάρχουν επαφές εδώ και χρόνια. Η συζήτηση πάντως στο συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, δεν ήταν ανώδυνη.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας ήταν αυτός που έθεσε το ζήτημα μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης του πάρκου αγροτικής καινοτομίας με το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.) με έδρα την Άρτα, για το οποίο υπάρχει ΦΕΚ από το 2018.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τρομπούκης έκανε πιο αναλυτική εισήγηση για το θέμα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για δύο ίδια πάρκα της ουσίας από τη στιγμή που προβλέπεται κέντρο γενετικής βελτίωσης των ζώων με έμφαση στις ντόπιες φυλές και ότι υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω υποβάθμισης της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα. Παρέπεμψε δε σε πρόσφατη ερώτηση ηπειρωτών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επανέφεραν το πάγιο αίτημα για τη λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου. «Η οικονομία της Άρτας είναι βασισμένη και προσανατολισμένη στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, συνδυάζει όλους τους τομείς κτηνοτροφίας καθώς και φυτική παραγωγή. Άρα διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει και να αναπτύξει ένα τέτοιο πάρκο» είπε ο κ. Τρομπούκης για το πάρκο αγροτικής καινοτομίας.
Ο κ. Καχριμάνης απάντησε με διάφορους τρόπους στην κριτική. Είπε πολλά και διάφορα: ότι το ένα πάρκο δεν κοντράρει το άλλο, ότι στην Άρτα θα γίνει κέντρο καινοτομίας κρέατος, ότι το Π.Α.ΤΕ.Π.Η. είναι υπόθεση του υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει καμία εμπλοκή και ότι στηρίζει τη Γεωπονική Σχολή. Εξέφρασε ωστόσο και κάποιες αμφιβολίες για την πορεία του Π.Α.ΤΕ.Π.Η. λέγοντας ότι «με ένα ΦΕΚ δεν γίνεται τίποτα. Αυτοί που το ψήφισαν, δεν άρχισαν να το υλοποιούν. Ούτε ένα ευρώ».
Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, έσπευσε από την πλευρά του να διαβάσει σχετικό άρθρο του νόμου, σύμφωνα με το οποίο η λειτουργία του Π.Α.ΤΕ.Π.Η. εξαρτάται από αποφάσεις της πρυτανείας και της συγκλήτου. Γενικότερα, κατά την τοποθέτησή του, ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε ουκ ολίγες φορές στον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη (ο οποίος είναι και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας Ηπείρου), με τον οποίο συζητά.
Σε μια πιο αναλυτική τοποθέτηση, ο κ. Καχριμάνης επεσήμανε ότι το ερευνητικό κέντρο για τις ντόπιες φυλές στα Γιάννενα θα ασχοληθεί κυρίως με τη φυλή προβάτων «μπούτσικο», ενώ το πάρκο στην Άρτα «όταν και αν γίνει» μπορεί να ασχοληθεί με άλλες ντόπιες προβάτων. Υποστήριξε δε ότι στο Πανεπιστήμιο στα Γιάννενα υπάρχουν σχολές, όπως είναι το Τμήμα ΒΕΤ, που θα έχουν άμεση σχέση με το πάρκο αγροτικής καινοτομίας και οι οποίες θα συμβάλλουν στην εφαρμοσμένη έρευνα.
Σημειωτέον ότι τα τρία κέντρα –για αρωματικά φυτά, κρέας και ντόπιες φυλές- έχουν μελετηθεί στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020». Για το κέντρο που θα αφορά τα αρωματικά φυτά, προβλέπεται και παράρτημα στην Κόνιτσα. Χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους δεν έχει ανακοινωθεί πάντως.
Σε πρώτη φάση, όμως, υπάρχει και το ζήτημα της συντήρησης, επισκευής ή αποκατάστασης των κτιριακών εγκαταστάσεων στο αγρόκτημα Κατσικά, εφόσον οριστικοποιηθεί η διαδικασία της παραχώρησης της έκτασης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε σχετική οικονομοτεχνική έκθεση του πάρκου αγροτικής καινοτομίας, στην οποία δεν υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες, γίνεται αναφορά και στη χρηματοδότηση του πάρκου: Από ιδίους πόρους…