ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ζεσταίνουν μηχανές» τα τρακτέρ

Εικόνα του άρθρου «Ζεσταίνουν μηχανές» τα τρακτέρ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/01/2017, 11:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε εβδομάδα κινητοποιήσεων μπαίνουν από τη Δευτέρα οι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για το νέο φορολογικό καθεστώς που ισχύει για αυτούς, για το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και τη βαθύτερη «ταξικοποίηση» του επαγγέλματος με πριμοδότηση των μεγάλων εταιριών και την εκδίωξη των μικρών και μεσαίων αγροτών από το επάγγελμα.

Κέντρο των κινητοποιήσεων αναμένεται να είναι η Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα η Νίκαια, ενώ στην Ήπειρο, προγραμματίζονται μπλόκα στον Λούρο και στην Άρτα, μέχρι στιγμής.

Στα Γιάννενα, δεν υπάρχει κάποια κίνηση μέχρι τούδε τουλάχιστον. Η κυβέρνηση από την άλλη, τηρεί στάση αναμονής για να δει τη δυναμική των μπλόκων και πόσο είναι διατεθειμένοι να «το τραβήξουν» οι αγρότες. Πέρυσι, ακριβώς την ίδια περίοδο, οι κινητοποιήσεις είχαν κρατήσει ένα μήνα περίπου, ξεκινώντας και πάλι από τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ενόψει των κινητοποιήσεων, αναφέρει ότι θα διακόψουν ουσιαστικά το διάλογο: «Μεταφέρουμε ένα σοβαρό διάλογο στα μπλόκα» είπε σε δηλώσεις του στο «Κόκκινο». Για το φορολογικό, που παραμένει «αγκάθι» από πέρυσι, ο κ. Τσιρώνης επιμένει ότι υπάρχουν μειώσεις στο σύστημα. Οι αγρότες από την άλλη λένε ότι αυτές είναι οι εξαιρέσεις και ότι σε γενικές γραμμές οι εισφορές γίνονται «ασήκωτες», δεδομένων και των ευρύτερων συνθηκών. 

Η πανελλαδική αγροτοδιατροφική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ανακοίνωσή της, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι φτωχομεσαίοι αγρότες πρέπει να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στην εργασία και κατ’ επέκταση στο να ζήσουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια και το επιθετικό αγροτοδιατροφικό κεφάλαιο που έναν αιώνα περίπου μετά την κατάργηση των τσιφλικιών, επιδιώκουν να χτίσουν καινούρια».

Πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού είπε ότι εξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% κυρίως για τη ζωική παραγωγή, τον ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και τη θέσπιση εργόσημου για την οικογενειακή εργασία, αλλά την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back