ΕΛΛΑΔΑ

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις εξαπλώνονται

Εικόνα του άρθρου Οι αγροτικές κινητοποιήσεις εξαπλώνονται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2024, 18:36
ΕΛΛΑΔΑ

«Η κτηνοτροφία πέθανε σήμερα», έγραφε ένα πανό σε ένα τρακτέρ με ένα μαύρο φέρετρο προσαρτημένο στο μπροστινό μέρος του, ενώ δεκάδες τρακτέρ στάθμευσαν μπροστά από τη Βουλή στο Σύνταγμα

Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα οδήγησαν τα τρακτέρ τους στην Αθήνα ενισχύοντας τις διαμαρτυρίες εβδομάδων για την αύξηση του κόστους, τον ξένο ανταγωνισμό και τις καταστροφικές πλημμύρες.

Η διαμαρτυρία επαναλαμβάνει τα παράπονα στη Γαλλία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία και την Ιταλία, όπου οι αγρότες έχουν οργανώσει παρόμοιες διαδηλώσεις.

«Χωρίς αγρότες, χωρίς τρόφιμα, χωρίς μέλλον», έγραφε ένα πανό σε ένα τρακτέρ ελληνική πρωτεύουσα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των Ελλήνων αγροτών βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και εβδομάδες, αλλά υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανησυχίες τους.

Οι αγρότες στη Ρουμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία και στην Ελλάδα διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς που τους επιβάλλουν τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς και για την αύξηση του κόστους και τον αθέμιτο, όπως λένε, ανταγωνισμό από το εξωτερικό.

Στην Πολωνία, οι διαμαρτυρίες έχουν λάβει αντι-ουκρανικό χαρακτήρα. Οι αγρότες ισχυρίζονται ότι τα φθηνά γεωργικά προϊόντα έχουν υπονομεύσει τις επιχειρήσεις τους. Θέλουν να σταματήσει η εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών και να επεκταθεί η απαγόρευση και σε άλλα αγαθά, όπως φρούτα, αυγά και κρέας.

Η διαμάχη κλιμακώθηκε, καθώς οι Πολωνοί αγρότες πέταξαν σιτηρά από ένα εμπορικό τρένο στο πλαίσιο πανεθνικών διαδηλώσεων, με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι να κατηγορεί τη Βαρσοβία για «κοροϊδία».

Στην Γαλλία οι αγρότες « έκλεισαν» νέο «ραντεβού» με τον Εμανουέλ Μακρόν το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Αγροτικής Έκθεσης, που εγκαινιάζεται στις 24 Φεβρουαρίου, στο Παρίσι. 

Oι Τσέχοι αγρότες οδήγησαν τα τρακτέρ τους στο κέντρο της Πράγας, διαμαρτυρόμενοι για τις εισαγωγές που, όπως λένε, ασκούν πίεση στις ευρωπαϊκές τιμές, ενώ δεν πληρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα που έχουν επιβληθεί στους αγρότες της ΕΕ.

Στην Ισπανία, οι αγρότες παραπονούνται για την «ασφυκτική γραφειοκρατία» των Βρυξελλών που υπονομεύει την κερδοφορία τους.

Στη Γερμανία μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων της ΕΕ, οι αγρότες αντιδρούν στα σχέδια για τον τερματισμό των επιδοτήσεων ή των φορολογικών ελαφρύνσεων για το αγροτικό ντίζελ.

(photo credit: Π. Παπουτσής)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back