ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Υπουργός: «Στηρίζουμε»-ΠΕΔ: «Δεν επαρκούν τα μέτρα»

Εικόνα του άρθρου Υπουργός: «Στηρίζουμε»-ΠΕΔ: «Δεν επαρκούν τα μέτρα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2022, 16:30
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, μπορεί να δήλωσε από κάθε σημείο που βρέθηκε ότι «η κυβέρνηση στηρίζει τους αγρότες», αλλά όπως φαίνεται και από τις ανακοινώσεις, η στήριξη δεν είναι επαρκής και ο υπουργός στην πρώτη του επίσκεψη με αυτή την ιδιότητα, γέμισε αιτήματα.

Μετά την Ένωση Αγροτών, η ΠΕΔ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο των αγροτών είναι μικρή και ότι θα πρέπει να επεκταθεί.

Στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Χρήστος Ντακαλέτσης, ευχαρίστησε τον κ. Γεωργαντά για την «πρωτοβουλία του να ακούσει από τους εκπροσώπους των Δήμων της Ηπείρου τα προβλήματα που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου του», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Επίσης, μεταξύ άλλων έδωσε υπόμνημα «ζητώντας την οικονομική και θεσμική στήριξη της πολιτείας, πριν να είναι πολύ αργά για τον κλάδο της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας».

Ο κ. Ντακαλέτσης περισσότερους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις παραγωγικές προτεραιότητες της χώρας, ειδικά με τις επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας, να καλυφθεί η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, λέγοντας μάλιστα ότι «για μεν την κτηνοτροφία δημιουργείται πρόβλημα επιβίωσης που μπορεί προοπτικά να θέσει σε κίνδυνο το προϊόν της φέτας, το οποίο ως γνωστόν, ενισχύει καθοριστικά τον εξαγωγικό χαρακτήρα της εθνικής παραγωγής. Για δε την πτηνοτροφία, της οποίας το 70% της εθνικής παραγωγής κοτόπουλου προέρχεται από τις τρεις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της Ηπείρου (Πτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί Ιωαννίνων και Άρτας και ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ), πλήττεται καίρια ένας σημαντικός παραγωγικός τομέας της Ηπείρου».

Ζήτησε ακόμα μέτρα οικονομικής στήριξης των παραγωγών, «πέραν των όσων έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, γιατί δεν φαίνονται επαρκή», με μείωση ή και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου. Είπε ακόμα ότι υπάρχει ανάγκη «για ώθηση στην εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που έχουν αναλάβει οι Περιφέρειες της χώρας, χωρίς να προχωρήσουν ως σήμερα» με αλλαγές στη νομοθεσία και τέλος, «ζήτησε να υπάρξει αύξηση των διαθέσιμων πόρων για το πρόγραμμα της αγροτικής οδοποιίας και έγκριση όλων των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι Δήμοι της Ηπείρου».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back