Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου ανησυχεί για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που επιβάλλει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ειδικές συνθήκες του φετινού χειμώνα, οι οποίες έχουν επιταθεί από τους άστοχους χειρισμούς, από το περασμένο καλοκαίρι κιόλας.
Η διοίκηση της ΠΕΔ συνεδρίασε σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, εξέφρασε τον προβληματισμό της και κατέληξε σε μια δέσμη προτάσεων «κοινής αποδοχής» ώστε να μην απειληθεί η εύρυθμη λειτουργία των Δήμων.
Επίσης, η ΠΕΔ διαφωνεί κάθετα για τις ποινές που θα επιβάλλονται, όποτε δεν πιάνονται οι στόχοι που θα θέσει η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Χρήστος Ντακαλέτσης τόνισε ότι Δήμοι της Ηπείρου έχουν ιδιαιτερότητες που δεν επιτρέπουν τη μείωση ανελαστικών εξόδων «τα οποία δεν βαρύνουν αντίστοιχα άλλους Δήμους στην υπόλοιπη επικράτεια» όπως είπε.
Στις δε προτάσεις, κατατέθηκαν διάφορα:
Για παράδειγμα, να επιδοτηθούν οι Δήμοι για το ενεργειακό κόστος και για τα καύσιμα, για παράδειγμα. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, το κόστος των αντλιοστασίων στους Δήμους είναι τα 2/3 της κατανάλωσης και το 1/3 είναι ο οδοφωτισμός. Το κόστος φυσικά έχει αυξηθεί κατακόρυφα από πέρυσι, ελέω ακρίβειας, τεχνητής ή και επιβεβλημένης από τις πολεμικές συνθήκες.
Επίσης, αντίστοιχη αύξηση κόστους υπάρχει στα καύσιμα μεταφοράς των απορριμμάτων.
Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου πρότεινε στην εξίσωση της αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους των Δήμων, να μπει και η Περιφέρεια Ηπείρου με προκήρυξη μέτρων από το ΕΣΠΑ, όπως για παράδειγμα η εκπόνηση των λεγόμενων Σχεδίων Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) που οφείλουν να διαθέτουν οι Δήμοι.
Η ΠΕΔ ζητάει από τα Δασαρχεία να απλοποιήσουν τις αδειοδοτήσεις «ώστε ελλείψει διαχειριστικών μελετών από μεριάς των Δήμων, να καταστεί δυνατό κατά το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να διανέμονται καυσόξυλα στους κατοίκους των ορεινών χωριών της περιοχής μας».
Η Ένωση ζητάει επίσης άμεση ενίσχυση από την πολιτεία, με προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και υποδομών. Επίσης, ανατρέχει στην παραγωγή ενέργειας από την αυτοδιοίκηση (μια λύση που αγνοήθηκε για αρκετό καιρό…), είτε με ενεργειακές κοινότητες, είτε με ΑΠΕ σε δημοτικές εκτάσεις.
«Προϋπόθεση για να γίνει αυτό όμως, είναι κατά προτεραιότητα να αποδέχεται το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ το παραγόμενο από τους Δήμους ηλεκτρικό ρεύμα» τονίζει η ΠΕΔ, κάτι που ωστόσο ο ΔΕΔΔΗΕ της «ελεύθερης αγοράς» δεν το πολυσυζητούσε, μέχρι πρότεινος.
Ακόμα, οι δήμαρχοι ζήτησαν, τα έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή αναβάθμιση να προκρίνονται στην ένταξη στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και να τίθενται εκτός πλαφόν των Δήμων που ισχύουν για παράδειγμα, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».