Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υγεία δημόσια, καθολική, χωρίς επιχειρηματικές λογικές

Εικόνα του άρθρου Υγεία δημόσια, καθολική, χωρίς επιχειρηματικές λογικές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2022, 16:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανεξάρτητα από όλες τις πιθανές διαστάσεις που μπορεί να υπάρχουν στο ζήτημα (κρίση συνδικαλιστικών φορέων, διαφορετικές πολιτικές απόψεις κ.λπ.), το σύστημα υγείας πρέπει να είναι για όλους και για όλες, ανεξαιρέτως οποιασδήποτε πιθανής διάκρισης και κυρίως, της δυνατότητας να υποστηρίξουν οικονομικά την περίθαλψή τους.

Αυτό το δεδομένο αμφισβητεί ευθέως η κυβέρνηση της ΝΔ, ψηφίζοντας ένα νόμο που στηρίζεται στην προσφιλή τακτική του outsourcing: όλο και λιγότερες υπηρεσίες, αρμοδιότητες και ευθύνες στο δημόσιο χώρο, όλο και περισσότερη «παραπομπή» στον ιδιωτικό τομέα. Πέρα όμως από τον καθαγιασμό των οικονομικών πρακτικών, υπάρχουν πολλά ζητήματα που ούτε η ίδια η κυβέρνηση μπορεί να διευθετήσει: οργανικά, διοικητικά, τρόπο λειτουργίας, που δεν λύνονται με μια απλή απόφαση με χρηματοοικονομικά κριτήρια.

Εξ ου και η σημερινή κινητοποίηση για την προάσπιση της δημόσιας, δωρεάν υγείας ήταν κάτι παραπάνω από τυπική, έστω και αν πχ στα Γιάννενα δεν συγκέντρωσε τόσο πολύ κόσμο. Όπως ειπώθηκε όμως και στη συγκέντρωση στην πλατεία, «προστίθεται σε ό,τι έχει γίνει» μέχρι τώρα και σε ό,τι θα γίνει, καθώς οι υγειονομικοί-ες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

Στη συγκέντρωση μίλησαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, των εργασιακών ενώσεων του χώρου της υγείας στα Γιάννενα, της ΕΙΝΗ, της ΠΟΕΔΗΝ κ.α., με κοινό παρονομαστή κάτι απλό, ρητό και αναπόδραστο: η περίθαλψη πρέπει να είναι δωρεάν, καθολική και απρόσκοπτη και ότι η είσοδος του ιδιωτικού παράγοντα στις δημόσιες δομές, δεν πρόκειται να βοηθήσει ένα ήδη ταλαιπωρημένο και απαξιωμένο από κυβερνήσεις σύστημα, προς αυτή την κατεύθυνση…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back