Oikonomou pisoi Solarhub πίσω

Απεργία παντού

Εικόνα του άρθρου Απεργία παντού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2023, 07:00

Η σημερινή 24ωρη απεργία κατάφερε να συμπεριλάβει ακόμα και τη ΓΣΕΕ, η οποία έχασε λίγη ακόμα από την ήδη υπό αίρεση συνδικαλιστική της αξιοπιστία την προπερασμένη Τετάρτη, όταν δεν συμμετείχε λόγω «συνεδρίου στο Καβούρι», αλλά κυρίως, κατάφερε να γίνει, σε πείσμα (και) του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, το Υπουργείο Εσωτερικών διένειμε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η απεργία της ΑΔΕΔΥ κρίθηκε παράνομη». Πλήθος ΜΜΕ, είτε επίτηδες, είτε λόγω… copy-paste ενημέρωσης, την αναπαρήγαγαν, δίνοντας τη γενική εντύπωση ότι η απεργία της Πέμπτης είναι όντως παράνομη.

Ωστόσο, παράνομη κρίθηκε για τυπικούς λόγους, όχι η απεργία της ΑΔΕΔΥ σήμερα, αλλά η αποχή από την αξιολόγηση. Ο τρόπος και το χρονικό σημείο, συν το γεγονός ότι ο κ. Βορίδης δεν φημίζεται για τα δημοκρατικά του αισθήματα, δημιούργησαν την έντονη εντύπωση ότι όλα έγιναν επίτηδες.

Σήμερα η συγκέντρωση στα Γιάννενα είναι στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία.

Χτες, ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους με ανακοινώσεις και άλλοι φορείς των Ιωαννίνων:

Τρία σωματεία, Μετάλλου, Praktiker, Μισθωτών Γεωτεχνικών, με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν στην πορεία και τονίζουν, επίσης:

«Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο, όπως επιβεβαιώνουν οι καταγγελίες συνδικαλιστών για το κακοσυντηρημένο δίκτυο. Η πολιτική αυτή που με τον πληθωρισμό περικόπτει τον ήδη συρρικνωμένο μισθό, κατά το 1/3 την προηγούμενη δεκαετία, μετατρέπει σε πολυτέλεια βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, τις βασικές υπηρεσίες, τη στέγη, την ασφάλιση, την υγεία, την εκπαίδευση.Με τη ληστρική φορολογία των άμεσων & έμμεσων φόρων εξασφαλίζει κρατική στήριξη στο Κεφάλαιο. Με τους μαζικούς πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών μετατρέπει σε ομήρους των funds και των τραπεζών 700.000 λαϊκές οικογένειες. Με την ‘πράσινη μετάβαση’ της ΕΕ που φέρνει ενεργειακή φτώχεια. Με την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στο πλευρό του ΝΑΤΟ, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τη Ρωσία απειλεί την ίδια τη ζωή μας. Ο ανταγωνισμός του τουρκικού και ελληνικού Κεφαλαίου, συμμάχων στο ΝΑΤΟ, απειλούν την ειρήνη των λαών».

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, συμμετέχει στην απεργία και τονίζει:

«Στα όσα λυπηρά γεγονότα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα, με αποκορύφωμα το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι ευθύνες είναι πολλές και διαχρονικές και για ακόμη μία φορά η ελληνική κοινωνία θρηνεί αθώα θύματα, νέα παιδιά και εργαζόμενους. Καλούμε του συναδέλφους τραπεζοϋπαλλήλους της Ηπείρου να συμμετάσχουν στη Γενική Απεργία στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα σε διοικήσεις τραπεζών, ιδιωτικοποιημένων οργανισμών αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση. Οι ανθρώπινες ζωές πάντα, πρώτα και πάνω από τα κέρδη! Πλήρης διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών, όσο ψηλά και αν βρίσκονται! Πάνδημο το αίτημα για δικαιοσύνη σε ολόκληρη την κοινωνία με πρωτοπόρους τη νεολαία, μαθητές, φοιτητές και νέους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να κάνουν το δύσκολο βήμα και να κατέβουν μαζικά και ειρηνικά στο δρόμο και στην απεργία. Η συγκέντρωση της Πέμπτης οφείλουμε όλοι μας να είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας, προτάσσοντας και διεκδικώντας, αυτονόητα μεν αλλά δυστυχώς όχι δεδομένα δε, αιτήματα για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας εν έτει 2023».


Σωματείο Εργαζόμενων στην Ιδιωτική Υγεία

«Είδαμε το κράτος τους  και με την «Κιβωτό του Τρόμου» που όλοι πάλι έπεσαν από τα σύννεφα για την κατάσταση στην φροντίδα των παιδιών! Αλλά αυτό το έγκλημα ξεχάστηκε!!!! Κανείς δεν μας λέει σήμερα, τι συμβαίνει σε αυτές τις δομές. Ποια είναι η κατάσταση των παιδιών, σε ποιες συνθήκες και με ποιους όρους δουλεύει το προσωπικό. Βλέπουμε καθημερινά να προωθείται η πολιτική υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων και η λειτουργία τους ως επιχειρήσεις. Πολιτική που στρώνει το έδαφος και για άλλα μαζικά και προδιαγραμμένα εγκλήματα.

Το «φτάνει πια» και  το αίτημα  να μη συγκαλυφθεί το αίτημα στα Τέμπη, σημαίνει τώρα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο σύστημα του κέρδους, το κράτος και τις κυβερνήσεις του. Να νεκρώσει ξανά όλη η χώρα την Πέμπτη 16 Μαρτίου, ημέρα πανελλαδικής απεργίας».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ιωαννίνων αναφέρει:

«Στηρίζουμε τον αγώνα των συνδικάτων για να μαθευτεί όλη η αλήθεια για την τραγωδία και να μπει τέλος στις πολιτικές που οδηγούν στην πλήρη υποβάθμιση των συγκοινωνιών, της ασφάλειας, των εργασιακών σχέσεων και συνολικά των δημόσιων αγαθών.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο και τα σωματεία τους που πρωτοστατούν στην απεργιακή κινητοποίηση στο Σύνταγμα την Πέμπτη 16/3. Οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο μήνες τώρα προειδοποιούσαν για την πλήρη διάλυση και τους κινδύνους που υπήρχαν και σήμερα βρίσκονται σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας ασφάλεια στους σιδηρόδρομους και προστασία των εργαζομένων και ολόκληρης της κοινωνίας».


Άλλοι φορείς που έχουν ανακοινώσει συμμετοχή από τις προηγούμενες μέρες:

Φοιτητικοί Σύλλογοι Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

«Είναι η ίδια πολιτική που θεωρεί τις σπουδές και τη ζωή μας κόστος, που παίζει καθημερινά την ασφάλεια μας «στα ζάρια». Καθημερινά στοιβαζόμαστε σαν σαρδέλες στα αστικά από και προς το πανεπιστήμιο θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία μας ακριβώς επειδή θεωρούν κόστος τα παραπάνω δρομολόγια για τα οποία χρόνια φωνάζουν οι φοιτητές. Θεωρούν κόστος τη στέγαση, τη σίτιση, την αναβάθμιση των υποδομών στα Πανεπιστήμια φτάνοντας στο σημείο φοιτητές να πέφτουν από τα παράθυρα γιατί δεν έχουν αίθουσες, σχολές να πλημμυρίζουν, φοιτητές να παρατούν τις σπουδές τους από οικονομικό αδιέξοδο. Είναι η ίδια πολιτική που τσακίζει την προσπάθεια μας να σπουδάσουμε, που μας αντιμετωπίζει ως πελάτες σε ένα πανεπιστήμιο που κάνει μπίζνες προς όφελος των εταιρειών, που φέρνει την κατηγοριοποίηση των τμημάτων, που χτυπά τα πτυχία μας. Είναι η ίδια πολιτική που άφησε τα τρένα χωρίς GPS την ώρα που γκρεμοτσακίστηκε να κάνει ηλεκτρονικούς τους πλειστηριασμούς για να δώσει τα σπίτια του λαού στα αρπακτικά των funds. Η ίδια πολιτική που ιδιωτικοποιεί την παιδοογκολογική μονάδα στην Αθήνα, αντιμετωπίζοντας μέχρι και τον παιδικό καρκίνο ως πεδίο κέρδους για τους μεγάλους επιχειρηματίες. Αυτή είναι η πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη, στον θάνατο 57 συνανθρώπους μας».

Η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων στις δηλώσεις της διοίκησης, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «απαιτούμε με τη γενική απεργία να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους, να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος».                                                                                                              

Σημειώνει ακόμα ότι «το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

Η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων καλεί στην απεργία και στη συγκέντρωση, στις 16/3, 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της πόλης.


Eμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν  σε όλη την Ελλάδα.  Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας αλλά και των λαϊκών στρωμάτων που βροντοφώναξαν ότι ‘‘το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί’. Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι οι έμποροι καθώς και οι άλλοι επαγγελματίες συμμετείχαν μαζικά παρά την απουσία των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ αυτή την κρίσιμη ώρα». 

ΑΣΥ ΠΓΝΙ-Χατζηκώστα

Το κράτος όλων των κυβερνήσεων δεν έχει δήθεν λεφτά και θεωρεί «κόστος» τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τις ΜΕΘ, το ΕΚΑΒ, τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των υγειονομικών. Δίνουν ελάχιστα για στοιχειώδεις υποδομές. Γι’ αυτό πλημμυρίζουν τα σχολεία, «σκάνε» καυστήρες και σκοτώνουν μαθητές, καίγονται άνθρωποι και περιουσίες κάθε χρόνο. Στα ψιλά έχει περάσει ότι μόνο τις τελευταίες 10 μέρες μετράμε 2 νεκρούς νέους εργάτες από εργατικά ατυχήματα!

Το  κράτος αυτό όμως, το αστικό, όταν πρόκειται να επιδοτήσει με εκ. ευρώ ομίλους όπως η Ηellenic Train, τους εφοπλιστές του «Σαμίνα», του «Δυστος», είναι πολύ γενναιόδωρο.  Είναι  το κράτος που δεν μπορεί και δεν θέλει να απαγορεύσει τις εξαγωγές φαρμάκων από τις φαρμακοβιομηχανίες και τους μεγάλους εμπόρους και γι αυτό οι λαϊκές οικογένειες ψάχνουν  μήνες τώρα απλές αντιβιώσεις στα φαρμακεία για τα παιδιά τους.

Είναι το αστικό κράτος που παντού επιδιώκει να προωθεί την επιχειρηματική δράση ανεξάρτητα από τις συνέπειες στη ζωή του λαού. Με κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ έκλεισε νοσοκομεία. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο Α.Ε. στη Σαντορίνη με κριτήρια επιχείρησης, γιγαντώθηκαν τα απογευματινά ιατρεία και οι προσλήψεις συμβασιούχων. Με κυβέρνηση ΝΔ μέσα στην πανδημία ενισχύθηκαν τα κέρδη των επιχειρηματιών στην υγεία και αυτές τις μέρες  ιδιωτικοποιεί- μετατρέπει σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου  τη μοναδική δημόσια Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας


Το σωματείο Ιδιωτικής Εκπαίδευσης ν. Ιωαννίνων

«Τα εκατοντάδες Κέντρα Μελέτης, τα “ανύπαρκτα” για το κράτος, έχουν ανοίξει σε κάθε λογής χώρο, με άδειες αποθήκης, εμπορικού καταστήματος ή άλλη. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος για την καταλληλότητα τους ως χώροι μαθήματος, ενώ σε αυτά βρίσκονται εκτεθειμένοι δεκάδες συνάδελφοι και μαθητές. Η πρόσφατη απλοποίηση της διαδικασίας για την αδειοδότηση Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών, σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες χρειάζεται να καταθέσουν απλώς μια υπεύθυνη δήλωση ότι τα κτήρια τους πληρούν τις απαιτήσεις, χωρίς καν να γίνει ο σχετικός έλεγχος για διαπίστωση. Στα σχολικά λεωφορεία, που απαριθμούνται σήμερα σε πάνω από 3.000 οχήματα πανελλαδικά με καθημερινά δρομολόγια ακόμη και σε εθνικές αρτηρίες, υπάρχουν συχνά προβλήματα, λόγω κακής ποιότητας του στόλου, με πολύ σοβαρές παραλείψεις τεχνικής και μηχανολογικής φύσης. Τα βαρέα ένσημα των οδηγών πλήττονται την ώρα που έχουμε δει εικόνες με σχολικά λεωφορεία να λαμπαδιάζουν στη μέση του δρόμου. Η μερική απασχόληση τους εξαναγκάζει σε διπλές και τριπλές δουλειές, στην πίεση για να βγάλουν το μεροκάματο και να ζήσουν τις οικογένειές τους, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους». 


Σωματείο Μισθωτών Γεωτεχνικών Β/Δ Ελλάδας-Παράρτημα Ιωαννίνων

«Η οργή μας ξεχειλίζει! Όσο οι ζωές και η ασφάλεια μας λογαριάζονται με την λογική του κόστους και του κέρδους δεν θα σταματήσουμε να μετράμε νεκρούς.  Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στις 8 Μάρτη αλλά και τις κινητοποιήσεις που συνεχίζονται με την ελπιδοφόρα συμμετοχή της νεολαίας σε όλη τη χώρα η ΓΣΕΕ του αστικοποιημένου συνδικαλισμού αναγκάστηκε να προκηρύξει απεργία. Μετά την επιτυχημένη απεργία στις 9/11/22 το σιωπητήριο που επέβαλαν τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα έγινε σμπαράλια από την οργή και την αγανάκτηση που βγήκε στο δρόμο με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών».


Απεργούν οι δημοσιογράφοι στις 15 Μαρτίου

Οι δημοσιογράφοι όλης της χώρας ενώνουν τη φωνή τους με την ελληνική κοινωνία και το συνδικαλιστικό κίνημα. Το σύνολο των δημοσιογραφικών ενώσεων, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΗΕΠΗΝ, πραγματοποιούν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση από τις 05.00 το πρωί της Τετάρτης 15/3/2022 έως τις 05.00 το πρωί της Πέμπτης, στηρίζοντας το πάνδημο αίτημα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, και να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. Οι δημοσιογράφοι απαιτούν: 

  • Δημοσιογραφία για τον έλεγχο κάθε εξουσίας, με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, έξω από επιχειρηματικές και κομματικές ατζέντες
  • Ασφάλεια στις μετακινήσεις των πολιτών και στους εργασιακούς χώρους.
  • ΣΣΕ σε όλα τα ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πρέπει να πάψουν επιτέλους να είναι όμηροι άναρχων εργασιακών συνθηκών και πολύ χαμηλών αμοιβών. Η ενημέρωση είναι αγαθό και δημοκρατική εγγύηση και οι υπηρέτες της διεκδικούν την επαγγελματική και εργασιακή τους αξιοπρέπεια.
  • Ενημέρωση με αξιοπιστία και πλουραλισμό

Καλούμε τους συνάδελφους να εξακολουθήσουν να εργάζονται ακούραστα για την αποκάλυψη όλων των παραμέτρων που οδήγησαν στην τραγωδία που έχει συγκλονίσει την Ελλάδα και τον κόσμο.

Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων επιδιώκει να τιμά την αποστολή της. Γι’ αυτό καλούμε τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να αφήσουν απερίσπαστους τους συνάδελφους να ιεραρχούν και να αξιολογούν τα γεγονότα, διότι αυτοί κρίνονται καθημερινά, όπως κρίνονται και μεμονωμένα πρόσωπα, των οποίων οι δημόσιες τοποθετήσεις προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων για τις 16 Μαρτίου

«Η λαοθάλασσα που κατακλύζει μέρες τώρα όλες τις πόλεις της χώρας, η συγκλονιστική απεργία στις 8 Μάρτη και στα Γιάννενα έστειλε την κυβερνητική προπαγάνδα στα σκουπίδια. Συνέθλιψε την άθλια επιχείρηση απαλλαγής ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, της Ηellenic Train, του ΟΣΕ.

Τα θύματα της εγκληματικής πολιτικής, οι φωνές των νεκρών ακούγονται πιο δυνατά από εκατομμύρια στόματα νέων ανθρώπων, εργαζομένων, γονιών!

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας, καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Δεν φταίει η κακιά η (χ)ώρα! Ένοχος είναι το κράτος των λίγων, η πολιτική της εμπορευματοποίησης που υποβιβάζει την ανθρώπινη ζωή και τη ζυγίζει στη σχέση κόστος-όφελος, όπου κόστος είναι η ζωή του λαού και όφελος τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».


Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

«Η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και όσοι κυβέρνησαν μέχρι τώρα, επιχειρούν να κρύψουν την πραγματική αιτία αυτής της τραγωδίας. Ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο και κρύβουν τον πραγματικό ένοχο, την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης που υπηρετούν πιστά όλοι τους. Πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε., της πολιτικής της «απελευθέρωσης» των μεταφορών, θυσιάζουν την ασφάλεια των επιβατών στον βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων, μετράνε την αξία της ανθρώπινης ζωής με κριτήριο το κόστος».


Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

«Η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και όσοι κυβέρνησαν μέχρι τώρα, επιχειρούν να κρύψουν την πραγματική αιτία αυτής της τραγωδίας. Ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο και κρύβουν τον πραγματικό ένοχο, την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης που υπηρετούν πιστά όλοι τους. Πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε., της πολιτικής της «απελευθέρωσης» των μεταφορών, θυσιάζουν την ασφάλεια των επιβατών στον βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων, μετράνε την αξία της ανθρώπινης ζωής με κριτήριο το κόστος»


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back