Ο νέος νόμος του Υπουργείου Υγείας μοιάζει με «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των υγειονομικών της χώρας έλεγε, τα δύο προηγούμενα χρόνια, ότι ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, ήταν μια «πρόβα» για λιγότερο δημόσιο ΕΣΥ.
Σήμερα 28/11 έγινε μια πρώτη κινητοποίηση με στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ενώ την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, υπάρχει νέα κινητοποίηση με απεργία και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.
Στάση εργασίας έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, από τις 12 μέχρι το τέλος της βάρδιας, στηρίζοντας την κινητοποίηση των υγειονομικών.
ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων: «Η κατάθεση του νομοσχεδίου εκτρώματος, παρά την καθολική καταδίκη του από χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς και το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας. Την πολιτική που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Αυτό υπηρετεί το νομοσχέδιο και όχι τη δήθεν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την κάλυψη των κενών και την αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Αυτό υπηρετεί η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο. Εκβιάζονται οι ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το κατακρεουργημένο εισόδημά τους για την υγεία τους. Διαφορετικά θα καταδικάζονται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Και αυτό έχουν το θράσος να το παρουσιάζουν σαν ελευθερία επιλογών».
Συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ιωαννίνων:
«Το νομοσχέδιο που νύχτα εισήγαγε η αναπ. υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα στη Βουλή είναι η χαριστική βολή στο τελευταίο αποκούμπι για τον Ελληνικό λαό, καθώς μεταξύ άλλων δίνει την δυνατότητα στους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια, και ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας. Οι ασθενείς, εύκολη πελατεία πλέον στον ιδιωτικό τομέα, Θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το ήδη μειωμένο εισόδημά τους. Ενώ όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν θα μπαίνουν σε πολύμηνες αναμονές για εξετάσεις και χειρουργεία με κίνδυνο της υγείας τους. Ταυτόχρονα το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο με γιατρούς να τρέχουν από τα νοσοκομεία στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές, και στον τρόπο άσκησης της Ιατρικής ειδικότητας. Η λύση υπάρχει, όμως η κυβέρνηση στηριγμένη στις νεοφιλελεύθερες εμμονές της και στις πιέσεις του ιδιωτικών συμφερόντων αρνείται να τη δει. Και δεν είναι άλλη από την αύξηση των δαπανών για την υγεία, στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε αυτό, γενναίες αυξήσεις στους γιατρούς και υγειονομικούς και πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα εργαζομένων και πολιτών».
Το ΠΑΣΟΚ τόνισε στη Βουλή:
«Η εφαρμογή του νομοσχεδίου αναμένεται να έχει δυσμενείς και πολυεπίπεδες επιπτώσεις. Σε μια εποχή που οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες βαθαίνουν λόγω πληθωρισμού και ενεργειακής ακρίβειας και οι ευάλωτοι συμπολίτες μας χρειάζονται προστασία, όχι μόνο δεν τις αμβλύνει αλλά τις ενισχύει. Η ήδη εκτροχιασμένη ιδιωτική δαπάνη στην υγεία θα αυξηθεί περαιτέρω. Το δίδαγμα της πανδημίας για δημιουργία ισχυρών δημόσιων συστημάτων αγνοείται από την κυβέρνηση, που αφήνει το ΕΣΥ αποδυναμωμένο και ανοχύρωτο απέναντι σε κάθε υγειονομική απειλή. Με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομείααποπειράται με μια εμβαλωματική λύση, που μάλιστα δεν αφορά όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ, να αντιμετωπίσειτο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης σε σχέση με τις αμοιβές τους. Αντί να δώσει σοβαρά μισθολογικά και άλλα κίνητρα, ωθεί τους γιατρούς του ΕΣΥ σε επιπλέον εργασία στον ιδιωτικό τομέα, πράγμα ανέφικτο με την κόπωση και το φόρτο εργασίας που ήδη έχουν και με βάση την ισχύουσα στελέχωση των υγειονομικών δομών, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ιατρικών λαθών» (Γ. Φραγγίδης, ΚΤΕ Υγείας).
Το ΚΚΕ σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση:
«Το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, που η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στη διαβούλευση, έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες των κερδών των μεγάλων κλινικαρχών και των μεγαθηρίων της ιδιωτικής υγείας, που μέσα στην πανδημία κερδοσκόπησαν άγρια αφήνοντας ανθρώπους να πεθαίνουν, απορρίπτεται ολόκληρο και εξαρχής! Πρόκειται για νομοσχέδιο-τομή, που ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας. Καθυστέρησε λίγα χρόνια, γιατί η πανδημία ξεφτίλισε όλα τα επιχειρήματα τους».
ΜέΡΑ25:
«Όσο οι τηλεθεατές βομβαρδίζονται με τον αντιπερισπασμό του σκανδάλου της “Κιβωτού”, η Μητσοτάκης Α.Ε. και η κα Γκάγκα φέρνουν το νομοσχέδιο για την πλήρη διάλυση της δημόσιας υγείας, και άρα την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της, προς ψήφιση στη Βουλή. O “ελέφαντας στο δωμάτιο” αυτό που διακαώς θέλει να αποκρύψει ταχυδακτυλουργικά η Κυβέρνηση, είναι ότι και τα δύο θέματα εκκινούν από την ίδια σκοτεινή καρδιά της κυβερνητικής ιδεολογίας: την ιδιωτικομανία. Το σκάνδαλο της «Κιβωτού» στον πυρήνα του δείχνει τις συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής πρόνοιας, με την Κυβέρνηση κιόλας να την “μεταβιβάζει” πλέον στην δήθεν φιλανθρωπία των ιδιωτών εφοπλιστών-ολιγαρχών, λες και δεν είναι υποχρέωση του κράτους που απορρέει από το Σύνταγμα. Το ίδιο έγκλημα θα συντελεστεί στο πολλαπλάσιο με το νομοσχέδιο για την παράδοση της Υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα. Διότι μόνο έτσι μπορεί να αξιολογηθεί ένα νομοσχέδιο που καταργεί την αποκλειστικότητα των γιατρών του ΕΣΥ στον δημόσιο τομέα υγείας και το οποίο ανοίγει τις πόρτες του ΕΣΥ για περαιτέρω ΣΔΙΤ και ιδιωτικομανία, μέσα από απογευματινά χειρουργεία με αμοιβή και άλλα τέτοια πολλά. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι υγειονομικοί πραγματοποιούν 3ήμερη κινητοποίηση την οποία το ΜέΡΑ25 στηρίζει κηρύσσοντας κι αυτό από την πλευρά του την εβδομάδα αυτή, εβδομάδα αγώνα και κινητοποιήσεων απέναντι στο κυβερνητικό έκτρωμα».
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Είναι έγκλημα, την ώρα που η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας παγκόσμια, η κυβέρνηση να επεκτείνει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Με το νομοσχέδιο έκτρωμα αυτό: Οι ασθενείς βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το διαλυμένο εισόδημά τους για την υγεία τους. Διαφορετικά θα καταδικάζονται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Το δικαίωμα να περιμένεις στην αναμονή μέχρι να πεθάνεις το παρουσιάζει σαν "ελευθερία επιλογών". Εκβιάζονται οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, αν και εφόσον «θέλουν» να ενισχύσουν το εισόδημά τους, να βγουν στην πιάτσα της αγοράς και να χρησιμοποιούν σαν δεξαμενή πελατείας τα δημόσια νοσοκομεία. Αντί για αυξήσεις στο μισθό στους “ήρωες της Υγείας”, η κυβέρνηση λέει στους γιατρούς να δουλεύουν πάνω από 100 ώρες την εβδομάδα και να τα παίρνουν από τους ασθενείς αν θέλουν να αυξήσουν το μισθό τους. Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής για το ιατρικό μισθολόγιο είναι η απροκάλυπτη ομολογία αυτού που ήδη ξέραμε. Ότι δεν είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν ούτε στο ελάχιστο την περίφημη «δημοσιονομική σταθερότητα», απαραίτητος όρος για να συνεχίσουν την τρελή τροχιά τα κέρδη των λίγων. Οι περικοπές στα κονδύλια για την Υγεία που προβλέπει ο προϋπολογισμός σημαίνουν ότι και στη νέα χρονιά οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό θα συνεχιστούν».