ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Πύραυλος των Χούθι έπληξε αμερικανικό πλοίο

Εικόνα του άρθρου Υεμένη: Πύραυλος των Χούθι έπληξε αμερικανικό πλοίο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/01/2024, 21:23
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε φορτηγό πλοίο αμερικανικών συμφερόντων στα ανοικτά των νότιων ακτών της Υεμένης νωρίτερα σήμερα.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Sarea, δήλωσε ότι οι ναυτικές δυνάμεις της οργάνωσης πραγματοποίησαν στρατιωτική επιχείρηση με πυραύλους, με στόχο αμερικανικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν και προειδοποίησε ότι όλα τα αμερικανικά και βρετανικά πλοία και πολεμικά σκάφη που συμμετέχουν στην «επίθεση» κατά της Υεμένης θα αποτελέσουν στόχους.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι η απάντηση στις «αμερικανικές και βρετανικές επιθέσεις έρχεται αναπόφευκτα και ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση δεν θα μείνει χωρίς απάντηση και τιμωρία».

Η εταιρεία Eagle Bulk Shipping, με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι το πλοίο χτυπήθηκε από «βλήμα αγνώστου ταυτότητας» ενώ έπλεε 100 μίλια ανοικτά του Κόλπου του Άντεν και υπέστη περιορισμένες ζημιές στο αμπάρι του φορτίου του, ενώ δεν τραυματίστηκαν ναυτικοί.

Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των ακτών της Ερυθράς Θάλασσας της Υεμένης, επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην περιοχή, τα οποία, όπως λένε, συνδέονται με το Ισραήλ ή κατευθύνονται προς ισραηλινά λιμάνια, σε μια ενέργεια που, όπως ισχυρίζονται, αποσκοπεί στην υποστήριξη των Παλαιστινίων στον πόλεμο και της Χαμάς στη Γάζα.

Ωστόσο ένας αξιωματούχος των Χούθι δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera ότι θα επεκτείνει τους στόχους της και σε αμερικανικά πλοία.

«Το πλοίο δεν είναι απαραίτητο να κατευθύνεται προς το Ισραήλ για να το στοχεύσουμε- αρκεί να είναι αμερικανικό», λέει ο Nasruldeen Amer.

Ο Amer λέει επίσης ότι τα βρετανικά και αμερικανικά πλοία έχουν γίνει «νόμιμοι στόχοι» λόγω των επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι δύο χώρες σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη την περασμένη εβδομάδα.

Οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις απάντησαν την περασμένη εβδομάδα με δεκάδες αεροπορικές και θαλάσσιες επιδρομές εναντίον στόχων των Χούτι στην Υεμένη.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back