ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Οι Χούθι υπόσχονται «ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση»

Εικόνα του άρθρου Υεμένη: Οι Χούθι υπόσχονται «ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/01/2024, 19:32
ΚΟΣΜΟΣ

Το κίνημα των Χούθι απείλησε με «ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση» μετά το νέο χτύπημα που πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Υεμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις, καθώς η Ουάσινγκτον υπόσχεται να προστατεύσει τη ναυτιλία από τις επιθέσεις της συμμαχικής με το Ιράν ομάδας.

Τα πλήγματα έχουν προστεθεί στις ανησυχίες για την κλιμάκωση της σύγκρουσης που έχει εξαπλωθεί στην περιοχή από τότε που η Χαμάς και το Ισραήλ ήρθαν σε πόλεμο, με τους συμμάχους του Ιράν να μπαίνουν επίσης στη μάχη από τον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ.

Το τελευταίο πλήγμα, το οποίο σύμφωνα με τις ΗΠΑ έπληξε μια τοποθεσία ραντάρ, σημειώθηκε μια ημέρα μετά από δεκάδες αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις των Χούθι στην Υεμένη.

«Αυτό το νέο χτύπημα θα έχει μια σταθερή, ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση», δήλωσε στο Al Jazeera εκπρόσωπος των Χούθι,, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ούτε «υλικές ζημιές».

Ένας άλλος εκπρόσωπος των Χούθι, δήλωσε στο Reuters ότι τα πλήγματα, συμπεριλαμβανομένου του χτυπήματος που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και έπληξε στρατιωτική βάση στη Σαναά, δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα της ομάδας να εμποδίζει τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ να διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα.

Αντίθετα το Πεντάγωνο δήλωσε την Παρασκευή ότι τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα είχαν «καλά αποτελέσματα».

Αυτοσυγκράτηση

Ο Χανς Γκρούντμπεργκ, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, το Σάββατο, κάλεσε σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση "όλους τους εμπλεκόμενους" στην Υεμένη και προειδοποίησε για μια ολοένα και πιο επισφαλή κατάσταση στην περιοχή.

Οι Χούθι λένε ότι η εκστρατεία τους έχει στόχο να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται υπό ισραηλινή πολιορκία και επίθεση στη Γάζα, η οποία κυβερνάται από την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χαμάς. Η ομάδα, η οποία ελέγχει τη Σαναά και μεγάλο μέρος της δυτικής και βόρειας Υεμένης, έχει επίσης εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα εναντίον του ίδιου του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Παρασκευή ότι θα μπορούσε να διατάξει περισσότερα πλήγματα εάν δεν σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων σε μία από τις πιο ζωτικές από οικονομική άποψη υδάτινες οδούς του κόσμου.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Αεροσκάφος Typhoon της RAF απογειώνεται από τη βάση τους στο Ακρωτήρι στην Κύπρο για συμμετάσχει στο συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά των Χούθι

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back