ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: ΗΠΑ και Βρετανία εξαπολύουν επίθεση κατά των Χούτι

Εικόνα του άρθρου Υεμένη: ΗΠΑ και Βρετανία εξαπολύουν επίθεση κατά των Χούτι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2024, 10:50
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (από το αεροπλανοφόρο Dwight Eisenhower) και η Βρετανία (από τη βάση της στο Ακρωτήρι  στην Κύπρο) εξαπέλυσαν πλήγματα από αέρος και θαλάσσης εναντίον στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη ως απάντηση στις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, μια δραματική περιφερειακή διεύρυνση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε σε δήλωσή του αργά την Πέμπτη ότι δεν θα διστάσει να αναλάβει περαιτέρω δράση αν χρειαστεί.

«Αυτά τα στοχευμένα πλήγματα είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας δεν θα ανεχθούν επιθέσεις κατά του προσωπικού μας ούτε θα επιτρέψουν σε εχθρικούς αντιπάλους να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η ικανότητα των Χούθι να απειλούν την εμπορική ναυτιλία έχει δεχθεί πλήγμα».

Το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τους Χούθι, καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις. Εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις επιθέσεις και ότι η ομάδα θα συνεχίσει να στοχεύει πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

Η Ρωσία δήλωσε ότι ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει τα στρατιωτικά πλήγματα.

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση και "αποφυγή κλιμάκωσης" ενόψει των αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εναντίον περιοχών που συνδέονται με το κίνημα Χούτι στην Υεμένη, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει εμπλακεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Χούθι, παρακολουθεί στενά την κατάσταση με «μεγάλη ανησυχία», ενώ κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση και «αποφυγή κλιμάκωσης» σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Φόβοι για κλιμάκωση

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς και η Ολλανδία υποστήριξαν την επιχείρηση και προσπάθησαν να παρουσιάσουν τα πλήγματα ως μέρος μιας διεθνούς προσπάθειας για την αποκατάσταση της ελεύθερης ροής του εμπορίου σε μια βασική οδό μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης.

Αλλά τα πλήγματα, τα πρώτα σε έδαφος της Υεμένης από το 2016, ήταν επίσης μια αναμφισβήτητη επίδειξη του αγώνα της Ουάσινγκτον να περιορίσει τις επιπτώσεις του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Μέση Ανατολή από την έκρηξή του τον Οκτώβριο. Αν και η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι δεν υπήρχε πρόθεση κλιμάκωσης της έντασης, οι Χούθι έχουν ορκιστεί να ανταποδώσουν οποιαδήποτε επίθεση.

Σε ανακοίνωσή της μετά τα πλήγματα, η Σαουδική Αραβία ζήτησε αυτοσυγκράτηση και «αποφυγή κλιμάκωσης».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν επίσης το Ιράν ότι εμπλέκεται επιχειρησιακά στις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, παρέχοντας τις στρατιωτικές δυνατότητες και τις πληροφορίες για την πραγματοποίησή τους.

Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν με αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια. Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι στοχοθετήθηκαν περισσότερες από δώδεκα τοποθεσίες και ότι τα πλήγματα αποσκοπούσαν στην αποδυνάμωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των Χούθι, σε αντίθεση με το να είναι απλώς συμβολικά.

Οι πρώτες αντιδράσεις

«Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στην Υεμένη είναι ένα ακόμη παράδειγμα της διαστρέβλωσης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τους Αγγλοσάξονες».

Η Μαρία Ζαχάροβα, διευθύντρια του Τμήματος Πληροφοριών και Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε ότι τα πλήγματα δείχνουν «πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου» και «κλιμακώνουν την κατάσταση στην περιοχή». 

Το Ιράν

«Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης και παραβίαση των διεθνών νόμων. Οι επιθέσεις αυτές θα συμβάλουν μόνο στην ανασφάλεια και την αστάθεια στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναανί

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η αμερικανική επίθεση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρης εταίρος στις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττει ο σιωνιστικός εχθρός στη Γάζα και την περιοχή».

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε: «Η αμερικανοβρετανική δράση βασίζεται στο δικαίωμα της αυτοάμυνας, στοχεύει στην προστασία της ελεύθερης διέλευσης και επικεντρώνεται στην αποκλιμάκωση. Η Ολλανδία, με τη μακρά ιστορία της ως χώρα που δραστηριοποιείται στη θάλασσα, αποδίδει σημαντική σημασία στο δικαίωμα της ελεύθερης διέλευσης και υποστηρίζει αυτή τη στοχευμένη επιχείρηση».

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: U.S. Central Command/X

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back