Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χριστουγεννιάτικα άλμπουμ: Έχουν βγάλει αυτοί που δεν φαντάζεστε…

Εικόνα του άρθρου Χριστουγεννιάτικα άλμπουμ: Έχουν βγάλει αυτοί που δεν φαντάζεστε…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/12/2018, 11:12
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καταρχάς, τα άλμπουμ με χριστουγεννιάτικα κομμάτια δεν είναι μια πρόσφατη ιστορία. Ό,τι ακούτε στους δρόμους των Ιωαννίνων προέρχεται από παλιότερα συνήθως, όπως για παράδειγμα από τις μέρες δόξας του Ντιν Μάρτιν και το Let it snow που ο πιο κουλ άνθρωπος που περπάτησε σε αυτή τη γη, ηχογράφησε to 1945.

Εκτός από τον Μάρτιν όμως, χριστουγεννιάτικα άλμπουμ αποπειράθηκαν και τύποι που ενδεχομένως δεν φαντάζεστε.

Για παράδειγμα, ο Μπομπ Ντίλαν έχει τέτοιο δίσκο, από το 2009, με τραγούδια που δεν ακούγονται συχνά, όπως το The first Noel. Ο δίσκος δεν είναι κάτι ιδιαίτερο πάντως, δεδομένου του μεγέθους του Ντίλαν.

Αν σας αρέσει ο Τύπος μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή εδώ:

Το 2003 στον πειρασμό υπέκυψαν οι Jethro Tull με το Christmas Album και το εξώφυλλο που με λίγο θα διαφορετικό φωτισμό θα παρέπεμπε στους Burzum.  Ωστόσο, η μπάντα έχει γράψει μέχρι και δικά της χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ο Άντερσον είναι πάντα τρομερός όταν κάνει πειράματα με κλασικά κομμάτια.

Επίσης, οι Lynyrd Skynyrd έχουν τέτοιο δίσκο, όπου έχουν βάλει τον Άι Βασίλη σε φορτοταξί και τραγουδάνε κομμάτια που έχουν στον τίτλο τους λέξεις όπως το «messin’». Γιατί όλα στο νότο, κάπως έτσι τραγουδιούνται.

Χριστουγεννιάτικο άλμπουμ έχει επίσης ο… Ρομπ Χάλφορντ, αυτή η τεράστια περσόνα του heavy metal, το Winter songs με τους Halford. Ναι, έχει και χριστουγεννιάτικα μέσα…

Στο ίδιο κλίμα, οι Twisted Sister και ο ίσως πιο κακομούτσουνος περφόρμερ του χώρο, Ντι Σνάιντερ, έχουν φτιάξει το A twisted Christmas που είναι… ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος.

Ένα EP με χριστουγεννιάτικα κομμάτια έχει μέχρι και ο Χέντριξ. Ναι, η γαλαξιακή κιθαριστική οντότητα έχει παίξει τον «Μικρό τυμπανιστή» σε ένα επικό χριστουγεννιάτικο μέντλεϊ. Και τα Τρία μικρά αρκουδάκια επίσης…

Εξαιρετικοί στο ρόλο είναι ο Τζόνι Κας που έχει ηχογραφήσει διάφορα χριστουγεννιάτικα στην καριέρα του που κάνει τον κόσμο να μοιάζει μικρότερος από ό,τι είναι, όπως επίσης και ο Μπιγκ Κρόσμπι, αλλά και ο Τζέιμς Μπράουν, καθώς και ο Έλβις.

Κάπως παράταιρη είναι η χριστουγεννιάτικη εκδοχή του gangsta rap. Το 1996, η Death Row βγάζει το δικό της γιορτινό άλμπουμ με τύπους όπως ο Snoop Dogg.

Δύο όμως είναι οι απόλυτα κορυφαίοι χριστουγεννιάτικοι δίσκοι όλων των εποχών, που τους ακούς και καλοκαίρι χωρίς πρόβλημα: το «Christmas gift» του Φιλ Σπέκτορ και το «Christmas album» των Beach Boys.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back