ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«…ως μερακλήδες άγγελοι στους αιθέρες»

Εικόνα του άρθρου «…ως μερακλήδες άγγελοι στους αιθέρες»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2020, 16:59
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Του Βαγγέλη Μπουλουχτσή, μουσικού

Ως κατ' επάγγελμα μουσικός από το 1977-'78, έχω γνωρίσει πάμπολλες συμπεριφορές διαφόρων διοργανωτών συναυλιών, φεστιβάλ κ.λπ, ή και του κοινού ακόμη, που αποδεικνύουν ότι εμείς οι καλλιτέχνες, είμαστε… άυλες υπάρξεις και ως εκ τούτου θα πρέπει να παρέχουμε δωρεάν τις «υπηρεσίες» μας, αφού δεν πληρώνουμε ενοίκια, ΔΕΗ, φόρους κ.λπ. και οι οικογένειές μας συντηρούνται από μόνες τους, καταναλώνοντας τους ύμνους που παιανίζουμε ως μερακλήδες άγγελοι στους αιθέρες.

Άλλοι λοιπόν μας προτείνουν να παίξουμε και να μας βάλουν τα σουβλάκια, άλλοι να μας βάλουν ένα βαρέλι μπύρα και οι πιο πολλοί, να μας δώσουν ως αμοιβή 30 έως 50 ευρώ και πολλά μας είναι, αφού πληρώνουν και ένα ένσημο, που συνήθως αντιστοιχεί σε ποτηρά η λαντζέρη.

Αυτό όμως που είναι αξιοσημείωτο, είναι η αντιμετώπιση των μουσικών από Δήμους, πνευματικά κέντρα κ.λπ., όπου θεωρείται αυτονόητο πως μία μουσική πχ εκδήλωση περιλαμβάνει στο κόστος της μόνο αμοιβές τεχνικών και ηχητικής κάλυψης και όχι των καλλιτεχνών.

 Έτσι λοιπόν, και εν μέσω πανδημίας, αυτή η επιλεκτική όραση της πολιτείας που καθιστά αόρατους τους ανθρώπους όλης της αλυσίδας του θεάματος - ακροάματος, λαμβάνει διαστάσεις αναλγησίας, εξαιρώντας από επιδόματα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, ενός εργασιακού κλάδου που προσφέρει αυτό που όλοι ευαγγελίζονται ως ένα από τα κύρια αγαθά της Ελλάδας: την τέχνη και τον πολιτισμό.

Πώς θα επιβιώσουμε το καλοκαίρι αφού δεν θα επιτρέπονται συναθροίσεις, συναυλίες, φεστιβάλ κ.λπ; Πώς θα επιβιώσουμε τον ερχόμενο χειμώνα;

Από όσο έχω πληροφορηθεί, το ΥΠΠΟ δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στα αιτήματα των συλλόγων.

Ας προκαλέσουμε την πολιτεία, όχι μόνο σέ κεντρικό αλλά και σέ τοπικό επίπεδο, να ασχοληθεί με αυτό το σοβαρό θέμα που αφορά την επιβίωση ανθρώπων που ούτως η άλλως πληρώνουν τους φόρους τους και τις λοιπές υποχρεώσεις τους με πραγματικά μεγάλη δυσκολία. Αν κατανοήσουν ότι πρόκειται για σκληρά εργαζόμενους πολίτες, με εξαρτημένες σχέσεις εργασίας με επιχειρήσεις ζωντανών εμφανίσεων που λόγω της υγειονομικής κρίσης αδυνατούν να λειτουργήσουν, ίσως βρούνε, σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες, κάποιες λύσεις.

Σίγουρα υπάρχουν τέτοιες.


Διαβάστε εδώ τα υπόλοιπα κείμενα του αφιερώματος στους ανθρώπους του πολιτισμού

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back