Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Virtualand: Η Βιβλιοθήκη Κόνιτσας και η τουριστική εμπειρία

Εικόνα του άρθρου Virtualand: Η Βιβλιοθήκη Κόνιτσας και η τουριστική εμπειρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2021, 15:45
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας, συμμετείχε ως εκθέτης στην 8th Athens International Tourism & Culture Expo, που διεξήχθη 25-27 Νοεμβρίου, με το πρόγραμμα “Virtualand”, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Interreg IPA CBC Ελλάδα- Αλβανία 2014-2020».

Με τη δράση Virtualand, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg IPA CBC Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020, συμμετείχε ως εκθέτης η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας στην 8th Athens International Tourism & Culture Expo στα τέλη Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βιβλιοθήκης, μετά την εφαρμογή για κινητές συσκευές «Exploral» η οποία απευθύνεται σε επισκέπτες της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας- Αλβανίας και μπορεί να εμφανίσει στις οθόνες τους όλες τις έντυπες, οπτικές, οπτικοακουστικές και προφορικές πηγές που υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη, το επόμενο βήμα για την τουριστική ανάδειξη της περιοχής γίνεται με το πρόγραμμα «VirtuaLand».

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου «Eqrem Cabej» και το Κέντρο Οικονομικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων.

Συγκεκριμένα, το Virtualand στοχεύει:

(i) στον εντοπισμό, προστασία και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής μέσω της προβολής περιεχομένου που περιλαμβάνεται σε σπάνια και πολύ σημαντικά περιουσιακά στοιχεία των βιβλιοθηκών

(ii) να λειτουργήσει ως ένα ελκυστικό τουριστικό πακέτο που οδηγεί σε κοινό σημείο αναφοράς για όλους τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή, προκειμένου να αποκτήσουν μια εμπεριστατωμένη εμπειρία με υλικά και άυλα αγαθά και να κατανοήσουν καλύτερα τις παραδόσεις, την ιστορία και τον πολιτισμό των ντόπιων.

Το «VirtuaLand» παρέχει μια διαδραστική πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας (VR), όπου επιλεγμένα πολιτιστικά αντικείμενα, που αποκτήθηκαν κυρίως από τα Αποθετήρια «Ολυμπιάς» και «Ηπείρου Μνήμων» της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και «Exploral» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κόνιτσας. Τα πολιτιστικά αυτά αντικείμενα, μετατράπηκαν σε πολιτιστικά και τουριστικά σενάρια. Παρέχει, επίσης, μια βιβλιοθήκη τρισδιάστατων αντικειμένων και μια ανοιχτή πλατφόρμα VR, όπου οι Βιβλιοθήκες, οι επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας ή τα άτομα με περιορισμένες δεξιότητες προγραμματισμού, θα μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες VR, αυξάνοντας τη βιωσιμότητα της πλατφόρμας.

Δύο αίθουσες VR (μία στη Βιβλιοθήκη της Κόνιτσας και μία στην Αλβανία), λειτουργούν για να αναδείξουν το περιεχόμενο που δημιουργήθηκε σε ομάδες τουριστών. «Έτσι, οι Βιβλιοθήκες μετατρέπονται σε πηγή γνώσης και σημείο εκκίνησης για όλους τους τουρίστες που επισκέπτονται τη διασυνοριακή περιοχή» τονίζεται.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κόνιτσας ότι στην έκθεση στην Αθήνα δεν υπήρχαν επίσημοι φορείς ως εκθέτες. Γι αυτό και προσκλήθηκαν εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων για να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες συναντήσεις της Βιβλιοθήκης με τουριστικούς πράκτορες από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Καναδά, τη Φιλανδία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Σερβία, το Ισραήλ κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back