ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Virtualand: Από τη βασίλισσα Αργυρώ μέχρι τα στοιχειά της Δρακόλιμνης

Εικόνα του άρθρου Virtualand: Από τη βασίλισσα Αργυρώ μέχρι τα στοιχειά της Δρακόλιμνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2022, 16:14
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εκδήλωση στο πλαίσιο του έργου «Virtualand» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου,  στις 10 το πρωί, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η πληροφόρηση του κοινού, επαγγελματιών του τουρισμού της Ηπείρου και δημοσιογράφων για το έργο και η καλύτερη αξιοποίησή των αποτελεσμάτων του, με σκοπό την τουριστική ανάδειξη της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας-Αλβανίας.

«Στη σύγχρονη εποχή, ο τουρισμός αναπτύσσεται διαρκώς και ανοδικά σε όλα τα επίπεδα, με κύρια ‘εργαλεία’ τις νέες τεχνολογίες, όντας αλληλένδετος με το ιστορικό υπόβαθρο κάθε τόπου. Αξιοποιώντας στην πράξη τις νέες αυτές τεχνολογίες, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας κάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα στον τομέα της ταξιδιωτικής εμπειρίας με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, δημιουργώντας μέσω του ‘Virtualand’ ένα ελκυστικό τουριστικό πακέτο» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σκοπός του έργου, είναι να αναδειχθούν πτυχές της τοπικής ιστορίας και του λαϊκού φαντασιακού, μέσα από αλληλεπιδραστικά σενάρια, που μετατρέπουν τις προφορικές αφηγήσεις σε εικόνες, εξοικειώνοντας τους επισκέπτες με το πολιτισμικό κεφάλαιο της διασυνοριακής περιοχής.  Απ’ τον Αλή Πασά και την βασίλισσα Αργυρώ του Αργυροκάστρου, μέχρι τα στοιχειά της Δρακόλιμνης και το ιερό φίδι του Άη Νικόλα στο Σοπότι. Θρύλοι και παραδόσεις, που προβάλουν αθέατες πτυχές της μικροϊστορίας των τόπων και αναδεικνύουν κοινά σημεία αναφοράς, που συνδέουν τα δυο κράτη και τις διαφορετικές εθνοθρησκευτικές ομάδες που διαμόρφωσαν τους τόπους.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ξεκινήσει με χαιρετισμό της Περσεφόνης Ντούλια, βιβλιοθηκονόμου και προϊσταμένης της Βιβλιοθήκης Κόνιτσας και με ένα βίντεο του έργου.

Θα γίνουν ομιλίες από τον Ιωάννη Φούντο, καθηγητή Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και τον Χρήστο Μπέλλο, ερευνητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, («Virtualand: Μια διαδραστική εμπειρία εμβύθισης στην ιστορία, τους θρύλους και τις παραδόσεις της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας-Αλβανίας»), από τον καθηγητή Κοινωνικής Λαογραφίας Βασίλη Νιτσιάκο και τον Θάνο Κώτση, λαογράφος και υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και την Αγγελική Κήτα, αρχαιολόγο και ερευνήτρια («Από την προφορική αφήγηση στην οθόνη: ανάπτυξη σεναρίων πολιτιστικού  και τουριστικού ενδιαφέροντος με άξονα την τοπική ιστορία και το λαϊκό φαντασιακό»). Θα ακολουθήσουν επίδειξη του εικονικού περιβάλλοντος  του έργου «Virtualand» και των σεναρίων και εκπαίδευση στη χρήση της πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας.  

Το «Virtualand», το οποίο χρηματοδοτήθηκε μέσω του προγράμματος «Interreg IPA Ελλάδα-Αλβανία, 2014-2020», υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου «Eqrem Cabej» και το Κέντρο Οικονομικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων.

Αποτελεί μια διαδραστική πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας (VR), όπου επιλεγμένα τεκμήρια από τα Αποθετήρια «Ολυμπιάς» και «Ηπείρου Μνήμων» της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και «Exploral» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κόνιτσας, μετατρέπονται σε πολιτιστικά και τουριστικά σενάρια. Παρέχει επίσης, μια βιβλιοθήκη τρισδιάστατων αντικειμένων και μια ανοιχτή πλατφόρμα VR, όπου οι Βιβλιοθήκες, οι επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας ή άτομα με περιορισμένες δεξιότητες προγραμματισμού θα μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες εικονικής πραγματικότητας, αυξάνοντας τη βιωσιμότητα της ενώ προβλέπονται και δραστηριότητες κατάρτισης στη χρήση και επέκταση της πλατφόρμας «VirtuaLand».

Δύο αίθουσες εικονικής πραγματικότητας (μία στην Ελλάδα και μία στην Αλβανία), δημιουργήθηκαν για να αναδείξουν το περιεχόμενο των σεναρίων για τουριστικούς και εκπαιδευτικούς λόγους.

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον ιστότοπο του έργου: http://virtualand.eu/.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back