Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιφερειάρχης κατά κομμάτων

Εικόνα του άρθρου Περιφερειάρχης κατά κομμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/11/2021, 23:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με μια μακροσκελή της ανακοίνωση, η περιφερειακή αρχή Ηπείρου καταθέτει τη δική της «αλήθεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο», όπως αναφέρει η ίδια. Η παρέμβασή της έρχεται μετά την απόφαση του ΦοΔΣΑ να ασκήσει ένδικα μέσα κατά της απόφασης του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη για απευθείας ανάθεση της μεταφοράς του υπολείμματος σε εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ και μετά τις ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ κατά του κ. Καχριμάνη.

Η εβδομάδα που διανύουμε, είναι αρκετά έντονη σε επίπεδο εξελίξεων στο «καυτό» θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Έχει επίσης και μια άλλη ιδιαιτερότητα: Ότι σε δύο μέρες θα βρίσκεται στα Γιάννενα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο φέρεται ότι επιδιώκουν να συναντήσουν τετ α τετ αρκετοί αυτοδιοικητικοί για το επίμαχο ζήτημα.

Στην ανακοίνωσή της λοιπόν η περιφερειακή αρχή καταθέτει τη γνωστή επιχειρηματολογία της που, σύμφωνα με την ίδια, αποδεικνύει ότι οι όποιες ενέργειές της απορρέουν από τις «υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου».

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι η περιφερειακή αρχή επιλέγει να επιτεθεί στα κόμματα επειδή έβγαλαν ανακοινώσεις! Μάλιστα ο τρόπος ανταπάντησής της είναι καυστικός, προκλητικός και εντέλει απαξιωτικός. «Υπάρχει η δυνατότητα στους τοπικούς πολιτικούς σχηματισμούς να εισηγηθούν, ώστε με ένα νόμο και ένα άρθρο να καταργηθούν οι συμβάσεις και να περιέλθουν αυτόματα Εργοστάσιο, ΣΜΑ και εξοπλισμός στον ΦοΔΣΑ, και οποιαδήποτε άλλη τυχόν απαίτηση προβάλλει, χωρίς καμία υποχρέωση εκ μέρους του. Επιπλέον να προβλέψουν ότι απαγορεύεται έκπτωση 30% και να ορίσουν πλαφόν εκπτώσεων 0,04%» τονίζει. 

Η τελευταία πρόταση αφορά τα περί πιο συμφέρουσας τιμής που πέτυχε η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρώντας στην απευθείας ανάθεση των 20.000 ευρώ στην εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ σε σύγκριση με την τιμή που προέκυψε από διαγωνιστική διαδικασία για τη μεταφορά του υπολείμματος που έκανε ο ΦοΔΣΑ. Γενικά, κατηγορεί όσους έχουν εκφράσει άποψη τον τελευταίο καιρό για τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η διαχείριση των απορριμμάτων, ως «οψίμως παρεμβαίνοντες».

Παράλληλα, η περιφερειακή αρχή… διαβεβαιώνει ότι «δεν έχει καμία πρόθεση να αφαιρέσει αρμοδιότητες από τον ΦοΔΣΑ, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχεί το προεδρείο του, ούτε μέλη του, ούτε καν κάποιοι τρίτοι οψίμως παρεμβαίνοντες». Την ίδια ώρα προ(σ)καλεί τον ΦοΔΣΑ να προσφύγει σε θεσμικά όργανα «είτε για να λυθεί η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου είτε να του μεταβιβαστεί ακόμη και το εργοστάσιο μαζί με τις σχετικές υποχρεώσεις, ενώ αμφισβητεί εμμέσως πλην σαφώς και την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ.

Σε κάποιο σημείο κάνει λόγο για αποφάσεις «με οριακή  πλειοψηφία της διοίκησής του που εκπροσωπεί το 30-35% των παραγόμενων απορριμμάτων στην Ήπειρο» (παρόμοιο επιχείρημα χρησιμοποίησε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ σε πρόσφατη τοποθέτησή του).

Στα περί «αλήθειας», η Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης της διαχείρισης των απορριμμάτων, από την περίοδο που η ίδια την ανέλαβε λόγω αδυναμίας των Δήμων. «Μιλάει» για την κατασκευή του εργοστασίου μέσω ΣΔΙΤ και για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και τον εξοπλισμό τους.

Για τους ΣΜΑ υποστηρίζει και πάλι, παρά την κριτική που έχει δεχθεί, ότι «έχουν αποπερατωθεί προ πολλού» και επιμένει ότι η προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και των τότε νομαρχιακών ΦοΔΣΑ «προβλέπει εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ και του εξοπλισμού τους», όπως και ότι η κατασκευή και ο εξοπλισμός των ΣΜΑ έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ σε ποσοστό 100% ως κρατική ενίσχυση, μη επιτρεπόμενης της εμπορικής εκμετάλλευσής τους.

Και κάνει πάλι λόγο για κίνδυνο απένταξης του έργου: «Πριν λίγες ημέρες με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής, ο ΦοΔΣΑ και οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας  κλήθηκαν για ενημέρωση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου. Και ενημερώθηκαν ότι η τελευταία διακήρυξη πάσχει. Η λειτουργία των ΣΜΑ δεν μπορεί να ανατεθεί με διαγωνιστικές διαδικασίες σε ιδιώτη γιατί στην περίπτωση αυτή το έργο κινδυνεύει με απένταξη και ποσό 12.320.375,00€ και θα πρέπει να επιστραφεί από την Περιφέρεια σε βάρος του πολίτη της Ηπείρου, μη αποκλειομένων και δικαστικών περιπετειών. Η Διοίκηση του ΦοΔΣΑ τα γνωρίζει όλα αυτά, πλην όμως εμμένει να προκηρύξει τον διαγωνισμό θέτοντας σε περιπέτειες ολόκληρη την Ήπειρο». 

«Γνωρίζει η διοίκηση του ΦοΔΣΑ ότι το έργο έχει χρηματοδοτηθεί ως κρατική ενίσχυση και δεν μπορεί να το αναθέσει σε ανάδοχο γιατί αντιβαίνει στους όρους ανταγωνισμού, αλλά οφείλει να το λειτουργήσει ο ίδιος με πρόσληψη προσωπικού ή μετάταξη από τους  Δήμους ώστε να είναι συμβατό με τους οικονομικούς όρους που έχει χρηματοδοτηθεί» προσθέτει και κάνει λόγο για διακήρυξη εκ μέρους του ΦοΔΣΑ «με όρους φωτογραφικούς» και με όρους που «απευθύνονται σε ‘μονοπωλιακές’ καταστάσεις».

Για τη μεταφορά του υπολείμματος, η περιφερειακή αρχή επιμένει ότι πρόκειται για αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου κι όχι του ΦοΔΣΑ. Για άλλη μια φορά παραπέμπει για την ανάληψη της ευθύνης της μεταφοράς του υπολείμματος από τον ΦοΔΣΑ, σε «παραπληροφόρηση από τον αρμόδιο υπάλληλο».

Η περιφερειακή αρχή, τέλος, επιμένει ότι η μεταφορά του υπολείμματος είναι δική της ευθύνη και ότι είναι νόμιμη. Υπεραμύνεται δε της απευθείας ανάθεσης σε θυγατρική εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ λέγοντας ότι «πρόκειται για συνεταιριστική-πολυμετοχική εταιρεία με 120 περίπου μέλη που λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια».

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back