Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Απορρίμματα: Ο ΦοΔΣΑ απαντά στο Αστικό ΚΤΕΛ

Εικόνα του άρθρου Απορρίμματα: Ο ΦοΔΣΑ απαντά στο Αστικό ΚΤΕΛ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2021, 22:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη νομιμότητα της διακήρυξης για τον διεθνή διαγωνισμό που αφορά την παροχή υπηρεσίας για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) υπερασπίζεται ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου.

Ο ΦοΔΣΑ με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρός του, ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, έρχεται να απαντήσει στη δημόσια διαμαρτυρία-υπόμνημα της νεοσύστατης θυγατρικής εταιρίας «Μεταφορική ΙΚΕ» του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας Στέφανος Μουστακλής έκανε λόγο για «καταχρηστικούς και μη νόμιμους όρους» στη διακήρυξη και ζήτησε την ακύρωση του διαγωνισμού και την επαναδημοπράτησή του με νέους όρους.

Ο ΦοΔΣΑ περνάει στην αντεπίθεση και αναρωτιέται χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές κατά της εταιρίας του Αστικού ΚΤΕΛ: «Αν προσεγγίσουμε το σκεπτικό του υπομνήματος-διαμαρτυρίας σας από μια άλλη οπτική, τι θα πρέπει να απαντήσει το Διοικητικό Συμβούλιο ενός δημόσιου φορέα το οποίο εφάρμοσε όλες τις νόμιμες, δεοντολογικές και δημοκρατικές διαδικασίες, όταν εγκαλείται από έναν επιχειρηματικό όμιλο με το ερώτημα ‘γιατί δεν προσάρμοσες την προκήρυξη του έργου/υπηρεσίας στα μέτρα μου;’».

Επί της ουσίας, ο ΦοΔΣΑ υποστηρίζει ότι ο ίδιος αντιμετωπίζει την εν λόγω υπηρεσία για τη λειτουργία των ΣΜΑ όχι ως μεταφορικό έργο αλλά «ως ένα αρκετά σύνθετο έργο που απαιτεί σημαντική τεχνική, λειτουργική και οικονομική επάρκεια, απαιτεί προμήθεια επιπλέον αναγκαίου κινητού εξοπλισμού και κυρίως απαιτεί συντονισμό ενεργειών και δράσεων σχεδόν σε όλη την έκταση της Ηπείρου».

«Όλα αυτά αποτελούν, κατά τη γνώμη μας τα πλέον απαραίτητα στοιχεία ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί ορθολογικά και οικονομικά η συγκέντρωση, συμπίεση, φόρτωση και τελικά η μεταφορά των απορριμμάτων προς τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων καθώς και του υπολείμματος προς τη ΜΕΑ προς τους λειτουργούντες Χώρους Υγειονομικής Ταφής» προσθέτει.

Καταγράφει δε κάποιες παραμέτρους. Πρώτον, ότι οι οκτώ ΣΜΑ θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα. Σε αυτό το σημείο αναφέρει ότι «έχει ζητηθεί (και ορθά κατά τη γνώμη μας) από τα μέλη του Δ.Σ. ο υποψήφιος λειτουργός των ΣΜΑ να έχει τουλάχιστον ως απαιτούμενη εμπειρία τη λειτουργία ενός ΣΜΑ για τουλάχιστον ένα έτος». Δεύτερον, ότι ο εξοπλισμός, η προμήθεια του οποίου έχει γίνει μέσω του ΕΣΠΑ, είναι νέος και ακριβός. «Θα συμφωνείτε ότι αποτελεί τουλάχιστον ‘υποχρέωση’ και καθήκον ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων να διασφαλίσει όσο είναι δυνατόν, την καλή και εύρυθμη λειτουργίας τους προς όφελος του ηπειρώτη πολίτη» επισημαίνει ο Φορέας στο Αστικό ΚΤΕΛ. Τρίτον, ότι πέραν της τεχνικής εμπειρίας, κρίθηκε ότι ο υποψήφιος ανάδοχος θα πρέπει να πληροί και τα αντίστοιχα ελάχιστα επίπεδα οικονομικής και χρηματοοικονομικής επάρκειας.

Τέλος ο ΦοΔΣΑ αναφέρεται στις διαδικασίες που προηγήθηκαν της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού, όπως πολλές συζητήσεις, σύσταση ομάδας εργασίας, έγκριση των όρων δημοπράτησης με ευρεία πλειοψηφία από το Διοικητικό Συμβούλιο κ.λπ. «Η απόφαση ελήφθη από ένα συλλογικό όργανο, το Διοικητικό Συμβούλιο, και όχι από ένα μονοπρόσωπο, τον πρόεδρο αυτού» αναφέρεται.

*Και μια σημείωση: Ο ΦοΔΣΑ έχει ζητήσει με δύο έγγραφά του, μέσα στο καλοκαίρι, από την Περιφέρεια Ηπείρου την παράδοση του κινητού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων των ΣΜΑ που έχουν ολοκληρωθεί και έχουν παραληφθεί από την Περιφέρεια. Ο ΦοΔΣΑ «αναμένει τις ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου», όπως σημειώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back